GYEDU-BLAY AMBOLLEY GH

Favoriser
Ghanesisk afrofunk fra en levende legende


Gyedu-Blay Ambolley bliver nogle gange omtalt som 'James Brown fra Ghana'. Og det er ikke uden grund. Med sin dybe og groovy afrofunk-lyd, som han kalder simigwa-do, skød han ind på den ghanesiske musikscene i 1973. Hans blanding af highlife, funk, jazz, soul og proto-rap var (og er stadig) opløftende.

Gyedu-Blay Ambolley begyndte i 60'erne i Uhuru Dance Band og lærte musikken at kende fra fremragende kunstnere som Ebo Taylor, med hvem han grundlagde The Apagya Show Band i 1974.

Hans hit “Simigwa-Do” fra 1973 indeholder nogle knurrende rytmiske talestumper på toppen af percussion – placeret mellem konventionelle, sungne vers – som har fået nogle mennesker til at hævde, at han faktisk er ophavsmand til rap.

Nu, efter mere end 40 år og 30 albums er Gyedu-Blay Ambolley en levende legende. Han optræder på talrige trendy genudgivelser fra bl.a. Soundway og Analog Africa. Sidstnævnte udgav en 12" i 2018 med fire afrofunk-numre af Gyedu-Blay Ambolley.

I 2019 udgav han sit seneste soloalbum, 11th Street, Sekondi (udgivet på det tyske pladeselskab Agogo, hans nye “hjem” siden hans internationale karriere blev genoplivet ved genudgivelsen af Simigwa), som er fyldt med groovy og funky sange.

Hvis du kan lide dyb og groovy afrofunk og highlife, bør du ikke gå glip af Gyedu-Blay Ambolley og hans fremragende Sekondi Band, når de spiller på Roskilde Festival 2021.