DET SKER I 2020

I år er det 50. gang, der er festival i Roskilde. 

Fundamentet for vores festival er et stærkt ønske om at sætte et positivt aftryk. Derfor markerer vi fem årtier med festival og fællesskab ved at gøre det, vi altid har gjort: Vi engagerer os i vores omverden. Gennem donationer, særudgivelser, partnerskaber og arrangementer. Og det hele året. 

Vi har samlet overblikket over de særlige RF50-markeringer her nedenfor. Den opdateres løbende med nye projekter.

24. januar 2020 kl. 17-21
Stændertorvet, Roskilde

Samarbejdspartnere/arrangører: AV Plus, Vera Gerup, Kulturstrøget herunder: Roskilde Lokalhistoriske Arkiv og Roskilde Biblioteker.  

Entré: Gratis  

En 20 meter lang sanselabyrint viser fotografier fra Roskilde Lokalhistoriske Arkiv og Roskilde Festivals billedarkiv. Det er en rejse gennem fem årtier med festivalens fællesskab som omdrejningspunkt. Indeni labyrinten skærpes dine sanser af et røgslør og musik af den lokale komponist Vera Gerup. Labyrinten er skabt af AV PLUS. 

Musik- og sanselabyrinten er støttet af Roskilde Festival og Roskilde Fremkaldt – en kombineret arrangementsrække og portrætserie, der fejrer, udvikler og dokumenterer musikkens fælleskaber. Sanselabyrinten bliver stående på Stændertorvet i Roskilde to uger efter Lysfesten.

www.kulturstrøg.dk

26. februar kl. 19-21
Roskilde Festival Højskole, Roskilde

Samarbejdspartnere/arrangører: Roskilde Festival og Roskilde Festival Højskole 
Entré: Gratis  

 

 

Roskilde Festival Højskole inviterer dig på udvalgte onsdage indenfor til talks med nogle af tidens toneangivende mennesker og organisationer.  

Tidligere har LBTQ+aktivisten Moeisha og trioen Forfatterskabet gæstet Roskilde Festival. Denne aften er fjerde gang, Roskilde Festival og Roskilde Festival Højskole i samarbejde arrangerer RoFH TALKS. Programmet for denne aften er ved at blive planlagt - hold øje med programmet på hjemmesiden. 

www.rofh.dk

30.3 til august 2020
Hedeboparken og Ringparken i Roskilde

Samarbejdspartnere/arrangører: Roskilde Festival, Roskilde Kommune, Museet for Samtidskunst og Aaben dans.

Entré: Gratis

’Hjem’ er et kunstprojekt i Hedeboparken og Ringparken i Roskilde.  

Her bliver kunst skabt ud fra en dialog mellem beboere og tre kunstnere, der arbejder med installation, lyd og performance. I projektet skabes nye platforme for at mødes, og man får mulighed for at se sig selv, sin nabo og by med nye øjne. De tre kunstnere er Mette Overgaard, Seimi Nørregaard og Arendse Krabbe. 

Projektet er en del af Roskilde Kommunes Handleplan om boligpolitik i social balance og formålet er ”at styrke identitet og fællesskab i udvalgte af kommunens bydele gennem kunst og kreativitet. Ikke alene som del af de konkrete rum, men også i selve forløbet med at udvikle dem”. Projektet understøtter boligpolitikkens ønske om at bruge kultur som driver ikke i udvalgte bydele samt troen på, at de konkrete projekter skal være forankret lokalt for at få en varig effekt. 

Se facebookside for program og andre oplysninger

30.-31. marts
Roskilde Festival Højskole

Samarbejdspartnere: GO Group/Roskilde Festival

Pris: 239 EUR. Mad og drikke er inkluderet i prisen. Køb billet

Kan festivaler og kulturbegivenheder i det hele taget gå forrest i arbejdet for at skabe en mere bæredygtig fremtiden? 

Det spørgsmål stiller Roskilde Festival og organisationen GO Group ved en international workshop i marts. 

GO Group (Green Operations) er en sammenslutning af europæiske festivaler og associerede eventskabere, der arbejder for at gøre festivaler mere bæredygtige.

