ROYCE 5’9” US

Favoriser
Scene
TBA
Show
Fredag 2. juli 2021
Veteran-rapper fra Detroit er fortsat klar og skarp i mælet


Der er få kunstnere i branchen, som er så velansete og højt respekterede, som tilfældet er med Royce 5'9”, når det gælder lige-på-kornet hip-hop uden omsvøb.

Efter at have udgivet musik i over to årtier, både som soloartist og i grupper som Slaughterhouse og Bad Meets Evil (sammen med Eminem), er Detroit-rapperen blevet et velkendt, solidt navn for rapfans. Han har også ageret ghostwriter for navne som Diddy og Dr. Dre.

Men efter at have gjort karriere i at sætte ord på sine livserfaringer i barske og behændige tekster havde mc'en stadig lag af livsfortællingen, der næsten stod uberørt.

Hvem er denne Royce-fyr egentlig?

Han besvarer netop dette spørgsmål med det anmelderroste album Book of Ryan fra 2018 (hans rigtige navn er Ryan Montgomery). Den 43-årige rapper beretter om sine livserfaringer, især lavpunkterne, gennem mesterlig historiefortælling og lyrik, der væver hjerteskærende historier sammen med visdom, råd og refleksioner. Pladen fik alle op af stolene, kritikere som musikfans, til en nærmest stående applaus. Det var et klart højdepunkt for Royce.

Royce 5'9" opnåede første gang berømmelse med den mesterlige debut Rock City (2002). Hans rap red af sted over en bund af hoppende beats og sensuelle synths leveret af bl.a. The Neptunes og Gangstarrs legendariske producer DJ Premier. Sidstnævnte teamede Royce i øvrigt op med under navnet PRhyme, og sammen spyttede de et par albums ud.

Vi kommer til at kende endnu mere til Royce 5'9”. I februar udgav han sit ottende album, The Allegory, som høster flotte anmeldelser og kaldes hans mest rå og sultne udtryk til dato – og hans bedste udspil i det hele taget.

Royce 5'9" spillede sidst på Roskilde Festival tilbage i 2012, og så var han med Eminem på scene, da han gæstede Roskilde i 2018. Nu er han tilbage, og mon ikke han har lært hip-hoppen et nyt trick eller to undervejs...