UNG-TIL-UNG FORMIDLING OM SEKSUALITET – NU OGSÅ I GRØNLAND

PUBLICERET MANDAG 4.5.2020

Organisationen Sexualisterne har fået en donation på 260.000 kroner til at hjælpe med uddannelse af seksualitetsformidlere i Grønland.

De fleste kan nok skrive under på, at seksualundervisning, uanset hvor man kommer fra, kan være en lidt svær og akavet affære i skolen. Hvis man så tillige vokser op med den store tabuisering af både seksualitet og traumer, som der er i det grønlandske samfund, kan det være et meget stort emne at tage op.

Mange grønlandske unge starter deres seksualliv før de fylder 15, og cirka hver tredje har ifølge en rapport fra Socialforskningsinstituttet (2015) været udsat for seksuelle overgreb.

Men der er en anden virkelighed – en anden bevægelse – blandt Grønlands unge. Blandt de unge er der et bredt ønske om at gøre op med uvidenhed; både grønlændernes og danskernes. Repræsentanter fra den grønlandske ungdomsorganisation Sukorseq tog derfor sidste år til Roskilde for at besøge den lokale gruppe af organisationen Sexualisterne, der er ung til ung formidling om seksualitet. Efter at have deltaget i workshops og gensidigt delt erfaringer, opstod ideen om at skabe lokale grupper i Grønland.

Vil skabe et trygt rum
Målet er at starte en Sexualistgruppe i Grønland, som kan tiltrække unge, der ønsker at sætte køn og sex på dagsordenen. Planen er, at de unge skal holde oplæg i blandt andet lokale ungdomsklubber og på efterskoler for at sikre, at flere unge modtager relevant sexualundervisning og oplever et rum, hvor de trygt kan tale om sex, krop og følelser.Grønlandsk besøg i Roskilde.

Med donationen fra Roskilde Festival er det blevet muligt at finansiere besøget til Grønland.

Ditte Marie Lindeskov, udviklingskonsulent og projektleder for Sexualisterne, understreger, at der ikke er tale om et projekt, hvor danskere rejser til Grønland og tror, at de kender sandheden om den bedste måde at gribe tingene an på.

”De danske Sexualister kan bidrage med viden om, hvordan man griber ung-til-ung-formidling an, og de har en grundlæggende viden om køn og seksualitet, men vi skal ikke op og kloge os på, hvordan virkeligheden ser ud for grønlandske unge, og hvilke behov de har for seksualundervisning,” siger Ditte Marie Lindeskov.

Sexualisterne har eksisteret siden 1989 og er en del af organisationen Ungdomsringen.

Indholdet af et møde med Seksualisterne kan for eksempel være:

• Kærester/forelskelse: Hvordan finder man en kæreste? Hvad gør man, hvis ens kæreste har slået op? Hvordan bevarer man sine venner, når man har en kæreste?

• Den første gang: Hvordan forbereder man sig på det første samleje? 

• Prævention: Forevisning af de mest anvendte præventionsformer.

• Kønssygdomme: Snak om de mest almindelige kønssygdomme.

• Graviditet og abort.

• Overgreb, porno osv.

• Anonyme spørgsmål fra tilhørerne.

LÆS MERE PÅ WWW.SEXUALISTERNE.DK

Roskilde Festival er non-profit

Roskilde Festival donerer hvert år al overskud til humanitært, andet velgørende, almennyttigt og kulturelt arbejde med særligt fokus på børn og unge. Siden 1972 har festivalen generet mere end 420 millioner kroner til disse formål.

Open Call: Unge Stemmer er det mest ambitiøse open call, festivalen nogensinde har lanceret. 32 initiativer inden for kunst, musik, social forandring samt miljø og klima har modtaget i alt 15 millioner kroner fra festivalens overskud i 2019.

Henter...
Intet indhold