DE SIDSTE DRØMMERE: NY BOG FORTÆLLER ROSKILDE FESTIVALS HISTORIE GENNEM FEM ÅRTIER

PUBLICERET FREDAG 30.10.2020

Mens vi venter på, at det igen bliver tid til at tage på Roskilde Festival, bliver festivalens fem årtier lange historie fortalt i en helt ny bog, De sidste drømmere.

Bogen udkommer i dag, og selvom den handler om Roskilde Festival, er bogen ikke vores. Den er skrevet af kritiker og journalist Anna Ullman, som igennem mere end et år har indsamlet research og lavet en lang række interviews med personer med mange forskellige forhold til Roskilde Festival. De sidste drømmere er andres blik på den festival, der er vores alles.

For nogen vil den vække minder, og for andre vil blive en indføring i tidligere generationers vaner og tanker om at skabe et musikalsk og aktivistisk fællesskab på en mark lidt uden for Roskilde.

Men den peger også frem i tiden. For den fortæller om, hvordan Roskilde Festival har udviklet sig i takt med det samfund, som omgiver den. Hvordan festivalen er født ud af aktivistiske unges ideer for et halvt århundrede siden og frem til i dag, hvor frirum og fællesskaber stadig er lige væsentlige, men præmisserne på nogle parametre er forandret. For nok fylder Roskilde Festival efterhånden 50, men deltagerne er fortsat et bredt udsnit af sin egen tids ungdomsgeneration. Det er den, festivalen spejler.

Som forlaget skriver i sin præsentation af bogen:

”Roskilde Festival er uden sidestykke 68-generationens største bidrag til dansk kulturliv. Efterkrigstidens unge mennesker ville sætte kroppen fri og give fællesskabet plads i et utopisk frirum. Bogen analyserer, hvordan Roskilde Festival som selverklæret holdningsfestival har udviklet sig både med og imod tankegodset fra ungdomsoprøret.”

Køb De sidste drømmere – Roskilde Festival i et halvt århundrede her