Solidaritet Og Håb

Solidaritet og håb i skyggen af en tragisk konflikt

09.04.2024Engagement

Vores tanker om hvordan vi som almennyttig festival kan fremme fællesskab og forståelse i forhold til situationen i Gaza.

Roskilde Festival er historisk rundet af en bevægelse, der troede på fremtiden og drømte om at skabe en bedre verden.

Vores almennyttige festival er skabt for at gøre en forskel for andre langt væk fra festivalpladsens oplevelser, kunst og koncerter. Vi er sat i verden for at støtte børn og unges muligheder.

Vi bærer værdierne om medmenneskelighed og fællesskab dybt i vores hjerter, når vi arrangerer vores årlige begivenhed. Vores drøm er at bidrage til en bedre og mere bæredygtig verden. At give håb til nye generationer.

Der er brug for håb og fællesskab i verden i 2024.

Med krigene i Gaza og Ukraine, klimaforandringer, hungersnød og demokratisk krise befinder vi os i en tid præget af uro og uforudsigelighed og store menneskelige lidelser.  

Det rammer og påvirker os alle – ikke mindst de børn og unge, der skal bringe verden videre.

Lige nu er situationen i Gaza aldeles hjerteskærende og katastrofal.

Vi bakker op om kravene om øjeblikkelig våbenhvile og adgang for humanitær hjælp, som lyder fra politikere og nødhjælpsorganisationers i store dele af det internationale samfund.

Hamas' angreb, kidnapninger og drab på civile den 7. oktober var brutale og forfærdelige. Den israelske regerings angreb på en hel befolkning, hvor mindst 13.000 børn og unge ifølge FN er omkommet i Gaza, er umenneskelige og bør kun fordømmes.

Krigen i Gaza har kostet tusindvis af liv. Vi står på de civiles side i forhold til krigen i Gaza. 

Derfor er det afgørende, at vi står sammen. At vi kan mødes på tværs af holdninger og overbevisninger for at hjælpe mennesker i nød og finde løsninger. Bidrage til fred.

Vi har både i år og tidligere givet donationer til humanitære indsatser i Palæstina. I år med særligt fokus på hjælpearbejdet i Gaza. På årets festival vil der i programmet blive sat ord, tanker og perspektiv på Palæstina og den aktuelle situation.

Festivaler er som mødesteder for holdninger og forskelligheder. Vi har et særligt potentiale for at åbne for nye perspektiver på verden og for dialog mellem mennesker.  

Roskilde Festival har en særlig position og forpligtende ansvar, fordi vi er det absolut største kulturelle samlingssted for unge i Danmark.

For os betyder det to ting:

Vi skal gå forrest for at skabe forandring og en bæredygtig fremtid – også når det er svært.

Og vi skal give plads, rum og stemme til dem, der kan være med til at skabe forandringen. Vi skal være den forstærker, som vi har muligheden for at være. For at give stemme, inspirere og indgyde håb.

Derfor præsenterer vi kunstnere fra hele verden. Derfor er menneskerettigheder, klimakamp, solidaritet og fremtidstro på programmet.

Derfor støtter vi initiativer og projekter, der kæmper for menneskerettigheder og kunstnerisk ytringsfrihed. Derfor donerer vi det økonomiske overskud til humanitære organisationer, der hjælper civile i nogle af verdens værste brændpunkter.

Derfor insisterer vi på dialog og på at skabe rum for samtale og møder mellem mennesker med forskellige perspektiver.

Det er den måde, vi som festival bedst kan gøre en forskel på.

Donationer  

Alt overskud fra Roskilde Festival doneres til humanitært, almennyttigt og kulturelt arbejde til gavn for især børn og unge. Disse donationer har støttet mennesker i Palæstina og Gaza.

  • 2024: Læger uden Grænser (300.000 kr.)
    Fokus på medicinsk hjælpearbejde i Gaza og de umiddelbare nærområder.   
  • 2024: Dansk Røde Kors (240.000 kr.)
    Til deres samarbejde med Palæstinensisk Røde Halvmåne (PRCS). Fokus på psykosocial støtte til børn og unge i Gaza samt PRCS’ frivillige og ansatte.    
  • 2018: Sharek Youth Forum (435.000 kr.)
    Sharek Youth Forums formål er at skabe et værested for den palæstinensiske ungdom, hvor unge kan mødes, udvikle ideer og være kreative.
  • 2015: Dansk Røde Kors (900.000 kr.)  
    Til samarbejde med Palæstinensisk Røde Halvmåne – Young Mens Resillience Programme inden for psykosociale nødhjælpspakker.  
  • 2014: Dansk Røde Kors (400.000 kr.) 
    Til samarbejde med Palæstinensisk Røde Halvmåne – Young Mens Resillience Programme inden for psykosociale nødhjælpspakker.  
  • 2011: Ingeniører uden Grænser (50.000 kr.)  
    Til projekt om elforsyningssystem på Vestbredden, Palæstina
  • 2010: Ingeniører uden Grænser (150.000 kr.) 
    Til et teknisk-humanitært studenterprojekt mellem Ingeniører Uden Grænser i Danmark, Israel og Palæstina, hvor de studerende samarbejder om etablering om et solcelleanlæg i Em-El-Khar på Vestbredden.
  • 2007: Hoping Foundation (UK) (123.500 kr.) 
    Støtte til palæstinensiske flygtningebørn og deres familier, som grundet økonomiske, sociale eller andre omstændigheder lider nød i flygtningelejre i Mellemøsten.