Den årlige workshop foregår i år i Roskilde.

Formålet med workshoppen er at udforske nye ideer og metoder med henblik på at finde ud af, hvordan kulturbegivenheder kan bruges som kickstarter og katalysator for samfundsengagement og bæredygtige løsninger.

Workshoppen tager udgangspunkt i seks overordnede spørgsmål:

  • Hvordan festivaler og kulturbegivenheder kan inspirere til mere ungdomsdemokrati?
  • Hvordan festivaler og kulturbegivenheder kan møde en hel ungdomsgenerations krav på forandring i verden?
  • Hvordan festivaler bliver en platform for innovation i samarbejde med uddannelsesinstitutioner?
  • Hvordan festivaler har udviklet sig til en flugt fra eller ændring af dagligdagen?
  • Hvordan festivaler spiller en rolle i forhold til forandring?
  • Hvordan festivaler har en rolle i forhold til læring?

Disse spørgsmål er ledestjerner i forhold til at skabe fremtidens festivaler og kulturbegivenheder, som skaber forandringer i verden.

www.roskilde-festival.dk

1. april - 4. april
A-salen, Det Kongelige Teater, København

Samarbejdspartnere/arrangører: Det Kongelige Teater og Roskilde Festival

Entré: 215 kroner. Køb billet

Når live-musik møder live-dans, sker der noget helt særligt.

Forestillingen udvikles i samarbejde mellem den progressive amerikanske koreograf Eleanor Bauer - udvalgt af Corpus -, den fremadstormende danske musiker Lydmor - sat på plakaten af Roskilde Festival – samt Corpus' dansere.

Koreograf Eleanor Bauer er en anerkendt amerikansk koreograf, der på trods af sin lave alder har rejst verden rundt med sine egne forestillinger og skabt forestillinger til nogle af verdens mest anerkendte kompagnier.

Lydmor er dansk musiks store komet lige nu. Den kritikerroste musiker besidder en nysgerrig tilgang til at optræde uden for koncertsammenhænge. Dette har tidligere placeret hende i danse- og teaterforestillinger på både Gamle Scene og Århus Teater. Hun har skabt helt ny musik til forestillingen.

Der er lagt i støbeskeen til en vild, taktil og sanselig oplevelse.

Forestillingen spiller først i A-salen og drager derefter til årets Roskilde Festival, hvor den vil genopstå i en tilpasset udgave.

kglteater.dk

30. april – 5. maj
Åben Dans, Roskilde
 

Samarbejdspartnere/arrangører: Åben Dans, Roskilde Festival m.fl. 

Entré: Gratis

SWOP var, da den første gang slog dørene op i 2012, Nordens første internationale dansefestival for børn og unge.

Hvert andet år breder SWOP dansen ud i byens rum, på spillesteder, skoler, kulturhuse i Roskilde samt på biblioteker i Roskilde og omegn. Her kan du opleve forestillinger, undervisning, workshops og meget mere fra Danmark og resten af verden.

SWOP er støttet af såvel blandt andre Statens Kunstfond, Tuborgfondet, Roskilde Kommune og Roskilde Festival.  

Arrangøren Åben Dans står for femte gang bag SWOP.  

swopfestival.dk

27. maj kl. 19-21
Roskilde Festival Højskole, Roskilde 

Samarbejdspartnere/arrangører: Roskilde Festival og Roskilde Festival Højskole

Entré: Gratis men kræver tilmelding

 

 

Roskilde Festival Højskole inviterer dig på udvalgte onsdage indenfor til talks med nogle af tidens toneangivende mennesker og organisationer.  

Tidligere har transaktivisten Moeisha og trioen Forfatterskabet gæstet Roskilde Festival. Denne aften er femte gang, Roskilde Festival og Roskilde Festival Højskole i samarbejde arrangerer RoFH TALKS.

