Genbrugstræ, grøn energi og goodbye engangstelte 

I 2022 erstattede vi dieselgeneratorer med grøn strøm, sendte tonsvis af byggematerialer til genbrug og genanvendelse, udlejede luftmadrasser og pavilloner, mens unge iværksættere testede cirkulære løsninger i den grønne omstillings navn.  

Klimakrisen kræver øjeblikkelig handling, og to års aflysninger måtte ikke forhindre os i tage de nødvendige grønne skridt ind i fremtiden.  

2022 blev på mange måder året, hvor vi for alvor kunne tage hul på et opgør med vores eget og deltagernes engangsforbrug og begyndte at vinke farvel til en ellers så udbredt brug-og-smid-væk-kultur. 

Scroll ned og se nogle highlights fra Roskilde Festivals grønne omstilling i 2022.

Grøn strøm med Andel

Mere strøm fra vedvarende kilder som vind og sol. Mindre diesel og gas. Et mindre klimaaftryk. Det var ambitionerne med i vores partnerskab med energi- og fibernetkoncernen Andel. 

Ved at skifte fra fossile til vedvarende energikilder kan vi gøre meget mere for klimaet her og nu. Vi sagde derfor helt farvel til de mange dieselgeneratorer, som vi før har brugt til at lave strøm på scenerne og lys i boderne, og vi gik i gang med at udfase LPG-flaskegas, som har været flittigt anvendt til at lave mad i boderne. 

Omlægningen betød blandt andet, at vi sparede 72.000 liter diesel. Det svarer til, at vi udledte 250 tons mindre CO2 i atmosfæren sammenlignet med 2019. 

Partnerskabet med Andel fortsætter selvfølgelig i 2023, hvor vi vil udfase endnu flere fossile brændsler – især LPG-flaskegas og diesel i bilerne.  

Vi vil også inspirere dig til at tage del i den grønne omstilling på festivalen. 

Meget mindre affald

Vi er stadig i fuld i gang med at granske alle tal og tilbagemeldinger efter oprydningen. Men vi ved, at vores affaldsansvarlige håndterede godt og vel 500 tons mindre affald efter sommerens festival i forhold til festivalen i 2019. Det svarer til en reduktion på cirka 25% procent.  
 
Og det største fald oplevede vi på campingområderne efter festivalen. Så til alle jer der ryddede lejren og tog alt medbragt gear med hjem igen: TAK!  

Vi tror, at campingkvarterer med stærke fællesskaber som Common Ground, Leave No Trace og Clean Out Loud skaber et særligt ansvar blandt beboerne. Flere har lyst til at bakke op om oprydningen.  

I 2023 får du endnu flere muligheder for at sortere dit affald tæt på din camp. Udlejning af telte, luftmadrasser (uden PVC) og pavilloner (som vi introducerede for at dæmme op for engangsforbrug af udstyr) er også kommet for at blive. Det fortæller vi meget om i starten af det nye år. 

Genbrugsguld og cirkulær fremtid

Vi spiser og drikker, vi opfører boder, kunstværker, bænke og rækværker. Vi kan ikke undgå at skabe affald, når vi bygger Danmarks fjerdestørste by målt i indbyggertal.  

Men vi kan skrue meget mere op for genbrug og genanvendelse. 

Sammen med boderne samlede vi omkring 23 tons plast- og mad- og drikkekartoner til genanvendelse.  

Vi samlede 82 tons træ til genanvendelse, mens 22 tons træ røg til genbrug gennem et samarbejde med Starks initiativ Gentræ. 

Måske har du hørt os snakke den cirkulære festival her i 2022? 

Den cirkulære festival er nemlig fremtidens Roskilde Festival. 

Brug-og-smid-væk-kulturen er en trussel mod hele verdens tilstand, og vi må desværre erkende, at vores affaldsmængder gennemsnitligt steget med 76 tons om året gennem de seneste 20 år. 

Cirkularitet handler om at indrette et samfund og en festival, hvor materialer og produkter i meget højere grad genbruges og genanvendes. Igen og igen. Vi vendte udviklingen i 2022 og tog sammen store skridt ind i vores cirkulære fremtid. Vi fortsætter rejsen i ’23! 

Det Cirkulære Laboratorium

Apropos cirkulært. 28 iværksætter-virksomheder testede deres cirkulære løsninger og forretningsmodeller, da vi indviede Det Cirkulære Laboratorium, som vi har skabt i samarbejde med Tuborgfondet. 

Plastic Projects testede deres genanvendelige byggeplader af genanvendt plast, mens Saml (som du kan møde i videoen ovenover) har skabt et byggesystem af frasorterede gulvplanker. De testede, hvordan deltagere uden ret meget byggeerfaring nemmest bygger midlertidige borde, dansegulve eller boder. 

Samtlige 28 iværksættere fortalte efter festivalen, at årets tests i festivallaboratoriet gav anledning til ændringer i deres produkter, produktion eller design. Og det er derfor, at vi tror Det Cirkulære Laboratorium kan gøre en kæmpe forskel.  

Iværksætterne har brug for tests og tilbagemeldinger for at videreudvikle deres forretninger. Roskilde Festival by-lignende samfund er en perfekt testzone. Og sammen skubber vi på den grønne udvikling og påvirke danskernes klimaadfærd. 

Du kan følge Laboratoriets udvikling ovre på Linkedin og se frem til flere tests i 2023, hvor ni af iværksætterne fra class of 2022 vender tilbage og tester videre i større skala. 

Hold øje med vores hjemmeside i starten af 2023, når vi udgiver et samlet overbliksbillede over, hvordan vi arbejder med at flytte festivalen ind i en grønnere fremtid.