TAK, ROSKILDE!

PUBLICERET FREDAG 24.1.2020

Vi fejrer festival nr. 50 med nye kulturinitiativer i og omkring Roskilde. Læs her hvordan.

Til sommer afholder vi Roskilde Festival for 50. gang.

Tit er et jubilæum en oplagt anledning til at kigge bagud og mindes alt det, som skete i fortiden. Det kommer vi ikke til at gøre.

Vi vil markere Roskilde Festival nr. 50 gennem hele året, og vi vil gøre det ved at engagere os i vores omverden.

Vi vil engagere os gennem donationer, partnerskaber og arrangementer, og vi går sammen med andre om at skabe nye kulturoplevelser i både i Danmark og i udlandet.

Roskilde Festival har altid været skabt gennem samarbejde og partnerskaber. At festivalen er forblevet et samlingspunkt for generationer af unge – og har fastholdt det almennyttige formål – skyldes især opbakningen fra Roskilde by.

Derfor fejrer vi jubilæet med at sige tak for årtiers lokalt engagement.

Vi gør det blandt andet gennem donationer til byens kulturliv, foreninger og institutioner, så de kan skabe nye oplevelser i byen – ikke mindst for byens børn og unge.

Så hvordan var det, at det hele begyndte? Du kender måske historien om de to gymnasieelever, Mogens Sandfær og Jesper Switzer Møller, som kendte hinanden fra elevrådsarbejdet på Roskilde Katedralskole.

 

I slutningen af august 1971 samlede de over 10.000 unge på den dengang nyetablerede Dyreskueplads syd for Roskilde. Selvom deres idé ramte plet i tidsånden, endte den første festival som lidt af et uoverskueligt kaos for de involverede.

Men byens ’etablissement’ – her en skøn forening af kommunale embedsfolk og engagerede ildsjæle i foreningslivet – spottede en holdbar og tidssvarende idé, og de satsede på ungdommen. De fik indlemmet festivalen i den allerede eksisterende Roskildefonden; en velgørende forening med rødder tilbage til 1930’erne, hvor byens borgere gik sammen om at arrangere byfester og børnehjælpsdage til gavn for sårbare børn og unge.

Og hensigten er ikke ændret siden dengang. Formålet er stadig at være til gavn for børn og unge.

 

At tusinder af frivillige engagerer sig i festivalen gennem foreninger med navne som Roskilde Bordtennis, Roskilde Roklub, Roskilde Ældre Motion, Vindinge IF, Roskilde Skiklub, Svogerslev Boldklub og Bistedet vidner om, at Roskilde-området har et utroligt aktivt foreningsliv og stærke traditioner for frivillighed.

Det er frivillige, der skaber rammerne om 100.000 gæsters oplevelser i ’festivalbyen’, og deres frivillige indsats gavner foreningernes formål og fællesskab.

Frivilligt drevne fællesskaber som Gimle, INSP!, Hal 12 og Orange Makers er på mange måder rundet af festivalens frivilligkultur, og på Musicon peger Ragnarock, Roskilde Festival Højskole og Rabalderparken på, at byudviklingen i Roskilde i den grad gør plads til kreative og bæredygtige fællesskaber.

Der er også på Musicon, at vi meget snart tager det første spadestik til et fælleskabshus, hvor vi flytter ind sammen med egnsteateret Aaben Dans og øvelokaleforeningen Råstof Roskilde.

Og efter at have skabt koncertoplevelser gennem årtier er vi kun stolte over at støtte op om Alle Tiders Musikby og byens ambitioner om at skabe fællesskaber gennem musikken.

 

Så hvad kommer der til at ske?

Kort sagt en masse koncerter, udstillinger, debatter, konferencer, pop up-biografer i samarbejde med blandt andre Ragnarock, Frivilligcentret, Museet for Samtidskunst, Gimle, Roskilde Bibliotek og mange, mange flere.

Glæd dig til den nye festival for børn og unge, til et musikalsk vikingetogt på fjorden, til udstillingen om frivillighed, lokalsamfund og festivalkultur, til kreative byrum og til kunstudstilling i byens gader.

Gå selv på opdagelse i RF50-kalenderen

Roskilde Festival nr. 50 skal markere det, som festivalen altid har handler om: at være et samlingssted for unge og give nye muligheder til børn og unge.

Vi håber, at årets mange nedslag i byens kulturkalender kan inspirere til nye møder mellem byens indbyggere. Måske skaber de endda helt nye samarbejdsformer og idéer fremover i Roskildes allerede sprudlende og forenings- og kulturliv.

Vi mærker den lokale opbakning, hvor end vi bevæger os rundt i byen. Og vi er dybt taknemmelige. For historien viser i al tydelighed, hvilken forskel by og festival kan gøre i fællesskab.

Mere RF50

Kalender – det sker i 2020
Bagom jubilæet