NU FÅR VI KVINDEURINALER

PUBLICERET TIRSDAG 4.6.2019

Der bliver lidt mindre squatten i tishegnet, når 48 funklende nye, pink pissoirer bliver fragtet til Roskilde Festival.

Du går forbi et pink, spiralformet, futuristisk, rumskibslignende monstrum, som kvinder i lynets fart suser ind og ud af – og du tænker: Hvad filan er det? Ja, nu skal du høre, det er de nye urinaler for kvinder, der denne sommer indtager Roskilde Festival!

Bag Lapee står arkitekterne Gina Perier fra Paris og Alexander Egebjerg fra København. De to iværksættere mødte hinanden på arkitektskolen og har flere gange sammen været på Roskilde Festival for at tegne til forskellige områder på pladsen. Ideen til Lapee kom første gang på tegnebrættet for to år siden. Hurtigt blev det dog klart for de to arkitekter, hvor omfattende projektet var, og de besluttede sig for at gøre Lapee til deres eget firma.

Lapee er et urinal for kvinder. Kvindeurinalet skal aflaste køen ved de almindelige festivaltoiletter og er i forhold til tidsforbrug 600% mere effektivt, hvilket forhåbentlig gør, at kvinder i lige så høj grad som mænd kan bruge tiden på festivalen på at høre god musik, drikke øl og hygge med vennerne i stedet for at stå i kø.

Lapee kommer flere af Roskilde Festivals udfordringer til livs

“Vi vil også gerne skåne kvinder for at være nødsaget til at tisse bag telte og buske”, forklarer Alexander Egebjerg, som er COO og medstifter af Lapee.

De to ambitiøse arkitekter bag projektet har en vision: At der alle de steder i verden, hvor man møder et herre-urinal, også vil finde et til kvinder.

Tryg når du tisser

Nogle kvinder oplever tilråb, kommentarer, dømmende blikke, at blive filmet eller taget billeder af, mens de tisser i fuld åbenhed. Med de nye urinaler til kvinder undgås ubehagelige situationer og gør det trygt og sikkert at tisse i fred.

Vi synes, alle skal have lov at tisse i fred
ALEXANDER EGEBJERG, MEDSTIFTER AF LAPEE

Lapee er bygget ud fra ideen ved herreurinalet kaldet ”raketten”, men da kvinder jo både skal have dække fortil og bagtil, har man måtte udvide og trække lidt i væggene. Lapee har to trin, man træder op på, så man er i samme øjenhøjde, når man squatter, som hvis man stod oprejst på jorden.

Den er ikke helt lukket, men designet sådan, at man skråt fra siden kan se, om den er optaget uden at kunne se noget, man ikke burde se.

“Vi synes alle skal have lov at tisse i fred”, siger Alexander Egebjerg.

Den er desuden designet således, at man ikke er alene, når man sidder i den. "En tryghedsting“, fortæller Alexander Egebjerg også, og nævner, at den er designet med plads til tre personer, hvilket kan gøre toiletbesøget til en hyggelig, sjov og social oplevelse for kvinderne.

Bygget til kvinder

Der er sådan set ikke noget galt i, hvis man som mand går op og tisser i den, det må man gerne, og det går den ikke i stykker af, men de to arkitekter har lavet den til kvinder, fordi mænd allerede har flere forskellige alternativer designet til dem. Lapees konstruktion appellerer heller ikke til, at mænd bruger den, da man, når man står op og tisser i den, er ret eksponeret.

Og så kommer vi jo også ned til det med farven. Hvorfor er den SÅ pink?

“Der er rigtig mange, der spørger os om farven, fordi er det ikke lidt at putte kvinder i en bås? Det er det måske, men samtidigt synes jeg bare, det ville være dødkedeligt, hvis den skulle være grå,” siger Alexander Egebjerg.

Desuden kommer man ikke udenom, at den er nem at få øje på. CEO og medstifter Gina Perier tilføjer: ”Det er videnskabeligt bevist, at pink er en af de nemmeste farver at få øje på, så når man som kvinde spejder efter et toilet i menneskemængden, er Lapee nem at finde”. De to arkitekter påpeger også, at de gerne ville fejre Lapee ved at give den et festligt udtryk, ”så er pink jo også en glad farve!”, fortæller de.


/Seline Dam Temiz

På Roskilde Festival 2019 vil du kunne finde 48 stks Lapee spredt over hele festivalen. De kommer til at stå sammen med mande-urinaler kendt som raketterne. Vil du allerede nu prøve de kvindelige urinaler, så slå et smut forbi street food-området, Reffen i København, hvor to stks Lapee fast henover sommeren har indtaget deres plads.