"FOR MIG HANDLER ROSKILDE FESTIVAL OM AT GØRE EN FORSKEL"

Anne Sofie og Luiza har været frivillige på Roskilde Festival igennem en årrække. Det er en drivkraft, der både er særlig, og som deles af tusindvis af frivillige, der får de to unge kvinder tilbage på festivalen år efter år. Mød dem og hør deres fortælling her.

Den fantastiske arbejdsindsats fra vores 30.000 frivillige er grunden til, at Roskilde Festival år efter år kan lade sig gøre. Samtidig er man som frivillig med til at støtte en god sag.

Al overskud fra festivalen doneres til velgørende formål til gavn for humanitære og kulturelle organisationer og initiativer for børn og unge. Når man er frivillig på Roskilde Festival, er man derfor automatisk med til at gøre en forskel.

Som frivillig kan man også gøre en meget konkret indsats for andre deltagere på festivalen. Vi har talt med to frivillige, hvor det at arbejde for at gøre en forskel har stor betydning for, at de bliver ved med at vende tilbage.

Man giver noget til den nye generation og er med til at skabe en tryg festival
Anne Sofie Christensen har været frivillig som social worker siden 2017. Hendes opgave er at træde til og yde psykisk førstehjælp, hvis det behov opstår hos nogle af festivaldeltagerne. Til daglig er Anne Sofie læge og i gang med at uddanne sig til psykiater.

”Mit arbejde som frivillig handler om at gå i dialog med festivaldeltagerne. Vi taler om, hvordan man får en god festival og passer på sig selv. Vi yder psykisk førstehjælp til folk, der på en eller anden måde er blevet overbelastet som følge af for lidt søvn og for meget fest. Og så hjælper vi selvfølgelig, hvis nogen har ubehagelige oplevelser på festivalen med grænseoverskridende adfærd af den ene eller anden karakter,” fortæller hun.

Tidligere har Anne Sofie været frivillig i forskellige madboder og ved de varme bade. Dengang var hendes motivation at tage afsted sammen med et hold af venner og komme lidt billigere på festival. I dag har formålet med at være frivillig ændret sig:

”Der er flere aspekter i det. Jeg får både lov til at give tilbage til en festival, der har givet mig så meget i min ungdom. Men jeg får også lov til at give noget til den nye generation ved at være med til at skabe en tryg festival.”

Det handler om at hjælpe andre og samtidig gøre noget for miljøet  
Responsible Refund har eksisteret siden 2016, og Luiza Scalco har været med lige fra projektets start. Luiza flyttede fra Brasilien til Danmark for at studere for 10 år siden. For at få et netværk i København begyndte hun som frivillig på et herberg, hvor hun blandt andet mødte pantsamlerne og hørte om deres arbejde på Roskilde Festival. 

Ambitionen med Responsible Refund-projektet er at forbedre pantsamlernes forhold på festivalen. Her har de blandt andet et loungeområde, hvor de kan få et måltid mad, massage, et bad og få hjælp med forskellige ting

”Projektet handler om at støtte pantsamlerne, hjælpe dem med praktiske ting og forskellige informationer, men også moralsk støtte. At anerkende, at de er en del af festivalen, og at deres indsats er vigtig. Det er godt for festivalen, at de samler pant. Der er både et økonomisk, men også et miljømæssigt aspekt. Hvis du spørger mig, så fortjener pantsamlerne en rød løber,” siger Luiza Scalco.

Luiza Scalco havde hørt om Roskilde Festival, inden hun tog afsted med Responsible Refund, men havde aldrig været afsted før.

”Jeg var selvfølgelig nysgerrig på den her store festival, men det handlede i høj grad om projektet. For mig handler Roskilde Festival først og fremmest om at gøre en forskel.”