TAK FORDI DU DELTOG - OG FORDI DU VAR NYSGERRIG

PUBLICERET TORSDAG 11.7.2019

Festivalen er nu slut, og vi kan alle se tilbage på 8 dage med utroligt mange indtryk. Der har selvfølgelig været mange koncerter, og vi har samlet en flok højdepunkter her, som du kan se tilbage på.

Men 2019 var også året, hvor vi indførte temaet Solidarity. Med det forsøger vi sætte fokus på fællesskabet og solidaritetens betydning for vores fremtid.

Temaet er inspireret af samtidens ungdomsbevægelse, der kæmper og demonstrerer for en bedre verden, men det er også dybt forankret i Roskilde Festivals DNA, idet festivalen er udsprunget af 60’ernes og 70’ernes ungdomsgenerationer.

Det gjorde sig dels gældende i forhold til valg af kunstnere til programmet men blev i den grad også udfoldet i samarbejde med vores Arts & Activism-program samt en række Solidarity-partnere, og foldede sig blandt andet ud i Flokkr-teltet og de nye scener Ambereum og House of Chroma

Dyk ned i nogle af de mange højdepunkter herunder. Se blandt andet skabelsen af menneskebanneret Solidarity Now.

 

Solidaritet nu
Som en del af årets solidaritetstema blev der afholdt en række talks og debatter. Nogle af dem foregik i House of Chroma – en kunstinstallation, der også fungerede som scene. Et af disse events var en debat mellem de globale feminister Emma Holten og Aya Chebbi, der talte om, hvordan netop solidaritet er nøglen til at løse mange af samtidens problemer.

Stilhedsoptoget
Roskilde Festival er aldrig stille. Men med performancen Quiet Parade skabte kunstneren Hannah Toticki Anbert et rum der skildte sig ud fra den evige støj og aktivitet på campingpladsen. Fra søndag til tirsdag gik hun og de øvrige deltagere – nogle inviterede, andre spontane deltager fra lejrene – i total stilhed gennem campingområdet for at sætte fokus på det uproduktive og indadvendte.

Folkekøkken
Hvis dåsemad og halvvarme øl på et tidspunkt blev lidt for dårlig en kombination, kunne man gå til folkekøkken og få et ordentligt måltid mad og tilmed samtidig være klimavenlig. Folkekøkkenet var arrangeret af NGO’en Fonden Københavns Madhus, og her kunne gæsterne dele borde og lære deltagere fra andre lejre at kende under middagen.

MeWe
Årets tema, solidaritet, blev afspejlet i utallige begivenheder I løbet af festivalen, herunder også i kunstprogrammet. MeWe er en skulptur skabt af den schweiziske billedkunster Claudia Comte og søger at få beskueren til at overveje sin egen rolle i fællesskabet. Det handler netop om solidaritet, og de træer, hun har brugt til at bygge værket, er fældet på bæredygtig vis.

Lydmor holder tale på Arena
Solidaritet er at være der for dem, som har mindre end dig selv. Disse ord og mange flere blev skrevet af festivalgæsterne som en del af et event afholdt af talerskolen Røst. Hundredvis af gæster bidrog med indspark til den tale, som Røst efterfølgende satte sammen, og som den elektroniske musiker Lydmor torsdag læste op på Arena.

Læs hele talen på Facebook 

Freaky Clown på Flokkr
Mandag gav den etiske hacker Freaky Clown en talk med titlen ”Sådan røver jeg banker”. Som etisk hacker bryder han ind i banker og offentlige institutioner for at finde svagheder i deres it-systemer. Flokkr betyder mødested på oldnordisk, og i år var scenen mere populær end nogensinde før med masser af gæster der lyttede, debatterede og fik udvidet deres horisont.

Byggeworkshops i Science Pavilion
Lige ved siden af Flokkr-scenen lå Science Pavilion, hvor der blev afholdt adskillige workshops under dette års festival. Samme dag som Freaky Clown gav sin talk på Flokkr, var der for eksempel en workshop, hvor man kunne lære at bygge sit eget solcellesystem.

Baby In Vain X Corpus
Noise rock-orkesteret Baby In Vain havde til dette års festival indgået et samarbejde med dansekompagniet Corpus, der hører under Den Kongelige Ballet, og skabt en helt særlig performance på Gloria-scenen. Forestillingen var koreograferet af Kristin Ryg Helgebostad oghavde fået navnet The Real Raw. Og med den store skare der var mødt op, så det ud til, at det eksperimenterende samarbejde var noget, en del festivalgæster havde set frem til.

Transkønnet på festival
Hvordan skaber man en identitet, når man er transkvinde, flygtning, sort og muslim? Hvilke kampe skal man tage, og hvornår skal man råbe op? At være transkønnet på Roskilde Festival betyder at Moeisha hver dag går på æggeskaller. I House of Chroma fortalte hun om sine egne oplevelser af, hvordan det at være på Roskilde har ændret sig for hende.
Læs interview med hende her.

Cern på Roskilde Festival
Cern, den Europæiske Organisation for Højenergifysik, teamede på dette års festival op med Niels Bohr Instituttet og afholdt en række workshops i Science Pavilion på campingpladsen i øst. En af dem gik under navnet Experience the Subatomic World (Cloud Chamber). Her kunne festivalgæsterne bygge deres egen detektor og se de elementarpartikler og kosmiske stråler, der konstant regner ned over os.

Musik skabt af vand
En anden kunstinstallation der også fungerede som scene var Ambereum. Om dagen blev den brugt til at vise kunstperformances og som en afslappende oase for festivalfolket, om natten forvandledes den til en energisk raveklub, skabt af det samme materiale som Berlins dampende Berghain. Musikken var det link der forbandt dagens og nattens aktiviteter. Her er det kunstneren Tomoko Sauvage, der skaber en meditativ stemning ved at lave musik ud af vand.

Fremtidens musikere og aktivister

Popkollo arrangerer musikkolonier, Sommarkollo, der henvender sig til piger, non-binære og transpersoner i alderen 12-18 år og varer 4-10 dage. Til Sommarkollona har deltagerne mulighed for at afprøve forskellige instrumenter, lave musik i fællesskab, skrive sange, deltage i workshops om for eksempel lydteknik, lære om normkritisk metode og diskutere og udfordre kønsforståelser og –fordeling i musikbranchen. Musikkolonierne henvender sig til både nysgerrige begyndere og til dem, der har mere erfaring. Gennem at skabe et trygt frirum gives piger, non-binære og transpersoner muligheden for at udvikle deres musikinteresse og skabe musik i fællesskab.

Nu donerer Roskilde Festival 250.000 kroner af overskuddet fra festivalen 2018 til Popkollos Sommarkollo. Det er et af årets hovednavne, Silvana Imam, der har peget på Sommarkollo som donationsmodtager. Silvana Imam optrådte for tredje gang på Roskilde Festival. Hun har selv sammen med andre professionelle kunstnere og aktivister som for eksempel Yolanda Bohm og Nike Markelius været inviteret til Sommarkollo.

Læs mere om Orange Donation her

Henter...