BYE BYE PLASTIKSUGERØR

PUBLICERET FREDAG 12.4.2019

Vi dropper plastiksugerør på Roskilde Festival.

Vi forbrugte godt og vel 475.000 plastiksugerør på sidste års festival.

Nok var de fremstillet af bionedbrydeligt plastik (dvs. majsstivelse eller sukkerrør), men ikke desto mindre var det engangsplastik, der blev købt, transporteret og brugt én enkelt gang og derefter smidt væk.

I år dropper vi plastiksugerørene som det obligatoriske vedhæng til dine drinks.

Her er, hvad der kommer til at ske:

  • Vi fjerner plastiksugerørene fra sortimentet i alle boder og barer.
  • Du kan tilkøbe et FSC-mærket papirsugerør for fem kroner. Vi sætter prisen her for at holde forbruget nede. Vi vil ikke bare erstatte omfanget af engangsplastiksugerør med en anden type sugerør.
  • Deltagere, der bruger sugerør som hjælpemiddel på grund af et handikap, skal naturligvis ikke betale ekstra for sugerør.
  • Du får et gratis papirsugerør, hvis du køber slush ice eller milkshake. De er jo nærmest umulige at hælde ned uden et sugerør.
Og hvad er så problemet med sugerørene?

Vi har taget beslutningen, fordi vi tror, at de fleste af os i virkeligheden nemt kan klare en uges festival uden automatisk at få stukket et sugerør ned i vores drinks.

Hidtil har vi indkøbt sugerør lavet af bioplastik. Men det har været til engangsbrug. Altså brug og smid væk. Det er i virkeligheden undværlig plastik i en tid, hvor vi ellers vader rundt i plastik til overflod.

Vi er godt klar over, at det ikke bliver fraværet af plastiksugerør på årets festival, der sætter en stopper for klimaforandringerne.

Men selv en forandring i det små kan have et stort perspektiv, hvis den formår at påvirke vores vaner - og på den måde får os til at overveje vores forbrug en ekstra gang.

Og det er ikke kun dine vaner, vi snakker om. Vi forsøger også på at skubbe til vores egne rutiner, når vi udvikler festivalen og skaber rammerne for din oplevelse i festivalbyen (som i indbyggertal svarer til Danmarks fjerdestørste by – det er et stort samlet forbrug og mange menneskers vaner, vi taler om her).

Når vi er på festival sammen, kan vi også gøre en forskel sammen.

Vi har et mål om at nedbringe forbruget – og især forbruget af plastik – år for år og også få gang i dialogen om perspektiverne, mens vi gør det.

Som du måske har hørt, erstatter vi også engangsplastikkrusene med krus, der kan vaskes igen og igen.

Men hvor kan vi på festivalen ellers nedbringe vores forbrug i fællesskab? Kom gerne med dine forslag og idéer i tråden på Facebook.