SVAR PÅ JERES SPØRGSMÅL OM CORONAVIRUS

PUBLICERET TIRSDAG 7.4.2020

Opdateret 8. juni

 

Roskilde Festival nummer 50 finder sted i 2021. Læs hvad sommerens forbud mod store forsamlinger ellers betyder for Roskilde Festival.

Rigtigt mange af jer spørger os i øjeblikket om, hvad der skal ske med festivalen nu, hvor myndighederne har udlagt forbud mod store forsamlinger af mennesker frem til 31. august.

Vi har aldrig før været i den ulykkelige situation, at vi ikke kan lave en festival, som vi ellers havde planlagt. Derfor er der flere spørgsmål, som vi i øjeblikket ikke kender svarene på.

Nedenfor prøver vi at svare så godt som muligt på de mest hyppigt stillede spørgsmål, og vi opdaterer siden løbende.

Hvad betyder myndighedernes forbud mod store arrangementer denne sommer?

Det betyder, at der ikke bliver en Roskilde Festival denne sommer. Det er en dybt ulykkelig situation. Vi frygtede, at det ville ske. Vi har til det sidste håbet, at det ikke ville ende på denne måde. Men risikoen for smittespredning er for stor, når så mange mennesker er samlet, og det hensyn er ubetinget det vigtigste.

Roskilde Festival nummer 50 skulle have været noget helt særligt. Den skulle have været en markering, der fejrede det, vi er rundet af ved at se frem. En fejring, som hyldede kunsten, fællesskabet og lysten til at gøre en forskel. Alt det, vi har så meget brug for i disse tider.

Vi havde glædet os til at fejre den med deltagerne. Arrangører og frivillige har knoklet og gjort sig umage, og med en rekordtidligt udsolgt ved vi, at deltagernes forventninger også var tårnhøje. Sammen har vi krydset fingre og holdt vejret i forhåbning om, at udviklingen ville være positiv og gå stærkt nok til, at vi kunne mødes til sommer. Sådan blev det ikke.

Nu går vi sammen med kunstnere, samarbejdspartnere, leverandører, foreninger og organisationer – alle dem, der med til at skabe Roskilde Festival – om at skabe en forrygende Roskilde Festival nr. 50 i 2021 og sikre, at det orange lys brænder stærkt og varmt helt frem til næste sommer.

Hvordan skal billetkøbere forholde sig?

Billetkøberne kunne i maj overføre deres 2020-billetter til 2021 eller anmode om refundering.

Forholdsvis få billetter (15 procent) blev refunderet, og de blev sat til salg 12. maj og udsolgt samme dag.

Den enorme interesse for at deltage i festivalen betyder, at vi har et stærkt fundament for at komme igennem den næste meget svære tid og fortsætte arbejdet med at forberede den 50. udgave af Roskilde Festival i 2021.

Hvilken betydning har hjælpepakken/ kompensationsordningen til aflyste arrangementer for Roskilde Festival?

Vedtagelsen af hjælpepakken betyder, at vi endelig har mulighed for at klarlægge de økonomiske konsekvenser af, at vi ikke kan afholde Roskilde Festival denne sommer. For med hjælpepakken til arrangører er en meget vigtig brik faldet på plads, som giver os en sikkerhed for, at vi kan komme tilbage og på fode igen.

Foreningen Roskilde Festival kan umiddelbart få dækket et underskud for begivenheden Roskilde Festival 2020. Dermed kan vi få ryddet op efter aflysningen og gjort klar til opstart frem mod 21-festivalen. Vi er i øjeblikket ved se nærmere på retningslinjerne og vil herefter udforme ansøgning.

Hjælpepakken er udelukkende er rettet mod Foreningen Roskilde Festival og selve begivenheden Roskilde Festival 2020, som foreningen står som formel arrangør af.

Hjælpepakken dækker ikke Fonden Roskilde Festival, som bl.a. står for rådgivning og projektledelse inden for sikkerhed og logistik, og som dermed også er økonomisk påvirket af sommerens mange aflysninger.

Fonden Roskilde Festival skal derfor søge andre muligheder for kompensation, og uanset kompensationsmulighederne forventer vi her at gå ud med et underskud i 2020.

Hvad er konsekvenserne for festivalen?

Der er store konsekvenser ved ikke at afholde festivalen som planlagt. Ikke bare for Foreningen Roskilde Festival, der arrangerer festivalen, men også for de hundredvis af foreninger og organisationer, der har boder eller yder service på pladsen. Mange af disse baserer en stor del af deres drift og udvikling på indtjeningen fra festivalen.

Der er også konsekvenser for de store og små kulturpartnere og organisationer, der bidrager til festivalen med både programindhold og produktion. De er i forvejen meget hårdt ramt af nedlukningen, og med en festivalaflysning kan de miste både indtjening og mulighed for at skabe synlighed og relationer, der gavner deres virke.

Endeligt betyder udsættelsen til 2021, at Foreningen Roskilde Festival ikke kan leve op til sit vigtigste formål som en almennyttig indsamlingsbegivenhed i år. Nemlig at skabe et overskud, der doneres ubeskåret til gavn for børn og unge. Dette vil påvirke en række organisationer og initiativer både i og uden for Danmark. De har også ekstra brug for hjælp nu.

Hvilke økonomiske konsekvenser har udsættelsen?

Det er endnu for tidligt for os at sige noget præcist om de økonomiske konsekvenser. De afhænger af hvilke ordninger og hjælpepakker, der er. Det skal vi nu til at se nærmere på.

Som en almennyttig festival står Roskilde Festival i en særligt vanskelig situation. Vi er en indsamlingsbegivenhed, og vi afholder festival for at samle penge ind til velgørende arbejde for børn og unge. Vi donerer hele vores overskud væk hvert år, og vi har ikke en større opsparing at trække på.

Når foreningen opstarter en ny festival, dækkes omkostningerne af bl.a. årets billetindtægter og partnerbidrag. Der er således tale om et lukket kredsløb for hver enkelt festival, hvor der ikke er mulighed for at bære et omfattende tab på af baggrund tidligere års festivaloverskud. Vi starter så at sige fra nul kroner hvert år.

Der vil også være betydelige økonomiske konsekvenser for de frivillige foreninger, kulturpartnere, virksomheder og organisationer, der står bag boder, yder service på pladsen eller som bidrager med programindhold og produktioner. Mange af disse aktører er i forvejen meget hårdt ramt af Corona-krisen.

Er festivalen forsikret?

Roskilde Festival er ikke forsikret i et omfang, der tager højde for en pandemi som coronavirus, så vi kan ikke svare præcist på de forsikringsmæssige konsekvenser ved ikke at afholde festivalen i 2020. Under alle omstændigheder er situationen alvorlig.

(OBS denne Q&A erstatter tidligere publiceret Q&A)