GENBRUGTE BRILLER, BÆREDYGTIGT TØJ (OG GLITTER) OG ENDDA EN BÆREDYGTIG PENSIONSOPSPARING

PUBLICERET ONSDAG 19.6.2019

På det splinternye Green Design Market kan du udelukkende købe produkter, der er enten miljømæssigt forsvarligt eller socialt bæredygtigt produceret. Eller begge dele.


Hvordan kan yoga og for den sags skyld festligt glitter til kinderne på nogen måde være ødelæggende for planeten? Jo, dyrkere af begge dele vil som oftest og formentlig ubevidst have købt produkter, der faktisk udelukkende består af plastic og som ved bortskaffelse ender i havene.

Et firma, der har besluttet at gøre noget ved dette problem, er danske Yogamii. De sælger deres GOTS-certificerede yogatøj og yoga-accessories fra deres butik på Blågårdsgade i København og på nettet. Og i år også på Roskilde Festival. Alt er produceret i Indien, hvor en af Yogamiis stiftere tilbage i 2004 begyndte et bæredygtigt samarbejde med en lokal fabrik.

 

Yogamii er et af 18 firmaer, der er at finde i det splinternye Green Design Market. Det, der begyndte sidste år som et lille pilotprojekt i et hjørne af festivalens shoppingområde, blev mødt med overvældende interesse, og indtager derfor i år en 700 m2 stor hal placeret mellem Gloria og nyflyttede Avalon.

Green Design Market er et samarbejde med forbrugerguiden Go Green Denmark og fungerer som showroom og bazar for nyere og mindre iværksættere, som har fokus på bæredygtighed. Det være sig i form af miljømæssig eller social bæredygtighed. Eller begge dele. For eksempel samarbejder Yogamii med organisationen Danish Indian Child Care og støtter dermed Danish Indian Children’s Home for girls, der ligger i delstaten Tamil Nadu, hvor Yogamiis tøj også bliver produceret.

Et besøg i Green Design Market kan bogstaveligt klæde dig på til et helt bæredygtigt liv. Her er nemlig både børnetøj (Best Behavior) og en pensionsordning (Matter), der har valgt investeringer i fossile brændstoffer, våben og tobak fra til fordel for investeringer i grøn energi, sundhed og teknologi.

Andre tilbud er genbrugt tøj/design og såmænd også briller fra henholdsvis Frelsens Hær Vintage og Redesign samt Diakonissestiftelsens GIV RUM og Loppeshoppen og det i Roskilde-etablerede firma Vintage by Foss, der blandt andet tilbyder at sætte glas i dit loppefund.

Hallens bedst kendte repræsentant er formentlig det svenske street wear-firma, Dedicated. Siden grundlæggelsen i 2012 har Dedicated udelukkende benyttet økologisk bomuld og har indledt langvarige samarbejder med fabrikker og andre leverandører med ønsket om at forbedre tekstilindustrien. Tøjet fra Dedicated er lavet af genbrugt polyester og økologisk fairtrade bomuld.Du finder disse butikker i Green Design Market:

 

Vintage by Foss
Elsk
BuyNature
Fairfair
BaliBags.dk/Go IdeFabrik
Underprotection
Tekstilrevolutionen
Loppeshoppen/GIV RUM v/Diakonissestiftelsen
Danish Fair Fashion
Frelsens Hær Redesign CPH
DEDICATED
Best Behavior
Sustain Daily
Matter (bæredygtig pension)
Eco Sparkles
GoGreen Danmark
Yogamii