FLOKKR 2019: DEBAT, AKTIVISME OG SOLIDARITET PÅ CAMPING

PUBLICERET TORSDAG 20.6.2019

Oplevelser

Mød aktivister, debattører, klimaeksperter, musikere, forfattere, hackere og dansere i årets FLOKKR-program. Baby In Vain, Den Grønne Studenterbevægelse, Mund de Carlo, Dorit Chrysler, CERN, Pelle Peter Jensen og mange flere kigger forbi.

FLOKKR er oldnordisk for samlingssted, og det er lige præcis, hvad FLOKKR er på Roskilde: et sted at mødes, blive klogere, lytte, debattere og skabe sammen.

Du finder FLOKKR i Camping East mellem GAME og East City.

Så vidt geografien! Hvad sker der i vores forsamlingshus?

Klimakamp!

Start din dag i FLOKKR. I campingdagene er der morgensamling hver dag med hhv. RØST, Roskilde Festival Højskole og Den Grønne Studenterbevægelse.

Grøn bliver debatten også, når Lars Trier Mogensen og Christoffer Emil Bruun sammen med en stribe aktivister vil pege på forskellige muligheder for at råbe beslutningstagere op med aktivisme.

Energisk bliver det også, når repræsentanter fra vindenergi og kernekraft møder hinanden til debat præsenteret af CERN og Niels Bohr Institutet. Her vil publikum høre inspirerende taler, men også få mulighed for at stille kritiske spørgsmål og heppe på dem, man deler sine meninger med. Er vi klar til at prøve nye former for energi, eller siger vi nej til kernekraft? Er der noget alternativ for et land som Danmark, som hverken består af bjerge eller uendelige mængder af øde landområder?

Vil man have mere klima, er der klimaforedragskoncert, når Kirsten Hasberg i en vekselvirkning mellem håb, tvivl og løsningsmodeller – forsker i energi- og datademokrati – fortæller om 100 % vedvarende energisystemer og demokratisk deleøkonomi. Musikken, der understøtter de emner, vi kommer ind på undervejs, opføres af et seks kvinder stort ensemble med sangere og musikere og er skrevet af Pernille Sejlund.

Søvnlaboratorium, langbordsmiddag og en etisk hacker

På Roskilde sover du næppe, som du plejer. Men hvad gør søvnmangel egentlig ved os? Og er det rigtigt, at man kan lære, mens man sover? Det ved søvnforsker Birgitte Kornum mere om end de fleste. Få en indføring i videnskaben bag søvn, når Bloom – festival om natur og videnskab – inviterer alle festivalgæster til at tage del i en fordomsfri undersøgelse af søvnrytmerne på Roskilde Festivals campingområde. Tag de larmende natteravne fra nabolejren med til live søvnforskning på FLOKKR og se, om I kan bestå Birgitte Kornums træthedstest.

Det gælder om at være vågen, når den etiske hacker Freaky Clown fortæller om at bryde ind i banker og offentlige institutioner – for at illustrere deres sikkerhedsbrister. På Roskilde Festival tager han festivaldeltagerne på en tur gennem sikkerhedshuller – både fysiske og elektroniske. Huller, som han med sine mange års erfaring kender til og kan omgå.

Både rørende og personligt bliver det, når 23-årige Pipaluk inviterer til langbordsmiddag. Hun er fra Grønland og er ved at ryste sin sociale arv af sig: Siden hun var to år er, hun blevet flyttet mellem plejefamilier, bosteder og institutioner. Hun har følt sig svigtet og efterladt. Men Pipaluk vil skabe sig et godt liv og er godt på vej: Gennem sin profession som kok vil Pipaluk fortælle sin historie gennem en forret, en hovedret og en dessert. Hver af retterne symboliserer en livsfase: Pipaluks barndom, ungdom og fremtid. Ved middagen deltager meningsdannere, mønsterbrydere og festivaldeltagere, og middagen er præsenteret af Projekt BEAT, der er et community for mønsterbrydere. OBS! Der er kun plads til 50 personer til middagen, så mød op i god tid for at sikre dig en plads.