Programmet for denne aften er endnu ikke klart. Hold øje med programmet og få fat i din billet lige her:

www.rofh.dk

Maj-juni 2020  
Strækningen fra nord til syd i Roskildes gader og parker

Samarbejdspartnere/arrangører: Museet for Samtidskunst og Roskilde Festival

Entré: Gratis 

Museet for Samtidskunst blæser bobler af midlertidige kunstoplevelser i Roskilde. Fra slutningen af maj og frem til åbningen af Roskilde Festival 2020 vil byens borgere møde underfundige kunstværker på deres indkøbstur, børn vil opdage skulpturer, når de leger i parken, og mange vil opleve, at de pludselig befinder sig midt i en performance, som, for en stund, vender hele verden på hovedet.  

“Bobler” præsenterer en række kunstværker, der alle forholder sig til mulighederne i det midlertidige. Udstillingen bliver til med støtte fra RF50, og er en fejring af kunsten i Roskilde. 

Samtidskunst.dk

30. maj 2020 kl. 13.00.
Vikingeskibsmuseet og Roskilde Fjord 

Samarbejdspartnere/arrangører: Gimle og Vikingeskibsmuseet

Entré: Kræver billet (pris oplyses senere på gimle.dk)  

Tag med Gimle og Vikingeskibsmuseet på Roskilde Fjord, hvor musik, historie og sejlads går op i en højere enhed.

Kunstnere optræder for og med publikum i vikingeskibe på fjorden. Publikum kan deltage i vikingeskibe, følge koncerten i egen båd eller opleve koncerten på afstand fra land.

Line up og programmet for dagen bliver opdateret på gimle.dk

Alle arrangementer foregår på Vikingeskibsmuseet og på havnen i Roskilde. 

Roskilde Fremkaldt er en kombineret arrangementsrække og portrætserie, der fejrer, udvikler og dokumenterer musikkens fællesskaber i Roskilde. I anledning af RF50 er det lokale musiklivs aktører inviteret til at gå sammen om i fællesskab at skabe unikke, publikumsrettede musikoplevelser. Roskilde Fremkaldt er en del af strategien Alle Tiders Musikby.  

www.gimle.dk

10. juni
K.B. Hallen

Arrangør: Roskilde Festival

Pris: 565/665 kroner (+ gebyr) Køb billet

Markeringen af festival nummer 50 bliver skudt i gang allerede i årets første måneder og strækker sig til langt ind i efteråret. Et nyt musikalsk projekt fra evigt opfindsomme Damon Albarn er første navn i en lang række af offentliggørelser.

Den 10. juni gæster Damon Albarn K.B. Hallen i København med sit seneste musikalske projekt ’The Nearer the Fountain, More Pure the Stream Flows’.

Titlen har han hentet i et digt af John Clare, og værket er inspireret af Islands storslåede natur med gletsjere, vulkaner, termiske kilder og bjerge. Sangskriveren har selv besøgt Island talrige gange gennem tre årtier og har opbygget et helt særligt forhold til landet og dets bjergtagende natur.

Damon Albarn har dannet tæt parløb med Roskilde Festival siden 1992, hvor han og resten af Blur gav koncert på Blå Scene med blot et enkelt album i bagagen. Siden har han været på plakaten otte gange – både solo, med Blur og i så forskellige musikalske projekter som Gorillaz, Africa Express og The Orchestra of Syrian Musicians. Tæller man hans gæsteoptræden hos Atomic Bomb! Band i 2014 med, er det 10 gange, den engelske entertainer har stået over for Roskilde-publikummet.

www.roskilde-festival.dk

Fredag 12. juni, kl 16-22

Gæstgivergården, Allinge

 

Hvordan skaber kulturinstitutioner forandring i samfundet?

Det er det store spørgsmål, når Roskilde Festival er vært ved et seks timer langt arrangement på Gæstgivergården i Allinge. 

Repræsentanter for Roskilde Festival samt en række inviterede debattører tager luppen frem og diskuterer hvilket ansvar, festivalen samt andre store kulturinstitutioner har for samfundets udvikling til det bedre og hvad vi kan gøre bedre i fremtiden. 

En række af tidens mest interessante kunstnere optræder i løbet af dagen. 

Programmet offentliggøres senere her på siden og i Folkemødets app.

