Sammen om nye perspektiver, sammen for fred og udsatte unge

Gennem hele 2022 har vi været med til at sætte fællesskabet i bevægelse. Vi dannede rammerne for nye idéer om bæredygtighed og social forandring gennem GRASP, og så stod vi sammen og tændte et lys for Ukraine og udsatte unge. 

Alt det, vi lærer af at afholde Roskilde Festival, omsætter vi til aktiviteter året rundt. Denne erfaring udfolder vi på vores egen videnskonference, GRASP, ligesom vi bidrager til opbygning og afvikling af øvrige arrangementer, hvad enten de er til glæde og gavn for børn eller unge, eller når vi står sammen for fred. 

Om det er sommer, vinter eller efterår, sætter vi fællesskaber i bevægelse, og i dette afsnit genkalder vi os nogle af de begivenheder fra det forgangne år, hvor vores erfaring har været med til at bane vejen for nye oplevelser, perspektiver og værktøjer.

Over to dage i oktober banede GRASP vejen for viden til at skabe social forandring og skubbe på grøn omstilling, nyt netværk og konkrete værktøjer. Foto: Flemming Bo Jensen.

Madens magt og bæredygtig handlekraft på dagsordenen

6. og 7. oktober samlede vi for andet år i træk topforskere, kunstnere og aktivister i videnskonferencen GRASP, der indbød til talks, workshops, debatter, kunst og koncerter. GRASP arrangeres af Roskilde Festival sammen med RUC, Roskilde Kommune, Ragnarock og Roskilde Festival Højskole, og i 2022 fyldte temaer som social innovation, globalt engagement, bæredygtig handlekraft og forandringer i kunst og mad.

Årets program bød på øjenåbnende indslag fra blandt andre den anerkendte britiske madjournalist Dan Saladino og den amerikanske professor og ekspert i fødevaresystemer Phil Howard.  

I løbet af to indsigtsrige dage diskuterede foredragsholdere og deltagere magtkoncentration i fødevarebranchen, aktivistisk klimakamp, bæredygtig byudvikling, grønt iværksætteri og meget mere. Det var spændende at se nye idéer spire på tværs af discipliner, og vi vender stærkt tilbage i 2023.

Følg med på Instagram og LinkedIn for nyheder om GRASP i 2023.

Den svenske forsker og forfatter Andreas Malm var keynote speaker til GRASP. Foto: Flemming Bo Jensen.

Talk med kunstnerduoen Baum & Leahy i deres installationsrum, Here Together Kinship. Foto: Kim Matthäi Leland.

Julie Pavon gav både koncert og interview under dette års GRASP. Foto: Flemming Bo Jensen.

GRASP hører hjemme i den kreative bydel Musicon i Roskilde. Foto: Flemming Bo Jensen.

Henter...
Sammen for Ukraine

12. marts gik alting op i en højere enhed, da vi sammen med DR, TV 2 og 18 nødhjælpsorganisationer arrangerede støttekoncerten Sammen for Ukraine på Rådhuspladsen i København. Foto: Flemming Bo Jensen.

Selvom 2022 blandt andet markerede et gensyn med vores elskede festival, har det forgangne år været præget af mørke kapitler. Krig i Europa og ensomhed og angst i blandt mange børn og unge har kastet slagskygger ind i vores hverdag. Og når mørket bryder frem, tænder vi et lys.

12. marts stimlede tusindvis af danskere sammen på Rådhuspladsen til støttekoncerten Sammen for Ukraine, og RF Experience var med til at sikre trygge rammer for deltagere og arrangører. RF Experience er vores organisation, der samler den viden, erfaring og ekspertise, vi tillærer os under Roskilde Festival, og bringer den i spil året rundt til gavn for projekter med unge mennesker for øje.

Gennem et stort samarbejde med DR, TV 2, 18 nødhjælpsorganisationer og andre leverandører var RF Experience med til at indsamle omkring 175 millioner kroner til humanitær hjælp til Ukraine. Og vi sikrede en god og tryg oplevelse på Rådhuspladsen.

Det akutte behov for at støtte krigsramte ukrainere betød, at vi havde kort tid til at planlægge arrangementet med arrangørerne, myndigheder og med Kibo. Foto: Flemming Bo Jensen.

Af samme grund satte vi straks alle sejl ind for at lykkes med et arrangement i denne skala. Foto: Flemming Bo Jensen.

Sammen for Ukraine blev en succes takket være en stor samarbejdsvilje fra myndigheder og alle aktører. Foto: Flemming Bo Jensen.

Et billede, der taler for sig selv. Vi er mange kræfter, hænder og skarpe hoveder i RF Experience. Foto: Flemming Bo Jensen.

Henter...
Et lys i mørket

Lys og 4. maj har været trofaste ledsagere i Danmark igennem trekvart århundrede, men i 2022 fik datoen et dystert lag af aktualitet på grund af krigen i Ukraine. Denne aften var RF Experience tilbage på Rådhuspladsen og arrangementet Et lys i mørket, da Danmark stod sammen for fred og samtidig mindedes dem, der sloges for og genvandt Danmarks frihed i 1945.

Aftenen startede med, at vi tændte et lys for ukrainerne og for håbet om fred, og den sluttede med en transmitteret tale fra den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, der fra Kyiv talte direkte til danskerne.

Drømmen om fred vil gå i opfyldelse. Jeres drøm og vores drøm, ligesom det skete for 77 år siden
VOLODYMYR ZELENSKYJ, UKRAINES PRÆSIDENT

Også statsminister Mette Frederiksen holdt en tale, ligesom der både var fællessang, og et ukrainsk kor sang den ukrainske nationalmelodi, der på dansk bedst kan oversættes til 'Ukraines herlighed og frihed er endnu ikke gået under'.

I år har vi doneret 350.000 kroner til Blue Yellow Buses, som er en frivilligt drevet forening, der hjælper ukrainske flygtninge med at finde sikkerhed i Danmark.

Læs mere om vores donationer i løbet af 2022 her.

Gadefester for udsatte unge

Senere i maj hjalp vi Ungdommens Røde Kors med deres gadefester for udsatte børn og unge i København og Aarhus. Helt konkret bidrog RF Experience med blandt andet konceptudvikling, planlægning, publikumssikkerhed og booking af artister, der talte stjerneskud som Tobias Rahim, Tessa, TopGunn, Artigeardit og ICEKIID, og over to lørdage samlede gadefesterne mere end 2.500 børn og unge i alderen 10 til 16. 

Vores foreningshjerte banker for fællesskabsorienterede helhedsoplevelser, og de to gadefester var både meningsfulde og mindeværdige for os, Ungdommens Røde Kors og ikke mindst for de unge deltagere.

Det var fedt, for jeg har ikke prøvet at være til koncert før. Jeg har sunget og danset sammen med de andre børn, og jeg kendte de fleste numre
JAS PÅ 13 ÅR