GAYE SU AKYOL TR

Favoriser
Scene
Avalon
Show
01:00
Lørdag 6. juli 2019
Tyrkisk sanger drømmer om frihed i sin magiske fusion af moderne rock og tyrkisk folkemusik

Gaye Su Akyol har skabt et navn for sig selv som en af Tyrkiets mest overbevisende unge stemmer og en sand opdagelsesrejsende i lyd. Hendes arbejde som singer-songwriter, producer og AV-konceptmager (hun er også en begavet maler!) navigerer rundt i både fortid, nutid og fremtid.

Da den 33-årige musiker sidst besøgte Roskilde Festival (i 2016), var det som del af en lang turné, der strakte sig over 18 måneder. Og bagefter gik Gaye Su Akyol og band direkte i studiet for at indspille deres seneste album, İstikrarlı Hayal Hakikattir (oversættes til 'konstant fantasi er virkelighed'). Måske derfor er det en plade, der virkelig knitrer med en stor live-energi!

Og når hun indtager en livescene, skaber hun virkelig magi. Hun fremtræder som en slags skæv popstjerne iført sølvstøvler, shorts og kappe. Men hvis man ser bort fra udseende, spiller hun – sammen med et imponerende guitarband – et eksperimenterende sæt, der sammensmelter traditionel tyrkisk musik og rockindflydelser. Hertil kommer et strejf af electronica og lokale strengeinstrumenter såsom oud, bağlama og cümbüş. Akyols stemme er tryllebindende, dyb og fløjsblød nok at ryste træer og røre alles hjerter.

Den tyrkiske sangers musik indeholder kraftfulde opfordringer til ytringsfrihed. Hun stammer fra et land, hvor undertrykkelsen af ytringsfriheden er standardprocedure, og derfor er Gaye Su Akyols musik nødvendig, også selvom hun pakker nogle af sine budskaber ind i metaforer.

Gaye så Akyol var på forsiden af Songlines i november 2018, og hendes navn dukkede også op på diverse årslister (herunder The Wire og PopMatters), så verden er så absolut ved at folde ørerne ud til Gaye Su Akyols storslåede lyde.