 

4. september 2020
Statens Museum for Kunst

Samarbejdspartnere/arrangører: Golden Days, Statens Museum for Kunst og Roskilde FestivalI dag vil alle være unge. Alle vil forstå de unge. Og alle vil have fat i de unge. Men hvad er det, der gør ungdommen så tillokkende og efterstræbelsesværdig? Og er det overhovedet sandt, at de værdier, vi knytter til ungdommen, er tidens mest eftertragtede?

I 2020 træder Golden Days et skridt tilbage og giver ungdomsbegrebet- og dyrkelsen et kulturhistorisk eftersyn. Hvad har ungdom betydet gennem historien? Hvordan er den blevet fremstillet og forstået? Hvad betyder den i dag? Og er det overhovedet enestående, at vi i dag hylder ungdommen, eller har livsfasen til alle tider været efterstræbt på tværs af generationer? 

Roskilde Festival er i anledning af jubilæumsåret, RF50, blevet samarbejdspartner med Golden Days. Dette samarbejde udmønter sig i en række arrangementer i løbet af den historiske festival i september.  

Første arrangement er åbningsfesten i samarbejde med Statens Museum for Kunst. 

Roskilde Festival, Statens Museum for Kunst og Golden Days er gået sammen om at skabe en eftermiddag og aften med fokus på tidens, fortidens og fremtidens ungdom.

 

Golden Days

5. september 2020
Musicon 

Samarbejdspartnere/arrangører: DGI Roskilde

Entre: Gratis

SMACK er en gadekulturfestival, der foregår i Roskildes blomstrende nye bydel, Musicon.

Her kan du opleve og prøve mange af gadekulturens forskellige aktiviteter og facetter. Der er grafitti, masser af musik, skate, løbehjul, basket, E-sport, scratch, parkour og meget mere. Aktiviteterne er planlagt og lavet for og af unge i Roskilde. 

Det er gratis at komme og kigge og prøve de forskellige aktiviteter. 

musicon.dk

25. April kl. 12-22
Gimle og Kildegården, Roskilde  

Samarbejdspartnere/arrangører: Gimle og Roskilde Festival 

Roskilde Festival har siden begyndelsen været ungdommens frirum for musik, kunst, aktivisme og fællesskab.

Nu skal byens børn og unge også have en arena, hvor de kan samle sig. Begivenheden har rødderne plantet i Roskilde Festivals ånd, værdier og bredde. Den skal skabe gode musikoplevelser, og børn og unge er medskabere af begivenheden, der skal være et sted, hvor man også kan komme med bag scenerne og lære mere om, hvordan man tager del i at skabe en festival. 

Programmet er ved at blive skabt og offentliggøres løbende på Gimles hjemmeside 

www.gimle.dk

Uge 39
Diverse venues i Roskilde

Samarbejdspartnere/arrangører: Roskilde Kommune, Insp!, Roskilde Kommune, Byens Hus, KulturCosmos, Frivilligcenter Roskilde, Roskilde Festival, Gimle, Hal 12, Åben Dans, Roskilde Biblioteker, Kildegården 

Entré: Gratis 

I uge 39 fejres, fremvises og udforskes frivilligheden i Roskilde. Inspirerende, netværksskabende og gratis arrangementer for frivillige, foreninger og folk, der arbejder med frivillighed. Det er Roskilde Festival, Frivilligcenter Roskilde, KulturCosmos, Byens hus, INSP! og Roskilde Kommunes Kultur og Fritidsafdeling, der planlægger og koordinerer arrangementerne. 

Deltagerne mødes på tværs af kultur, idræt og sociale foreninger og får mulighed for at lære nyt, dele erfaringer og bidrage til debatten om frivillighed. Ugen er et resultat af Roskilde Kommune og Roskilde Festivals fælles ambition om at udvikle frivilligheden i Roskilde. 

 

FU39 på Facebook

En dag i Uge 41 (offentliggøres senere)
Roskilde Station

Samarbejdspartnere/arrangører: Råstof Roskilde og Aaben Dans med elever fra Roskilde Katedralskole  

Entré: Gratis

Musikere og performere skaber små kunstneriske forskydninger af hverdagens pace for pendlere og borgere på deres vej gennem stationsområdet.

Forskydninger bryder den vante gænge, så telefonerne lægges væk og opmærksomheden forskyder sig ud til de andre mennesker, der er til stede. 

