SÅDAN DONEREDE VI OVERSKUDDET FRA ROSKILDE FESTIVAL 2018

PUBLICERET ONSDAG 6.2.2019

Oplevelser

Roskilde Festival 2018 var en historisk vellykket festival. Frivillige, festivalgæster, partnere, kunstnere og mange flere bidrog til en festival, der genererede et overskud på 19,2 millioner kr. Vi har som altid doneret det hele til velgørenhed.

Siden 1970'erne har Roskilde Festival genereret 390 millioner kroner til udlodning. Her kan du se, hvordan vi har doneret overskuddet fra Roskilde Festival 2018, ligesom du kan få et lille tilbageblik på det foregående år.

Vil du have hele læseoplevelsen? Læs Årsskrift 2018 (PDF).

Roskilde Festival 2018: Den korte historie

184 koncerter. Et progressivt, nysgerrigt og udfordrende program med 200 kunstnere, musikere, forfattere, performere, talere, graffitimalere og arkitekter. Det største publikum foran Orange Scene nogensinde til koncerten med Eminem. En bevægende snak og debat om aktivisme med Chelsea Manning. For bare at nævne et par af højdepunkterne.

Solen bragede ned, og det efterfølgende støv gav snart associationer til Mad Max. Nye højttalersystemer fra Meyer Sound gjorde koncertoplevelserne endnu bedre. Vandskyllende toiletter gjorde også deres for at glæde indbyggerne i festivalbyen.

Vi afsluttede tre års fokus på Equality med et hav af aktiviteter. Fra 2018 vil de fleste nok særligt huske de 10 meter høje Equality Walls: kopier af Donald Trumps planlagte mur mod Mexico, der symboliserer de fællesskaber, der lukker sig om sig selv.

Vores Orange Together-kampagne om krænkende adfærd nåede bredt ud og skabte diskussioner om grænser på festivalpladsen. Vi endte også med at vinde en pris for den.

Også campinglivet bød på en udvikling: 25.890 deltagere (rekordmange!) flyttede i 2018 ind et af de fem særlige clean-kvarterer i festivalbyen, hvor man forpligter sig til at rydde op efter sig. Vi har stadig lang vej igen med affaldsmængderne, og kernebudskabet er fortsat, at man skal bring it home!

Roskilde Festival 2018 var komplet udsolgt, solrig og succesfuld.

Så hvordan har vi doneret det store overskud?

Sådan donerede vi vores overskud

 

Foreningen Roskilde Festival støtter støtter humanitært, almennyttigt og kulturelt arbejde for især børn og unge.

I 2018 brugte vi pengene til at:

  • Hjælpe nye generationer på vej
  • Skabe nye fællesskaber
  • Engagere i kampen mod korruption, skattely og fattigdom
  • Skabe en grønnere verden
  • Hjælpe fremtidens kunstnere på vej
  • Inspirere til mere respekt for hinanden
  • Og til særligt relevante initiativer i nuet

Se mere om alle disse temaer herunder, hvor du også finder lister over alle dem, der har modtaget en donation fra Roskilde Festival.

De nye generationer

Puljen har til formål at give de unge og nye stemmer i samfundsdebatterne og i kulturlivet mulighed for at udtrykke sig.

Se hele listen

  • Aktivister og AURA-fællesskaber
    Queer-aktivister hos LGBT+ Ungdom repræsenterer en stolt ny generation, der kæmper for mere end kærlighed; men også juridiske, kulturelle og sociale rettigheder. Donationen støttede oprettelsen af fristeder – kaldet AURA-fællesskaber – i hele landet for unge LGBT+’ere.
  • Don't Give a Fox
    Skate-pigerne fra Don't Give a Fox holder til i skatehallen Hal 12 på Musicon i Roskilde. Pengene faldt på et tørt sted, da bilen, som bringer dem rundt for at skate med andre piger i landet, lige var gået i stykker.

