VINTERFÆLLESMØDET SATTE SCENEN FOR FÆLLESSKAB OG FESTIVAL TIL SOMMER

Efter to lange år med corona og aflyste festivaler, lyser sommeren 2022 op i horisonten. På Vinterfællesmødet tirsdag 1. marts mødtes ildsjæle fra Roskilde Festival på spillestedet Gimle for at høre om de mange spændende planer for den længeventede Roskilde Festival nr. 50.


Forventningerne til jubilæumsudgaven af Roskilde Festival nr. 50 har været under grydelåg længe. Men på Vinterfællesmødet 1. marts blev låget endelig løftet for alle de elementer, der skal være hovedingredienserne i den velsmagende oplevelse af sommer, fællesskab og festival.

På menuen stod blandt andet præsentation af nye initiativer på festivalpladsen, hvad vi skal glæde os til at opleve, når det kommer til festivalens musik-, mad- og kunstprogram, og nye tiltag for at skabe en mere cirkulær festival.*

En tid til forandring

Signe Lopdrup åbnede ballet med en tale om alt det, der har manglet i fraværet af Roskilde Festival de sidste tre år. Alt det, Roskilde Festival-fællesskabet kan bidrage med, skabe og forandre. Fordi tiden er en anden end i 2019. Tiden er alvorlig og svær, og den kalder på, at vi står sammen for at skabe positiv forandring. Tiden har brug for det ungefællesskab, som Roskilde Festival også er. Sammen kan vi gøre så meget, var Lopdrups afsluttende ord.

Den foranderlige festivalplads

Forandringens vinde blæste videre i næste oplæg, hvor planerne for sommerens festivalplads blev løftet. På den indre del af festivalpladsen præsenterer vi et helt nyt rum, hvor Backstage Village tidligere har ligget. Pladsen skal være åben, fri og tilgængelig for alle. En slags Kongens Have midt på festivalpladsen, hvor man kan opholde sig og nyde tilværelsen.

Alle dem, som planlægger at tage bilen lige til festivalens hoveddør, må i stedet forberede sig på en rask spadseretur. Drop Off-områderne bliver flyttet længere væk fra festivalpladsen, og konsekvensen bliver, at du skal gå længere med alt dit grej, hvis du insisterer på at tage bilen. Målet er at skabe mindre biltrafik omkring pladsen og få flere til at ankomme til festivalpladsen gående eller med cykel.

Se byplanen for RF50

Lækker mad med grøn omtanke

Tiden til forandring vedrører også maden, vi spiser. Og da festival rimer på gode madoplevelser, var det også med stor spænding, at planerne for de nye initiativer på madområdet blev afsløret.

På sommerens festival kan vi blandt andet glæde os til Roskilde Festivals egen restaurant, ”Food is now” der er lavet i samarbejde med Michelin-restauranten AMASS og Birkemosegaard.

Restauranten skal være med til at løfte festivalens målsætning om at tilbyde CO2-venlige retter, der er produceret bæredygtigt, og som selvfølgelig smager forrygende. En måde, det kommer til udtryk på, er, at restaurantens grøntsager bliver leveret af et gartneri i Faxe, som Roskilde Festival har del i.

Vanen tro blev der lyttet nysgerrigt til de gode oplæg. Foto: Sophia Magdalena Smith

Morgendagens stjerner indtager rampelyset

Hvis Roskilde Festival rimer på mad, må musik være festivalens synonym. På Vinterfællesmødet fortalte en af festivalens programlæggere om den svære tid, vi har været igennem. En tid præget af den usikkerhed, der har været forbundet med corona og aflyste festivaler. Og da tiden nu er en anden end i 2020, startede programlæggerne med en helt ren tavle, da årets musikprogram skulle planlægges.

Årets musikprogram byder på kunstnere fra 31 forskellige lande og stjerner som Drew Sycamore og Megan Thee Stallion, hvis udvikling programlæggerne har fulgt de seneste tre år – fra de stod på en scene med et publikum på 100 mennesker til nu at være klar til at indtage Orange Scene til sommer.

