RITA INDIANA DO

Favoriser
Merengue-musik puttet i moderne mix får alle op af stolene til heftig dans


Hvem skulle have troet, at dét, der skulle til, for at gøre klassisk dominikanske merengue-musik populær blandt de seje typer og tigueres, var et tryk på genre-blenderknappen fra de kompetente hænder, der tilhører Rita Indiana?

Denne merengue-heltinde er nu på vej mod international popstjernestatus.

Indiana har taget merengue-beats, som skæver mod mambo og salsa og blander dem med disco, new wave og afro-afledte musikformer som dominikansk palos.

Resultatet er fængende hurtige numre, som hun fylder med dominikanske slangfyldte tekster om migration og det benhårde urbane liv, hvilket gør dem uimodståelige for fans af de nyeste globale lyde.

Kort efter at have dannet gruppen Rita Indiana y Los Misterios udgav Indiana bandets første album, El Juidero.

Musikken berører ofte temaer som kultur og seksuel identitet samt sociale udfordringer i Caribien.

Hendes mest populære sang, "La hora de volvé" ("Tid til at vende tilbage"), er speedet op med percussioninstrumentet güira og blips fra det ydre rum, som om sangen er på nippet til at sige bang, mens Indiana åndeløst opfordrer migranter til at tage "una yola al revés" ('en jolle tilbage') og vende tilbage til deres hjemland.

I 2020 udgav Rita Indiana sin nye plade, Mandinga Times, som besynger verdens undergang, dette i et vidunderligt mix af historiefortælling med afro-caribiske beats.

Rita Indiana er også en meget succesfuld forfatter, og hendes roman La mucama de Omicunlé (findes på engelsk under titlen Tentacle) blev det første spansksprogede værk til at modtage hovedprisen fra foreningen af caribiske forfattere.

Så hun er forfatter om dagen og musiker om natten. Lyder som en vaskeægte superhelt, gør det ikke?

Kom og dans med til Rita Indianas sange, når hun optræder på Roskilde Festival 2021.