RWAYSS MA

Favoriser
Rwâyes-musikken fra den sydlige del af Marokko holdes i live

Rwayss er en musikgenre, der findes i det sydlige Marokko – men desværre er den gradvist ved at forsvinde, fordi der er færre og færre rwayss-musikere til at holde kunstformen i live.

Rwayss er en type musik, der voksede ud af de større sydlige byer i Marokko, Tiznit og Marrakech, i 1700-tallet. Den er rodfæstet i historien om amazigherne fra syden. Historisk set var rwayss-musikere trubadurer, og de rejste af sted med deres musik og sang om forskellige nyheder og også forskellige varianter af billedrige ordsprog.

Det er en type musik med sit helt eget sprog, egne toner, stilarter og teknikker.

De instrumentale karakteristikker ved stilen er strengeinstrumenter som ribab (en enstrenget violin) og outar (en slags lut) samt metalliske percussioninstrumenter som naqqus og bendir.

Det er vigtigt at bevare den musikalske arv. Det har været en opgave for Brahim El Mazned, direktør og grundlægger af Visa for Music i Rabat blandt andre festivaler. Han er storelsker af musik. Han har sat sig for at optage og bevare udtrykkene i rwayss-musikken. En compilation er på vej. Roskilde Festival har givet en donation til projektet, så de bidragende musikere kunne få honorar for deres bidrag.

Nu rejser projektet til Roskilde Festival med en særlig performance. Fire mestre i amazigh-musik, to kvinder og to mænd, vil spille et set af rwayss-musikken.