Få her overblikket over hvordan vi skaber ansvarlig festkultur på Roskilde Festival 2022.
Vi har ansvaret for at skabe et positivt fællesskab mellem de mere end 100.000 beboere i festivalbyen. Når man slår sig løs og udforsker grænserne i et frirum som Roskilde Festival, skal alle vise hensyn og værne respektfuldt om hinanden.
Vores erfaring er, at der kan opstå mistrivsel og dilemmaer i mødet mellem fest og respekt. Det er en udfordring, som vi deler med arrangører i andre festmiljøer.
I 2022 koncentrerer vi vores indsats for en tryg og ansvarlig festkultur om disse initiativer:
- Et erfarent og opsøgende beredskab
Vores beredskab på pladsen bestående af værter, samaritter og opsøgende socialarbejdere (Social Worker), der kan skabe tryghed, tillid og dialog.
Vi samarbejder tæt med politiet, som er den udførende myndighed på festivalen, og indsamler viden gennem samarbejde med eksperter, der har erfaringer med adfærd i by- og nattelivet.
Det medicinske beredskab består af cirka 400 læger, sygeplejersker og samaritter, mens cirka 6000 frivillige er involveret i at skabe sikre og trygge rammer for gæsterne.
Vores Social Workers – et team bestående af psykologer, misbrugskonsulenter, pædagoger fra specialområderne og andre faggrupper – bevæger sig rundt i festivalbyen døgnet rundt for at hjælpe dem, der har behov.
Teamet arbejder forebyggende og kan yde psykisk førstehjælp og holder især fokus på de helt unge festivalgæster.
Læs Sikkerhed og beredskab her
- Trygge og sjove koncerter
Det bør aldrig være kedeligt at være til en koncert - og det skal altid være trygt og sikkert.
Ved alle koncerter er vores crowd safety-værter til stede helt tæt på koncertdeltagerne. Med en håndsrækninger og køligt overblik sørger de for, at koncerterne bliver afviklet både sjovt og sikkert.
Ved High Energy-koncerter, som er tydeligt markerede i programoversigter og på storskærme, tillader vi moshing og høj energi. Her gør vi tydelig opmærksom på, at man altid skal passe på sig selv og andre, og at crowd surfing kan medføre bortvisning.
Læs mere om festivalsikkerhed
- Oplysningsarbejde med Sundhedsstyrelsen og Dansk Live
Vi deltager i kampagnen We are Under the Influence of Music sammen med Sundhedsstyrelsen og Dansk Live. Kampagnen vil engagere målgruppen (unge mellem 16-24 år) til at reflektere over deres anvendelse af rusmidler og informere om risici, myter og fakta.
Indsatsen fokuserer på musikken og fællesskabet som det ultimative rusmiddel. Herudover har vi en lang række kampagneaktiviteter, der skal være med til at starte dialogen og få dem til at reflektere uden at opleve belæring og løftede pegefingre.
I Sundhedsstyrelsens ’camp’ på Camping West og på festivalpladsen onsdag til lørdag møder deltagerne kampagnen gennem involverende events som quizzer og speeddating samt opsøgende dialog, der inviterer til reflektion over brug af alkohol og stoffer i forbindelse med musikoplevelser.
Vi har samarbejdet med Sundhedsstyrelsen om oplysning om alkoholindtagelse, udskænkning og brug af rusmidler siden 2009.
Læs om kampagnen på againstdrugs.dk
- Orange Together og indsats mod grænseoverskridende adfærd
Den flerårige adfærdsindsats Orange Together handler om respekt og om at tale om hinandens grænser respektere hinanden grænser.
Vi involverer festivalens gæster og frivillige i forebyggelse af krænkende og grænseoverskridende adfærd. I festivalens app og på storskærme kan man finde handlingsorienterede vejledninger og guides til at gribe ind og sige fra, når man oplever situationer med krænkende adfærd.
Læs Orange Together her
- Mange flere campingfællesskaber
Positive forandringer trives og udfoldes i fællesskaber, hvor mennesker kan påvirke hinanden. I 2022 har vi udviklet hele festivalens østlige campingområde til fællesskabsorienterede 'bydele' med navne som Clean Out Loud, Settle'n Share og Dream City.
Her har beboerne på forhånd meldt, at de vil bidrage til en positiv kultur gennem godt naboskab, bæredygtig adfærd og sammenhold.
Én af de nye bydele hedder Common Ground. Her vil værterne fra Roskilde Festival Højskole medbringe højskoleånden og skabe hyggelige rammer for fællesskab i lejrenes hverdag og til festerne.
Læs om Community Camping her
- Mere plads til pauser i The Garden
Roskilde Festival kan være en intens og mættende oplevelser for alle sanser, og vi er mange mennesker samlet. Vi prioriterer at indrette opholdssteder og ’åndehuller’ med relativt god plads, og hvor deltagerne kan trække sig tilbage fra de store menneskemængder.
Efter coronatiden er vi samtidigt opmærksomme på et eventuelt øget behov for ro og nærvær blandt deltagerne.
I år åbner vi The Garden, i den nordlige det af festivalpladsen mellem Orange Scene og Avalon-scenen. I den store have præget af en afslappet skovtursagtig stemning kan man (gen-)finde roen, låne spil hos Læsk Kombucha, deltage i Bikram Yogas yogasessions eller nyde kager fra boden A Piece of Cake.
