VI GENBRUGER GLASSENE PÅ ROSKILDE FESTIVAL 2019

PUBLICERET FREDAG 5.4.2019

Alle glas til øl, sodavand, juice, saft og drinks bliver genbrugt på Roskilde Festival 2019. Sammen med Tuborg, Plastic Change m.fl. har vi udviklet en ny løsning, der skal mindske plastaffald.

På Roskilde Festival 2019 går vi fra engangskrus til genbrugsplastglas. Sammen med vores partnere vil vi knække kurven for plastaffald.

Det fungerer ret enkelt: Krusene vaskes på stedet, og når de nye genbrugsplastglas bliver slidte, sender vi dem direkte tilbage til leverandøren, som sørger, at materialet genbruges. Alle vinder.

Stifter af Plastic Change, Henrik Beha, siger:

”Projektet er en vigtig sejr i kampen mod unødvendig engangsplastik. Det er første gang, at de fire festivaller arbejder sammen, og de skal have ros for sammen med Tuborg at gøre en indsats for at knække kurven for plastaffald ved at indføre et standardiseret genbrugsplastglas. Det vil også forandre den brug-og-smid-væk kultur, som er en af kerneudfordringerne i forhold til den stigende plastaffald. Vi ser det som et stort skridt fremad, som utvivlsomt vil inspirere andre til at gå i samme retning.”

Fakta
 • De nye glas er lavet af polypropylen - også kaldet PP plast.
 • De nye glas forventes at kunne bruges 25 gange, før materialet skal videre til genbrug.
 • Prisen er 5 kroner den første gang du køber et krus med øl/sodavand/juice osv. Næste gang du køber noget at drikke - og samtidig indleverer dit brugte krus - er prisen 0 kroner for kruset. Når du ikke vil have mere at drikke for en stund, kan du aflevere det i én af indleveringsboderne. Her køber vi det tilbage for 1 kr. De resterende 4 kroner er med til at betale for at drive det vaskbare genbrugssystem.
Mere om plast
 • Hvorfor er det ikke genanvendt plast?
  Plastik, som skal genbruges til fødevarekontakt, skal godkendes af EU’s fødevaresikkerhedsautoritet, bl.a. skal processen testes over tid, og det skal dokumenteres, at genvindingsprocessen effektivt fjerner alle tænkelige forureninger. På længere sigt er det en mulighed, at glassene kan laves af genanvendt plast, men vi bliver nødt til at tage et skridt ad gangen, og dette er et stort skridt i den rigtige retning.
 • Hvorfor ikke bionedbrydeligt plast?
  Plastic Change har understreget, at genanvendeligt plast er en langt mere optimal løsning. Årsagen er, at der ikke er en særskilt affaldsstrøm for bioplast, og affaldet vil dermed forurene affaldsstrømmene. Derudover er nedbrydelig plast designet og produceret til kun at skulle anvendes en enkelt gang, hvilket går imod en mere cirkulær og bæredygtig ressourceanvendelse.
 • Hvad med andre drikkevarer?
  Kaffe, shots og vin serveres i bionedbrydelige PLA-glas.

Læs mere om Plastic Change

Den nye løsning er udarbejdet i samarbejde med Tuborg, den danske miljøorganisation Plastic Change og festivalerne Northside, Tinderbox og Grøn.