TAK FORDI I VILLE SNAKKE OM RESPEKT OG GRÆNSEOVERSKRIDENDE ADFÆRD

PUBLICERET ONSDAG 16.1.2019

Oplevelser

Vi har vundet en pris. Men den er i virkeligheden til jer.

Du har muligvis ikke hørt om det, men i aftes fejrede de europæiske festivaler sig selv med den årlige European Festival Awards i den hollandske by Groningen.

Det er en ret stor ting for os, der laver festivaler rundt omkring i Europa, og vi plejer selv at kalde begivenheden for festivalbranchens Oscar-uddeling. Vi blev kaldt op på scenen et par gange, og vi vandt for Line-Up of the Year, men det er en anden pris, der især gjorde indtryk på os.

Det er den Health & Safety Innovation Award, som vi fik for Orange Together, som er indsats mod krænkende adfærd.

Hvis du var med på festivalen sidste år, boede du måske i én af de camps, der fik besøg af frivillige, der havde et nyt kortspil med sig.

De frivillige brugte kortspillet (som havde undertitlen Exploring lols, lust, love & limits) til at få gang i snakken om nok så svære og alvorlige emner som samtykke, gråzoner og grænseoverskridende adfærd.

Hvordan siger du nej, når du har sagt ja? Hvordan spørger du egentlig, om I skal ha’ sex? Hvad gør du, når teltmakkeren pludselig synes, I skal ha’ sex?

Det var nogle af de situationer og dilemmaer, som spillerne diskuterede i lejrene.

Vi kaldte det Orange Together, og kortspillet var en måde at tale direkte om det, der er svært. Når vi snakker direkte om vores grænser, øger vi bevidstheden om dem. Og jo mere vi ved om egne og andres grænser, desto mere respekterer vi hinanden. Respekt er nøgleordet!

Intet tyder på, at I oplever, at seksuelle krænkelser er mere udbredte på Roskilde Festival i forhold til andre fester i nattelivet eller uddannelsesstederne (vi har spurgt jer).

Men vi ved, at festivalens frirum og de gråzoner, der opstår i et løssluppet festmiljø, har været brugt som undskyldninger til at overskride andres grænser (og sommetider ledsaget af en bemærkning som ”Hey, det er jo Roskilde”).

Så vi skabte Orange Together for at skabe forandringer. Ikke kun på Roskilde Festival, men også derhjemme efter festivalen. At manglende respekt og seksuelt krænkende adfærd er et problem verden over, har #metoo-bevægelsen med al tydelighed understreget.

Og med over 100.000 (især unge) deltagere hvert år har Roskilde Festival et oplagt medansvar for at stimulere varige kulturelle forandringer.

Nu har vi så vundet en ”festival-Oscar” for indsatsen, men det er jer, der fortjener den. Det var jer, der spillede og snakkede løs i timevis. Og forandringerne skal alligevel komme fra jer.

I tog fantastisk godt imod Orange Together. Ofte var I selv ikke til at stoppe, når de frivillige skulle videre til den næste camp i nabolaget. Og da vi spurgte jer, svarede otte ud af 10, at det var vigtigt, at Roskilde Festival satte fokus på krænkende adfærd.

Så tak for jeres kæmpe engagement. Og tak til Amnesty International, AskovFonden, DareGender, Dansk Kvindesamfund, Everyday Sexism Project Denmark og Sex & Samfund og alle deres frivillige, der fik sat gang i spillene og samtalerne.

Vi brugte selvfølgelig sommeren til at samle en masse viden om jeres holdninger, og i denne uge har tre af vores sikkerhedsansvarlige givet Orange Together-erfaringerne videre til 40 andre europæiske festivalarrangører.

Det kan godt være, at branchen konkurrerer om headliners, men det gør vi ikke om viden om tryghed og gensidig respekt.

Orange Together vender selvfølgelig tilbage i 2019. Vi har stadig en del af snakke om, når det kommer til seksuelle grænser, gråzoner og respekt i fællesskabet.

Ps: hvis du vil vide mere om Orange Together og om de erfaringer, som vi gjorde os i sommer om grænser og frirum, kan du læse meget mere i rapporten på denne side.