CANZONIERE GRECANICO SALENTINO IT

Scene
Pavilion
Show
20:00
Torsdag 30. juni 2022
Traditionel dansemusik med et moderne twist fra Italiens hæl


Canzoniere Grecanico Salentino (CGS) er de internationale ambassadører for pizzica salentina, traditionel dansemusik fra Puglia, Italiens hæl.

Pizzicaen, som er drevet af hurtige 6/8-rytmer fra den tamburin-lignende tamburello-tromme, har fået en betydelig ny popularitet i det sydlige Italien i løbet af de seneste 20 år. Det er nemt at danse til og har en fascinerende forbindelse til taranta-dansene, som angiveligt kan helbrede bid fra tarantula-edderkoppen.

CGS blev dannet i 1975 som et syvmandsorkester og en danser. Bandlederen dengang var Rina Murante, der i 2007 overdragede stafetten til sin søn, violinist og trommeslager Mauro Durante.

Gruppens mål er – og har altid været – at fusionere folkemusiktraditionerne med vestlige poptrends. Coveret til deres 2017-album, Canzoniere (italiensk for 'sangbog'), viser en Coca-Cola-flaske fyldt med lokalt produceret tomatpuré, hvilket afbilleder tilgangen.

Ved brug af guitar, tamburello-rammetrommer, bouzouki, violin, harmonika og zampogna-sækkepiber leverer CGS både selvransagende ballader, sørgmodige viser og – for mestedelen – turboladede sange drevet af tordnende trommer, pumpende harmonika og hæse, lidenskabelige vokaler. Forrest på scenen kan du se danser Silvia Perrones stilfulde visuelle akkompagnement til det musikalske materiale.

Det karakteristiske ved pizzica er dens næsten fuldstændige mangel på harmoniske skift. Det er ikke usædvanligt, at næsten en hel sang er baseret på en enkelt dronende tone, som kun lejlighedsvist skifter blot for at vende tilbage til sin forankrende starttone. På den måde kan musikken nemt hvirvle dig ind i en trance.

CGS har optrådt over hele verden, herunder shows i Londons fine Royal Albert Hall. Nu er det tid til en manisk koncert på Roskilde Festival 2022.