Digtning og dans

Litteraturaktivisterne fra skriveværkstedet Ordskælv lukker op for et sårbart, trygt og stærkt fortællerum på FLOKKR. Her skriver publikum sammen et værk. Ordskælv skaber rammerne for et kreativt krydsbestøvende kaos, hvor du møder dig selv og andre i et skabende fortællefællesskab, der sammen med Karen Siercke, Zainab Nasrati og forfatter Morten Pape skriver kimen til en international bogudgivelse, som udforsker fortællingens kraft.

Forfatterskabet er selvfølgelig på plads igen i år. De tre forfattere Caspar Eric, Duncan Wiese og Sophia Handler vil under Roskilde Festival 2019 og 2020 udarbejde et kollektivt værk, bygget på en litterær undersøgelse af festivalen. På Flokkr-scenen igangsættes arbejdet med det kollektive værk.

Thereminen fylder 100 år! Mød i den forbindelse Dorit Chrysler, som er anerkendt verden over for sit thereminspil. Under talken vil hun lære publikum, alt hvad der er at vide om Léon Theremins musikalske opfindelse fra 1919. Der er noget magisk over thereminen, der skaber musik helt uden berøring – ingen strenge, ingen knapper – kun luften omkring den. Med det elektroniske instrument illustrerer Dorit Chrysler ikke bare det musiske vidunder, men også udviklingen af videnskab og forståelsen af elektromagnetisme.

Specielt bliver det også, når Baby In Vain og Corpus indtager FLOKKR. De gæster også Gloria, og de to performances bliver vidt forskellige. På FLOKKR vil de tre musikere og fem dansere præsentere en dekonstrueret udgave af deres performance The Real Raw, hvor vi kommer helt tæt på og med få, simple virkemidler kan opleve den rå energi, som opstår i mødet mellem Baby in Vains støj og Corpus’ kraftfulde udtryk.

Solidaritetsrap og fankultur

Er man mere til rap end flænsende guitarer, er det med at indfinde sig, når Pelle Peter Jensen inviterer til en liveversion af den populære podcast Den nye stil – historien om dansk rap. Der vil være musik og besøg af en hemmelig gæst fra den danske rapscene, som fortæller de bedste og vildeste historier fra sin karriere. Den nye stil består af fortællinger, der følger danske rappere på sindssyge eventyr, op- og nedture og deres vej fra drengeværelset til stjernestatus.

Der er fokus på unge stemmer fra blokken, når Mellemfolkeligt Samvirke præsenterer Stories & rap. Kom og vær med, når Babak Vakili aka Bobby Shams og Nadeen Aiche i selskab med unge leverer historier om at være ung og ville skabe forandring i områder med Danmarks mest omdiskuterede adresser. Mund de Carlo og MC Ollie runder af med Solidarity Style Rap.

Der er også fokus på fankultur. Vi er alle fans af et eller andet, men hvordan definerer man musiktyper, og hvilke typer findes der egentlig? Livsstilspersonen Flemming Møldrup og musikjournalist Carsten Holm giver dig svarene på disse spørgsmål og mange flere, når de sammen præsenterer dig for givende, omfavnende og underholdende 45 minutter, hvor der også er tid til at lytte til musik sammen.

Ungdomsmagasinet SEIN inviterer til en samtale mellem et idol og en fan, og fanbreve til idolet vil blive læst højt. Ungdomstiden i dag handler meget om, at unge skal producere, udgive og vise sig frem og være originale. Som fan af noget eller nogen får man luft til ikke at skulle være noget særligt. Som fan får man lov til bare at være glad og dele sin glæde i et fællesskab. Fandom bliver ofte omtalt som noget pinligt, men i virkeligheden er det et vigtigt element i ungdommen. Fandom kan inspirere og skabe fællesskaber på tværs.

FLOKKR byder på masser af debat, aktivisme, inspiration og solidaritet. Kom med!