SAZ'ISO AL

Favoriser
Scene
Pavilion
Show
12:30
Lørdag 6. juli 2019
Mere om kunstneren
Spotify
Lyt til tryllebindende toner fra albansk saze: betagende harmonier, glædesfyldte danse og sjælfuld sørgesang.

Saz’iso er en albansk gruppe af virtuose musikere og legendariske sangere, som er samlet af den erfarne producer Joe Boyd. Gruppen spiller saze, en traditionel stilart som opstod, da polyfonisk acapella folkemusik – med mindst to melodilinjer og et dronende musikbagtæppe – blev sammenbragt med violin, clarinet, lut og percussion. Resultatet er musik, som er overjordisk, ofte melankolsk og uafrystelig.

Med brug af, for vores forvænte vestlige ører, anderledes toneskalaer og lettere dissonante harmonier synger sangene om glæde og sorg, kærlighed og tab, heltedåd og tragedie.

Traditionelt bjergtog saze-ensemblerne de sydalbanske byer, hvor de spillede til både bryllupper og begravelser – og det gør de stadig den dag i dag. 

Indtil Joe Boyd tog det på sig at indspille denne særlige folkemusik, har den været en gemt juvel for alle, der ikke oplevede den i Albanien. Men efter en crowdfunding-kampagne og den efterfølgende udgivelse At Least Wave Your Handkerchief at Me: The Joys and Sorrows of Southern Albanian Song, som er udgivet på pladeselskabet Glitterbeat, bringes musikken endelig ud i solskinnet.

Og nu er gruppen klar til at tage skridtet videre: ud på landevejene – og de veje fører dem lige til Roskilde Festival.

Saz’iso tæller tre vidunderlige sangere tillige med velspillende musikere på violin, clarinet, llautë (en slags lut) og dajre (håndholdt tromme) fra hjertet af saze-landet, de smukke byer Përmet og Korçë. Deres betagende harmonier, glædesfyldte danse og sjælfuld sørgesang skaber melodier, som føles både bekendte og vidunderligt fremmede.