Dyk ned i programmet

Vi kan også glæde os til nye kunstoplevelser til sommer. Især Gloria vil byde på en række spændende installationer. Området vil være formet som en stor livmoder og have fokus på feminisme og at se fremad mod de næste generationer.

Tid til at se fremad: reducér, sortér og genbrug!

Tiden kalder på bæredygtige løsninger, og på Roskilde Festival har vi også et stort ansvar. Derfor vil vi i 2022 arbejde mere cirkulært med vores ressourcer. Det indebærer og bygger på tre principper; at reducere affald og forbrug gennem design, at genbruge produkter og materialer og at sortere affaldet til mere og bedre genanvendelse.

Det vil blandt andet komme til udtryk gennem flere genbrugsstationer på festivalpladsen og hele otte fraktioner, du kan sortere i. Vi vil også gå i dialog med deltagerne om at vælge bæredygtige produkter, når der skal pakkes til camping – og selvfølgelig også huske at tage det med hjem igen!

Mellem oplæggene blev der snakket på livet løs. Foto: Sophia Magdalena Smith

Engagement og innovation i en svær tid

På Vinterfællesmødet fik vi et indblik i nogle af de arrangementer, Roskilde Festival har bidraget til gennem 2021. Og der er faktisk en del.

I november kunne vi slå dørene op for den første udgave af festivalen GRASP i Musicon-området i Roskilde. GRASP er en festival for kunst, aktivisme, forskning og fællesskab, der dykker ned i temaer som social ulighed og bæredygtighed. Du kan allerede glæde dig til, at festivalen vender tilbage i efteråret 2022!

Læs mere om GRASP

Underlagt skiftende corona-restriktioner lagde vi virkelig hjernerne i blød for at finde nye veje til at samle mennesker om kunsten og kultur. Det resulterede i projekter som Understanding-installationen på Ofelia Plads og arrangementet Sounds Like Roskilde. Sidstnævnte fandt sted på Hotel Kong Arthur, hvor alle værelserne mod gårdspladsen blev omdannet til koncertværelser, så man i trygge omgivelser kunne opleve koncerterne nede i gårdpladsen.

Trygge omgivelser er også noget, vi med RF Experience har været engageret i hele året. Her har vi bidraget til Copenhagen Pride og den nyligt afsluttede Jung arena-tour. RF Experience skal i 2022 tage al deres viden og ekspertise med til 1. maj i Fælledparken samt Copenhell, og er derudover samarbejdspartner med Live Nation og K.B. Hallen.

Så går du rundt med et festival-formet hul i sit hjerte, der skal fyldes efter to år med aflysninger, kan du melde dig til hos RF Experience. Der er introaften 17. marts, og alle er velkomne til at deltage.

Skal du med?

Alle er også velkomne hos Roskilde Festivals eget lille forsamlingshus, Flokkr, der i 2021 flyttede ud fra festivalen og rundt i Danmark. Vi var til stede ved Folkemødet Møn og Ungdommens Folkemøde, hvor vi nåede ud til den unge generation og bidrog til at skabe debatter i kunstens og aktivismens navn.

Få indflydelse på vores fremtid

Der er sket meget i den tid, vi har ventet på at kunne afholde Roskilde Festival nr. 50, og begejstringen omkring endelig at kunne komme på græs var tydelig at mærke på spillestedet Gimle.

Kan du ikke få nok af Roskilde Festival, kan du melde dig ind i foreningen, der står bag. På den måde kan du være med til at præge, hvor vores fællesskab skal bevæge sig hen i fremtiden. Hvis du melder dig ind i foreningen senest 4. april, kan du komme med på årets generalforsamling 28. april.

Bliv en del af foreningen bag festivalen

 

Tekst: Rasmus Raasø Hjorth og Marie Hvingelby, frivillige i Roskilde Festival mediehus