OPEN CALL 2023: SÅDAN ANSØGER DIN FORENING OM EN DONATION

Få svar på dine spørgsmål om Open Call 2023, hvor Roskilde Festivals overskud udloddes til foreninger og fællesskaber, som gavner børn og unges trivsel. 

Hvad er Roskilde Festivals Open Call? 

Open Call er vores årlige invitation til foreninger og organisationer om at søge om midler fra Foreningen Roskilde Festivals økonomiske overskud efter festivalen.  

Hvilke initiativer støtter I? 

Med årets Open Call fokuserer vi på børn og unges trivsel og mentale sundhed. Fællesskabets kraft er en styrke, og alle børn og unge skal have mulighed for at indgå i fællesskaber med andre. Derfor vil vi støtte initiativer, som skaber forandringer for unge gennem fællesskaber.  

Vi uddeler midler inden for to fokusområder:  

  • Donationer til kreative fællesskaber 
    Voksende mistrivsel blandt unge kalder på nytænkning. Dette fokusområde handler om at sætte kunsten og kulturens trivselsfremmende potentiale i spil over for børn og unge i sårbare livssituationer.  
     
    Fokusområdet er relevant for kulturaktører, der tager medansvar for at løse trivselskrisen blandt børn og unge, og for aktører inden for sociale og sundhedsmæssige områder, hvor kunst og kultur ikke normalt indgår i det daglige virke. 
     
    Fokusområdet tilgodeser kunst, kultur og kreative forløb i sociale og sundhedsmæssige forebyggende eller behandlende indsatser for unge. Eksempler kan være kulturoplevelser for unge i psykiatrien eller kreative forløb, hvor børn og unges egne livserfaringer bearbejdes i skabende fællesskaber. 
     
  • Donationer til handlekraftige fællesskaber  
    Donationer til handlekraftige fællesskaber handler om at støtte og styrke store børn og unges engagement og idéer til gavn for en mere bæredygtig verden – både klimamæssigt og socialt. 
     
    Børn og unge vokser op i en tid, hvor de har meget at kæmpe for. Hvis ikke vi som mennesker og som samfund finder andre måder at forbruge, leve og organisere os på, accelereres konsekvenserne af klima- og biodiversitetskrisen. 
     
    Vi ved, at tidens største udfordringer løses i fællesskaber. Selvom ansvaret for løsningerne ikke tilfalder ungdommen alene, kan handlekraftige fællesskaber give både håb, styrke og modstandskraft. 
Hvem kan ansøge? 

Foreningen Roskilde Festivals overordnede formål er at støtte initiativer, der er til gavn for børn og unge samt at støtte almennyttigt, humanitært og kulturelt arbejde.  
 
Vi kan kun støtte almennyttige organisationer. Dette betyder, at aktiviteter skal være tilgængelige for målgruppen og være gratis at deltage i. 

For at ansøge skal jeres forening som udgangspunkt have et CVR-nummer, vedtægter og et årsregnskab. Hvis I endnu ikke har etableret en forening, kan I vedlægge et udkast til vedtægter samt et dokument, der forklarer, at første årsregnskab endnu ikke foreligger.    

Vi uddeler ikke midler til enkeltpersoner.  

Hvad kan man søge til? 

Der kan ansøges til et afgrænset projekt eller til organisationens generelle virke, hvis det lever op til formålet for Open Call. I ansøgningsskemaet skriver vi ’Indsatsen’, som både kan beskrive det generelle arbejde og et specifikt projekt.   

Vi støtter både drift og aktiviteter. 

Hvis en indsats indgår i et tværgående partnerskab, skal en bekræftelse på partnerskabet vedlægges ansøgningen. 

Et projekt behøver ikke at være detailplanlagt ved ansøgningstidspunktet. Men for at vurdere ansøgningen skal vi kende projektets formål, indhold, målgruppe og metode. Vi skal have en overordnet tidsramme og et estimeret budget.   
 
Vi går også gerne i dialog efterfølgende med de udvalgte modtagere, hvis projektet kræver skærpelse.   

Hvor meget kan man søge om?  

Vi støtter både større og mindre indsatser. Til dette Open Call støtter vi projekter med mellem 50.000 og 700.000 kroner.   