Andre rolige opholdssteder inkluderer Central Park, det ligeledes nyetablerede Bazaar-område og arealerne ved badesøen.
Se kortet over festivalpladsen
- Pauser fra alkohol(-kulturen)
Vi har et ansvar for at vise, at det er muligt at feste uden at være påvirket, og at det er helt ok at sige nej tak til (mere) alkohol.
Udover kampagnen We are Under the Influence of Music (se ovenfor) gør vi alkoholfrie øl og sodavand tilgængelige og synlige i festivalens ølboder, mens bryggeriet Læsk sælger alkoholfrie læskedrikke i flere smagsvarianter.
I samarbejde med Roskilde Festival Højskole åbner vi Bar’Golf, der byder på minigolf og alkoholfrit sortiment i dagtimerne, mens kollegiet The Mark inviterer til fællesspisninger og snobrød ved bålet.
Også aktiviteter som forsamlingshuset FLOKKR, Klimapavillonen i Central Park, sportsaktiviteterne i GAME City ved Bycenter West og Food Jams folkekøkken byder på sjove og fællesskabende aktiviteter i dagtimerne som alternativer til alkohol i lejren.
- Øget videnindsamling om alkoholkultur
Vi indsamler data og viden for at øge kendskab og dialog om alkoholkultur på Roskilde Festival.
I 2022 samarbejder vi med Syddansk Universitet ved Statens Institut for Folkesundhed, der undersøger deltagernes alkoholvaner, alkohols betydning ved deltagelse på festival samt oplevelser med alkohol.
Indsigterne herfra vil udgøre grundlaget for vores videre kendskab og arbejde med alkoholvaner og -kultur.
Q&A om ansvarlig festkultur
Hvad mener I, når I kalder Roskilde Festival et frirum?
Frirummet er et udtryk for det positive fællesskab mellem de 130.000 deltagere på festivalen. I et frirum kan man nyde friheden, glemme hverdagen og udforske grænserne, så længe man respekterer andre og værner om fællesskabet.
Frirummet er ikke en undskyldning for grænseoverskridende adfærd. Vi forstår frihed som noget, vi deler med hinanden, og som vi alle værner om.
Hvad er jeres holdning til unges alkoholindtagelse?
Et positivt fællesskab og festmiljø hænger også sammen med en ansvarlig alkoholkultur. En ansvarlig alkoholkultur på Roskilde Festival er kendetegnet ved respekt for egne og andres grænser. Det er OK at nyde friheden og udforske grænserne, så længe man respekterer andre og værner om fællesskabet.
Som arrangør og vært har vi derfor et ansvar for at bidrage til dialog om egne og andres grænser og vise, at det er muligt at feste uden at være påvirket - og at det også er helt ok at sige nej tak til (mere) alkohol.
Derfor samarbejder vi med Sundhedsstyrelsen og Dansk Live om Kampagnen We are Under the Influence of Music og sikrer et lettilgængeligt sortiment af alkoholfrie drikkevarer.
Forventer i en anderledes adfærd blandt gæsterne efter coronatiden?
Vi har ikke ændret risikovurderingen for festivalen som følge af aflysningerne i 2020 og 2021 eller på baggrund af forventninger om ændrede adfærdsmønstre blandt deltagerne efter nedlukningen.
Vi forventer en Roskilde Festival, som man kender den. Vi forventer, at de 130.000 gæster, som har ventet længe på at deltage i årets festivaloplevelse, glæder sig til at bakke op om den særlige fællesskabsånd, som Roskilde Festival er kendt for.
Vi har indrettet en plads med plads til flere muligheder for at trække sig tilbage fra de større menneskemængder.
Vi justerer løbende på vores organisering og beredskab på baggrund af blandt andet dialog med myndigheder og forskere om, hvordan festivalen forbliver sjov og sikker for alle deltagere.
Læs om beredskab og sikkerhed her
Hvilke råd giver I unge førstegangsdeltagere?
Først og fremmest at de skal nyde og bidrage til det særlige Roskilde Festival-fællesskab, som er noget, vi skaber sammen og passer på.
Vi minder dem om de helt basale ting: drik masser af vand, sørg for at spise regelmæssigt, husk at få noget søvn – og at det er ok at gå glip af den næste fest
Vi opfordrer dem også til at hjælpe den gode stemning på vej ved at drikke med omtanke, passe på hinanden og være opmærksom på sol og varme, som kan få alkoholen til at slå ekstra hårdt.
Roskilde Festival strækker sig over 8 dage, så man skal sørge for at spare på energien og gå opdagelse blandt de talrige dagsaktiviteter inden for fællesskaber, musik, kunst, sport og debatter.
Hvilken alkoholpolitik gælder for festivalens frivillige?
Det er ikke tilladt at indtage eller være påvirket af alkohol, når man har vagt. Dette oplyses på alle check-in-kort og i guiden, der distribueres til alle frivillige.
Hvad gør I for at forebygge grænseoverskridende adfærd?
Få overblik over initiativer mod krænkende og grænseoverskridende adfærd her.
Tilbage: Social bæredygtighed