NYEGE NYEGE UG

Mere om kunstneren
Website
Mød det Uganda-baserede label, der føjer kaos til det digitale dansegulv og giver et kærkomment output til kunstnere på tværs af det afrikanske kontinent

 

Har du mod på noget anderledes? Noget der vil sætte din krop i bevægelse og få dit hoved til at nikke i takt (eller bare dreje omkring egen akse!). Få en særlig smagsprøve af (noget af) lyden af Nyege Nyege Tapes, det storhyldede Uganda-label med fokus på 'outsidermusik fra nærområdet og hinsides' (deres egne ord).

Nyege Nyege blev grundlagt i 2015 af burundiske Derek Debru og den græsk-armenske ethno-musikforsker Arlen Dilsizian. Deres oprindelige mål var at skabe en festival, der kunne fremvise den pulserende østugandiske musikscene til et internationalt publikum. Snart fulgte et label i kølvandet (tjek nogle af deres udgivelser her), og nu har organisationen også skabt et undervisningsforløb for unge håbefulde kunstnere.

Nyege Nyege oversættes til 'en pludselig og ukontrollabel lyst til at danse', og det beskriver ret perfekt formålet med deres scene. Det Kampala-baserede kollektiv har en lokalt forankret lyd mixet med elektronisk musik, f.eks. trap, footwork, tanzanisk polyrytmik, ugandisk bryllupssang og hård trance. Outputtet er en lyd, der virkelig udfordrer en vestlig forståelse af, hvad afrikansk musik er og kan være.

I løbet af få år fik Nyege Nyege verdens opmærksomhed (i hvert fald dem der er interesseret i eventyrlig musik!) – og i dag betragtes de som en af de mest spændende festivaler på kloden.

I 2020 gav Fonden Roskilde Festival en donation til Nyege Nyege til deres Community Arts Incubator, som også byder kvinder og ikke-binære personer indenfor til at udtrykke sig kunstnerisk gennem en DJ-skole, producer-træning eller gennem egentlige bånd-/pladeudgivelser. Donationen hjalp organisationen gennem en svær corona-tid og hjalp dem med at blomstre.

På Roskilde Festival 2022 kommer Nyege Nyege til at spille en væsentlig del af lineuppet. Vi vil præsentere en række Nyege Nyege-tilknyttede kunstnere, der skal optræde på forskellige scener i løbet af festivaldagene. Vi skal nok snart fortælle dig, hvem de er (vi arbejder stadig på detaljer i bookingarbejdet, så hæng på).