Ansøgninger vurderes krav-afstemt i forhold til det ansøgte budget. Dvs. jo større beløb, der ansøges om, desto større krav stiller vi til projektbeskrivelsen, herunder problem-, kontekst- og målgruppeanalyse samt strategi for at nå projektets vision og målsætninger gennem de skitserede aktiviteter.  

Projekter under 200.000 kroner kan revideres af intern revisor. Projekter over 200.000 kroner skal revideres af ekstern revisor, hvilket indskrives i budgettet.   

Hvor mange penge udlodder I i alt gennem Open Call? 

I dette Open Call har vi afsat en samlet pulje på op til 10 millioner kroner til udlodning. 


Hvilke kriterier lægger I vægt på?
 

I udvælgelsen af modtagere lægger vi vægt på disse kriterier: 

  • Børn og Unge: Indsatsen skal styrke børn og unges trivsel og mentale sundhed. Målgruppen for indsatsen skal være børn eller unge i alderen 10-29 år.
  • Fællesskab: Udfordringer løses bedst i fællesskaber og gerne på tværs af fagligheder og sektorer. Derfor prioriterer vi tværfaglig inspiration og samarbejder og indsatser, hvor frivillige ungefællesskaber gør en forskel.
  • Forandring: vi ønsker at gøre en forskel med vores donationer. Vi støtter indsatser, der kan sandsynliggøre stærke sammenhænge mellem projektets fokus eller metode og unges trivsel.
  • Nyskabelse: vi støtter initiativer, som tester nye idéer og tilgange og kan bidrage til at udvikle det felt/område initiativet er forankret i. 
  • Kunstens betydning: Vi ønsker at aktivere kunsten og kulturen som en nøgle til at styrke børn og unges trivsel og/eller som en metode til at engagere endnu flere i tidens vigtigste dagsordener.  
     
    I fokusområdet Kreative fællesskaber vægter vi initiativer, der udvikler, demonstrerer og formidler sammenhængen mellem kultur, trivsel og mental sundhed. I fokusområdet Handlekraftige fællesskaber vægter vi initiativer der bruger kunst eller kreative greb som metode til at engagere endnu flere i tidens vigtigste dagsordener.  
Hvordan ansøger jeg? 
  • Støtte til ‘Kreative Fællesskaber’ søges her 
  • Støtte til ‘Handlekraftige Fællesskaber’ søges her  
Støtter I projekter uden for Danmark?

Ja. Til dette Open Call støtter vi initiativer i Danmark og i resten af Europa.   

Kan tidligere modtagere af donationer fra Roskilde Festival søge?

Ja. 

Hvornår er sidste frist for ansøgninger? 

Ansøgningsperioden er fra 5. oktober 2023 til 1. november 2023 kl. 12.00 

Hvornår får jeg svar på min ansøgning?

Vi behandler ansøgningerne umiddelbart efter ansøgningsfristens udløb. Foreningen Roskilde Festivals donationer er underlagt momslovgivningens regler for uddeling af overskud fra momsfritaget arrangement. Derfor skal alle donationsmodtagere godkendes af Skattestyrelsen. 
 
Efter cirka seks ugers behandlingstid forventer vi at kunne orientere de udvalgte ansøgere. Denne orientering er dog ikke en endelig tilkendegivelse.

Efter udvælgelse af donationsmodtagere følger en periode med juridisk godkendelse af donationerne hos Skattestyrelsen. Der kan gå yderligere op til fire måneder, før vi kan give endeligt tilsagn og udbetale donationen.  

Ansøgere til dette Open Call kan forvente endeligt svar og udbetaling af midler i marts 2024.

Hvem kan jeg kontakte med flere spørgsmål?  

Hvis du har spørgsmål om ansøgningsprocessen, kan du kan du kontakte os på e-mail donations@roskilde-festival.dk     

Hvor kan jeg læse mere om Roskilde Festivals donationsarbejde?  

Roskilde Festival er en almennyttig og velgørende organisation, som udlodder alt overskud til gavn for humanitært og kulturelt arbejde for børn og unge.   
 
Du finder vores fulde donationspolitik på denne side.