KOLLEKTIVT DIGT SKAL INDFANGE ROSKILDE-ÅNDEN

PUBLICERET MANDAG 11.11.2019

Tre unge forfattere står i spidsen for en poetisk dataindsamling, hvor publikum også får mulighed for at bidrage med ord og sætninger om Roskilde Festival.

Forestil dig en digital digtgenerator, der indkapsler festivalgængernes oplevelser, anekdoter og ord om Roskilde Festival. Tilsæt herefter tre unge forfattere, der lever af at skrive poesi, og som brænder for at undersøge Roskilde Festival som kulturelt fænomen. Så har du opskriften på et kollektivt litterært værk, der skal præsenteres til sommer under festival nr. 50.

De tre unge forfattere Sophia Handler, Caspar Eric og Duncan Wiese - der er en del af Roskilde Festivals litterære initiativ Forfatterskabet - har fået til opgave at fremprovokere poesi på festivalen med hjælp fra publikum.

“Vi vil have litteraturen ind på Roskilde Festival - og Roskilde Festival ind i litteraturen,” siger 26-årige Sophia Handler på vegne af den poetiske trio.

Forfatterne kender hinanden fra de to store danske forlag Gyldendal og Rosinante og har flere gange gæstet Roskilde Festival, både som almindelige deltagere og forfattere.

Sophia Handler, der er uddannet fra Skrivekunstakademiet i Bergen, fandt selv sin digterstemme på Testrup Højskole. Det var dér, hun for første gang begyndte at skrive seriøst, og hun debuterede i 2017 med digtsamlingen ‘Feberfrihed’.

Hun har oplevet, at dét at være udøvende kunstner på Roskilde Festival er noget særligt.

“Som forfatter vænner man sig til oplæsningssituationer, men på Roskilde Festival er det anderledes. Publikum har måske ikke sovet, de er måske lidt daydrunk, og det er derfor ekstra sjovt at læse op for folk, der er lidt mere løsslupne,” siger hun.

 

De tre forfattere har det til fælles, at de ikke er bange for at udforske deres egen skrøbelighed i litteraturen. Hvilket Sophia Handler sætter stor pris på. 

“Først og fremmest giver vores skrivekollektiv mig mulighed for at samarbejde med to forfattere, som jeg har rigtig stor respekt for,” fortæller hun.

Uendelig liste af ord om Roskilde

I sommer brugte den litterære trio Flokkr-scenen som kick-off til deres poetiske dataindsamling om Roskilde Festival, der løber frem mod sommeren 2020.

Det primære omdrejningspunkt i deres værk “UNDER ROSKILDE” er et kollektivt digt. Gennem en tekstgenerator, der i første omgang er usynlig for offentligheden, vil de unge forfattere indsamle sætninger, der begynder med “vi” under arbejdstitlen “Det vi laver”. 

Workshopdeltagere opfordres til at skrive en enkelt sætning, der beskriver noget, de har lavet på festivalen, enten i nutid eller datid. Disse sætninger vil senere komme til at udgøre en uendelig liste, som til sommer skal gøres synlig for alle på Roskilde Festivals hjemmeside.

Sophia Handler og hendes to forfatterkollegaer skal i deres værk også bidrage med nyskrevet poesi. Hun forklarer, at de som forfattere tager forskellige metoder i brug til udformningen af værket. Selv opsøgte hun under dette års festival forskellige deltagere og stillede dem op i en rundkreds, hvor hun proklamerede: “Hvis jeg siger Roskilde Festival, siger I__!?” Hvortil festivalgængerne nævnte alt fra “øl” til “samfundsskabende”. Alle ordene blev noteret ned.

De tre forfattere har også taget billeder af ting, som folk forbinder med festivalen, fx de store bogstaver, der tilsammen giver “Dream City”, ligesom de har optaget lyd, afviklet skrive-workshops og lavet interviews med camps på festivalen.

“Vores opgave er at facilitere noget tekst, hvor alle kan bidrage med ord og sætninger om Roskilde Festival. Vi er dem, der forbinder de mange bud på, hvad Roskilde betyder for folk,” siger Sophia Handler.

Litteraturen kan give pusterum

Ved siden af sin forfatterkarriere studerer hun fransk og arbejder desuden som musikanmelder for Dagbladet Information. At være forfatter og skribent kan ofte være en ensom ting, forklarer hun. Derfor var hun ikke i tvivl om - sammen med sine to forfatterkollegaer  - at tage imod udfordringen om kollektivt at skrive og indsamle poesi, der indfanger ånden på Roskilde Festival.

“Den her opgave bliver en ny oplevelse, der udvider min horisont i forhold til, hvad litteratur er, og hvordan den kan skabes”, siger hun.

Sophia Handler mener, at det er vigtigt, at der findes flere forskellige tilbud til det, man kan opleve på Roskilde Festival. Litteraturen skal i hendes optik være til stede, fordi den kan være god til at samle folk og give dem et pusterum i løbet af festivalen. Ikke at det behøver gå stille af sig.

“Litteraturen er ikke nødvendigvis et pusterum for alle - den kan være lige så intenst for nogen som at gå til en koncert” siger hun. 

Skrevet af Louis Weyen og Julie Prehn Hansen - elever på Roskilde Festival Højskole

Oplev Sophia Handler og Forfatterskabet - helt gratis - på Roskilde Festival Højskole onsdag den 13. november kl. 19.00 til en talk om deres poetiske dataindsamling om Roskilde Festival. Læs mere her

Forfatterskabets eksperimenterende værk “UNDER ROSKILDE” bliver præsenteret på RF50. Man kan følge deres igangværende arbejde på Instagram-profilen “underroskilde”.