Det frivillige engagement løftede os
tilbage på græs

I 2022 fik vores helårsfrivillige ildsjæle forløsningen på flere års planlægning, og en masse foreninger kunne igen fylde klubkasserne.

Roskilde Festival skabes af 30.000 frivillige. De er festivalens fundament og bankende hjerte – uden dem, ingen Roskilde Festival.

Efter to år med aflysninger, kunne vi endelig afholde festival nr. 50 denne sommer. Det kunne vi, fordi vores frivillige fællesskab havde knoklet i kulissen på at planlægge festival under skiftende coronarestriktioner.

Mød menneskerne, der gjorde det muligt at mødes på festivalpladsen igen.

Frivillige ildsjæle fik forløsningen på flere års planlægning

Over 1.200 af vores frivillige laver Roskilde Festival hele året. De lægger deres værdifulde tid i at skabe Roskilde Festival – også i det våde efterår, den kolde vinter og det spirende forår.

Siden 2020 har de måtte planlægge festival i lyset af skiftende coronarestriktioner. Men vores store fællesskab har ikke på noget tidspunkt stået stille – tværtimod. Der er blevet planlagt til den store guldmedalje, så vi kunne stå klar til at afvikle en festival, når det igen blev muligt.

I foråret 2022 slap corona grebet, og det betød, at festivalfællesskabet endelig igen kunne mødes – først til Vinterfællesmødet 1. marts og et par måneder senere til Fællesmøde på Græs 18. maj.

I juni kunne vi så endelig byde det store fællesskab velkommen tilbage på græs – og vores frivillige ildsjæle kunne endelig se deres planer blive realiseret.

Mød Oliver, Trine, Lukas, Fafaya, Line og Frederik, der med flere års forsinkelse fik forløsningen med.

Mød seks ildsjæle

Spaghetti-cravings? Himmelev Volleyball Klub har din ryg. Foto: Henrik Arum

Himmelev Volleyball Klub fyldte klubkassen, imens du fyldte maven med spaghetti

Roskilde Festival bringes til live af et stærkt foreningsliv. Nogle foreninger løser centrale serviceopgaver, mens andre driver en madbod eller en bar.

I sommer stod 27 foreninger bag en madbod eller en bar på festivalen. En af de foreninger er Himmelev Volleyball Klub, der til dagligt tilbyder volleyball for alle aldersgrupper. På festivalen langer klubbens frivillige spaghetti bolognese (med eller uden kød) over disken i Spaghettiboden – denne sommer for 39. gang!

En farverig fortælling om vores madhistorie

Kunne du tænke dig at læse mere om mad og mennesker på Roskilde Festival – og få opskrifter på nogle af festivalfavoritterne med? Så dyk ned i The Food Book om maden på Roskilde Festival.

Få fingrene i et eksemplar af The Food Book

Den årlige deltagelse på festivalen har haft stor betydning for den lille klub. Det fortæller Niels Kristensen, der er tidligere spiller og formand i klubben, og som nu har ansvaret for den gruppe, der planlægger madboden på Roskilde Festival:

”Det har gjort at der – i hvert fald i den tid jeg har spillet i klubben – aldrig har manglet udstyr. Der har altid været gode bolde, og hvis der har manglet net eller lignende, som kommunen ikke har kunne hjælpe med at skaffe, så har vi selv kunne investere i det.”

I tidens løb er klubbens overskud også gået til at betale transporten til turneringer, løn til trænere, og weekendture. Og det giver en ekstra værdi, at klubbens medlemmer selv er med:

”Det giver en særlig fællesskabsfølelse, at man er flere om at tjene de penge, som gør det muligt at have det rigtig godt i klubben”.

RF50 blev et rekordår for den lokale volleyballklub, der havde en stigning i omsætningen på ca. 25% i forhold til 2019. Og det er gode nyheder for klubbens medlemmer:

”Det hele går ind i klubbens drift. Vi gjorde det rigtig godt i 2023, så vi kigger også på, om vi kan arrangere eller gøre noget ekstra, som gør det endnu federe at være volleyballspiller i klubben.”

Der var brede smil over hele linjen, da Volunteer Catering modtog fortjent hæder for deres indsats på RF50. Foto: Luna Stage

Ekstraordinære heltegerninger blev hædret ved årsfesten

Roskilde Festival er resultatet af en kollektiv heltepræstation. Festivalen eksisterer kun, fordi alle frivillige lægger en stor indsats – til glæde og til gavn for andre.

Blandt festivalens mange dedikerede frivillige er der nogle, der gør noget helt ekstraordinært for fællesskabet. De går forrest og inspirerer os andre med deres heltegerninger. Dem vil vi gerne give en helt særlig tak.

Under RF50 bad vi vores frivillige om at pege os i retning af deres festivalhelte. Med deres hjælp har vi fundet og udvalgt fem vaskeægte festivalhelte, som vi gerne vil hædre for deres enestående engagement.

Årets RFheroes er Anne Hedin, Brian Kornum, Majken Andersen-Hartwig, Volunteer Catering og Responsible Refund!

De fem RFheroes blev præsenteret og hædret på årsfesten for ildsjæle og medlemmer af Foreningen Roskilde Festival fredag 30. september. De vil desuden få deres navne indgraveret i fem messingplader, der sættes i jorden foran Orange Scene næste sommer. På den måde kan vi altid mindes deres heltegerninger.

Mød årets RFheroes

Glade frivillige på årets festival. Skal du være med næste år? Foto: Noemi Kapusy

Bliv en del af frivilligfællesskabet

Hvis du er nået helt herned, skulle én ting gerne stå helt klar: frivillige er vores DNA – uden dem, ingen Roskilde Festival. Kunne du tænke dig at være med?

Inden længe begynder vi at samle de mange frivilligteams, der skal skabe Roskilde Festival 2023. Men du kan allerede nu melde dig klar til at være med – så vil du være blandt de første, vi rækker ud til, når vi er klar til at besætte frivilligrollerne til RF23. 

Skriv dig på listen til at blive frivillig

I toppen mødte du seks af vores ildsjæle, der laver Roskilde Festival hele året. Har du selv lyst til at komme helt ind i maskinrummet og være en del af et fællesskab, som også laver festival de resterende 11 måneder af året?

Så tag et kig på vores ledige helårsfrivillige roller her