KONSTRUKT TR

Favoriser
Scene
Gloria
Show
16:30
Torsdag 4. juli 2019
Freejazz der tænder for et glødende rave med smage fra traditionel tyrkisk folkemusik

Med brændstof fra Istanbuls ravescene, følsomheden fra tyrkisk folkemusik og de improviserende strukturer fra freejazz har dette band skabt deres helt egen symbiose af kreativitet og lyd.

Konstrukt dannede deres gruppe i 2008 og havde et større gennembrud efter en indspilning med den anerkendte tyske freejazz-musiker Peter Brötzmann, som faldt pladask for bandet ved en koncert i Istanbul.

Siden da har bandet tiltrukket opmærksomhed, ikke kun i hjemlandet Tyrkiet, men især i de europæiske kredse for improvisationsmusik. Konstrukt har lavet flere indspilninger med markante navne som Joe McPhee, Thurston Moore og Keiji Haino for blot at nævne nogle få.

Umut Çağlar, som sammen med Korhan Futacı dannede Konstrukt, har en fortid i techno og var en vigtig del af Istanbuls ravescene tilbage i 90'erne. Energien, den ligefremme tilgang og det generelle vanvid fra Istanbuls eksperimentelle klubber bliver alt sammen bragt i spil i Konstrukts freejazz. De kan bygge op, dekonstruere og lige så smidigt smide tøjlerne og give den gas!

Men selvom dub og electronica er centrale dele i Konstrukts frie lyd, kan man tydeligt høre deres forhold til Tyrkiets traditionelle musik. Traditionelle instrumenter som zurna’en (træblæserinstrument) er begyndt at være mere fremtrædende i deres lyd, og deres samarbejde med den legendariske tyrkiske percussionist Okay Temiz har skabt øjeblikke af noget, der snildt kan kaldes improviseret tyrkisk folkemøde.