Roskilde Fremkaldt er en kombineret arrangementsrække og portrætserie, der fejrer, udvikler og dokumenterer musikkens fællesskaber i Roskilde. I anledning af RF50 er det lokale musiklivs aktører inviteret til at gå sammen om i fællesskab at skabe unikke, publikumsrettede musikoplevelser. Roskilde Fremkaldt er en del af strategien Alle Tiders Musikby.

www.raastofroskilde.dkwww.abendans.dk

En hverdag i september 2020
Roskilde Bymidte

Samarbejdspartnere/arrangører: Udviklet af kunstnerfællesskabet TIFUGLEPÅTAGET fra Byens hus i samarbejde med Roskilde Musiske Skole.  

Entré: Gratis

Kunstnergruppen 10FUGLEPÅTAGET skaber en oplevelse, der er en blanding af teater, kunst og lokalhistorie. Kunsterne tager dig med på en vandring mellem befærdede steder i Roskilde bymidte 

Kunstnerne fører publikum gennem festivalens fem årtier med fællesdans og -sang, musik, krydderi og fortællinger fra kulturer og folkeslag, der kom til DK siden Roskilde Festivals start. Slutter med forsamling om kulturmøder i den gl. byrådssal. 

Roskilde Fremkaldt er en kombineret arrangementsrække og portrætserie, der fejrer, udvikler og dokumenterer musikkens fællesskaber i Roskilde. I anledning af RF50 er det lokale musiklivs aktører inviteret til at gå sammen om i fællesskab at skabe unikke, publikumsrettede musikoplevelser. Roskilde Fremkaldt er en del af strategien Alle Tiders Musikby. 

byenshusroskilde.dk

Uge 47 (endelig dato offentliggøres senere)
Musicon
Entré: Oplyses senere
Samarbejdspartnere og arrangører:ROMU, Performance Design (RUC), Professionshøjskolen Absalon, Roskilde Bibliotek, Rytmisk Musikkonservatorium, Museet for Samtidskunst, Roskilde Festival og Roskilde Kommune.

I november 2020 lanceres Roskilde Music Assembly på Musicon i Roskilde – en konference, der belyser temaer og tendenser i musikkens samspil med det øvrige samfund og formidler dansk og international forskning på musikområdet med afsæt i lokale, nationale og internationale initiativer og tendenser.

Temaet for den første konference er Musikkens Fællesskaber.  

Uge 47 (endelig dato offentliggøres senere)
Paramount, Eriksvej 40, 4000 Roskilde 

Samarbejdspartnere/arrangører: Råstof Roskilde, INSP! Sound, Klub Roskilde Øst

Entré: Gratis 

Oplev spillestedet Paramount forvandlet til et is-disko med live metal-koncerter og lækkert lys. Unge fra Roskildes klubber planlægger og afvikler sammen med de garvede frivillige fra Råstof Roskilde og INSP! Sound.

For alle i alderen 9-17 år. 

Roskilde Fremkaldt er en kombineret arrangementsrække og portrætserie, der fejrer, udvikler og dokumenterer musikkens fællesskaber i Roskilde. I anledning af Roskilde Festivals jubilæumsår, RF50, er det lokale musiklivs aktører inviteret til at gå sammen om i fællesskab at skabe unikke, publikumsrettede musikoplevelser. Roskilde Fremkaldt er en del af strategien Alle Tiders Musikby. 

www.raastofroskilde.dk

RAGNAROCK, Musicon
November 2020 (præcis dato kommer senere)

Samarbejdspartnere/arrangører: RAGNAROCK, Roskilde Festival

Entré: Mere info på vej

RAGNAROCK – museet for pop, rock og ungdomskultur undersøger og udfolder Roskilde Festival som i en særudstilling, i arrangementer, indsamling og undersøgelser i 2020. Museet aktiviteter afsøger Roskilde Festival som kulturelt fænomen og en væsentlig faktor i udviklingen af ungekultur, men også for at perspektivere festivalens rolle som rum for tusindevis af frivillige og som kulturel drivkraft i et lokalsamfund. 

museumragnarock.dk