Det gode fællesskab

Puljen støtter initiativer, hvor mennesker går sammen om at skabe nye fællesskaber for især ensomme eller udsatte unge.

Se hele listen

  • Fællesskab for unge hjemløse
    Hjemløsheden stiger blandt danske unge. SANDs Unge Crew tilbyder unge hjemløse og tidligere hjemløse et fællesskab og kæmper for at sætte ungdomshjemløshed på den politiske dagsorden. Donationen sørgede for gode oplevelser i SANDs Unge Crew og støttede deres politiske engagement.
  • Minoriteter debatterer
    Mino Danmark brugte donationen til Camp MINO på Roskilde Festival 2018, et digitalt kulturmagasin og Minority Talks - et debatkoncept, der engagerer minoritetsetniske unges egne stemmer i nutidens samfundsdebatter.

Equality

Vi satte økonomiske lighed til debat i festivalbyen gennem holdning, leg, spil og aktivisme – og donationer.

Se hele listen

  • Ret urimelig grønsvær
    Vi havde fodbold på hjernen i 2018. På Equality Stadion blev der kæmpet på ulige vilkår, da Folkekirkens Nødhjælps anlagde højest urimelig festivalfodboldbane, der stillede det ene hold bedre end det andet. Her mødtes integrationsprojektet Asylum United og Roskilde Pigefodbold til venskabskamp, og grønsværen (eller nok snarere minefeltet), samlede også masserne til benløs kendiskamp, minerydning med VR-briller …og morgengymnastik!

Jorden kalder

Puljen understøtter initiativer med fokus på bæredygtighed, miljø og klima.

Se hele listen

  • Klimakampen er international
    Environmental Justice Foundation kæmper en global kamp mod brud på miljø- og menneskerettigheder fra bomuldsplantager i Usbekistan til Sierra Leones kystfarvand. Organisationen uddanner og understøtter også morgendagens klimaaktivister i områder, hvor klimaforandringernes konsekvenser er værst.
  • Energisk ungdom
    De klimabevidste ildsjæle fra UngEnergi Roskilde, en ungeafdeling i VedvarendeEnergi, modtog en donation for deres fælles arbejde for en bæredygtig verden. Frem for løftede pegefingre rådgiver unge andre unge om, hvordan man med en lille indsats kan gøre en stor forskel på en anderledes og sjov måde.

Kunstneriske vækstlag

Puljen støtter unge kunstnere og stilskabere og lader sig ikke bremse af geografiske grænser.

Se hele listen

  • Eksperimenterende undergrund
    Få aktører i Skandinavien har spillet så stor en rolle for undergrund, vækstlag og eksperimenterende musik som det brugerdrevne (og lige nu bevillingstruede) spillested Plan B i Malmø. Donationen sikrede modkultur, nichemusik og ikke mindst fællesskab for Malmøs ungdom.
  • Ung litteratur skælver
    Ordskælv er en platform for anderledes og frigørende litteratur, og donationen markerer starten på et samarbejde med Roskilde Festival, der ruster unge i Norden til at skabe deres egne udgivelser med støtte og sparring fra Ordskælv.

Respekt for frirummet

Puljen fokuserer på grænseoverskridende adfærd og hvordan man opfører sig med respekt for hinanden og fællesskabet.

Se hele listen

  • Nej til grænseoverskridende adfærd
    Donationen støttede Sex & Samfunds forebyggelse af grænseoverskridende adfærd og krænkelser hos unge. I den forbindelse deltog organisationen med dialogskabende aktiviteter som en del af Orange Together-indsatsen.
  • Ja til mere viden om samtykke
    Donationen til Amnesty International indgik i organisationens research om seksuelt samtykke og arbejde for en ændring af den danske voldtægtslovgivning. En del af researchen blev gennemført på festivalen i forbindelse med Orange Together.

Aktualitet

Puljen samler støtteværdige initiativer med særlig relevans og aktualitet

Se hele listen