EN SPISELIG REJSE GENNEM EN MØNSTERBRYDERS LIV

PUBLICERET ONSDAG 3.7.2019

En spiselig rejse gennem en mønsterbryders liv
En barndom med misbrug og svigt skulle ikke stoppe Pipaluk. Tirsdag aften fortalte hun sin livshistorie på Roskilde Festival – igennem en treretters menu.
»Det har ikke været helt let,« fortæller Pipaluk Kirstine Lennart og smiler skævt. Hendes liv, altså. Hun blev fjernet fra hjemmet, da hun var bare to år. Hendes mor var – og er – misbruger. Faren fisker i Grønland – et land, Pipaluk aldrig har boet i. Hendes livshistorie er et pingpong-spil mellem så mange plejefamilier og opholdssteder, at hun ikke kan huske dem alle. Men sådan skulle det ikke fortsætte.
Én person kan gøre forskellen
»Jeg flyttede altid, når det blev svært. Men på et opholdssted i Nordjylland sagde de, at jeg skulle blive. At de troede på mig. Også når jeg ikke selv gjorde,« fortæller Pipaluk. Og da chefen på den restaurant, hvor hun var opvasker, spurgte hende, om hun ikke skulle være kok, faldt brikkerne pludselig på plads. »Jeg ville være noget mere end min mor,« siger Pipaluk. Og dét lykkedes. Tirsdag aften bød hun i et fyldt FLOKKR-telt på treretters menu. En forret om hendes barndom. En hovedret om hendes ungdom. En dessert for fremtiden.
Middagen var arrangeret af Projekt BEAT – en community platform, der er skabt af og for unge mønsterbrydere. »Målet er at vise unge som mig, at man kan blive andet end kontanthjælpsmodtager – og at fortælle andre unge, at man kan være der for dem, som har det svært,« fortæller Pipaluk. »Jeg vil ikke sige, at det er noget særligt i mig, der har gjort, at jeg kom videre. Det er noget i os alle sammen«.
Marina Jensen, der er grundlægger af Projekt BEAT og selv har haft en hård opvækst i Albertslund, fortæller, at det ofte er én person, der gør forskellen. »Det er utroligt, at der er så mange unge, som aldrig har oplevet, at nogen troede på dem. Sig det én gang, og du kan forandre et liv,« siger hun.
Vrede og glæde
Selvom Pipaluks liv har været præget af svigt, er det ikke vreden, der fylder. »Livet er for kort. Jeg kunne sætte mig ned, græde og være vred – men jeg vil hellere glædes. Og det kræver en indsats,« siger hun. Den indsats blev til en livs-middag i går. Nu skal Pipaluks første Roskilde Festival nydes i dag. Og tiden efter festivalen tegner lyst.
Tekst: Troels Boldt Rømer & Emma Brix