FATOUMATA DIAWARA FEAT. YAEL NAIM ML/FR

Scene
Orange
Show
16:45
Fredag 1. juli 2022
Moderne rootsmusik, der sjælfuldt blander malisk pop og blues.


Den maliske sanger Fatoumata Diawara er vokset til at blive en af sin generations største vokalister fra Afrika.

Hun bliver ofte beskrevet med udgangspunkt i sin vokal. Den er sjælfuld, sensuel, gribende og lidenskabelig. Men måske er de fundamentale kvaliteter i hendes musik visdom og uafhængighed.

Den maliske musiker stak som ung af fra et arrangeret ægteskab og fandt et nyt liv i Paris. Hun har siden optrådt overalt i verden og samarbejdet med et hav af andre kunstnere, hun har spillet en nøglerolle i den Oscar-nominerede film Timbuktu, og hun har samlet en supergruppe af maliske musikere til at synge for fred under hjemlandets borgerkrig.

Hendes stil er inspireret af wassoulou-musik, en vestafrikansk genre der er ophav til den amerikanske blues. På sit andet album, Fenfo fra 2018 (se nogle stjernespækkede anmeldelser her) bevægede hun sig videre fra den intime lyd på debutalbummet Fatou (2011). Hendes sange voksede mod det mere dristige og kompositorisk opbyggende med en funky rygrad.

Hvad der ikke har ændret sig er Diawaras sociale bevidsthed. Hendes sange beskæftiger sig med indvandringspolitik, vold i hjemmet og kulturel assimilation. Hun balancerer perfekt ømtålelige emner med velklingende sangskrivning.

På en live-scene fremstår Diawara høj og skulpturel som en majestætisk figur. Udstyret med guitar og den smukke stemmepragt og omsluttet af et velspillende band giver hendes sange et smukt genskær i sommersolen. Lyt blot til et nummer fra hendes show fra Roskilde 2019.

Til sin genkomst på Roskilde Festival har den maliske sanger besøg af Yael Naim.

Yael Naïm er en fransk/israelsk singer-songwriter. Du kender hende muligvis fra gennembrudshittet “New Soul” (2007) som kravlede ind i top 10 i USA (og i Frankrig, naturligvis). Naïm synger både på fransk, engelsk og hebraisk, og hun har sågar kastet tryllestøv over Britney Spears’ “Toxic”. I 2020 udgav hun sit seneste album, Nightsongs.