ROBERT PLANT & ALISON KRAUSS UK/US

Hårdrockens gudfader og bluegrassens englestemme står endelig side om side på Roskilde


Robert Plant startede sin karriere som frontmand i legendariske Led Zeppelin. Alison Krauss er en feteret bluegrass-musiker. To fantastiske stemmer fra to forskellige verdenshjørner. På papiret måske også et umage par.

Men de to blev til en af de skønneste og mest ubesværet lydende duoer i moderne populærmusik.

Plant og Krauss mødtes første gang til en Leadbelly-hyldestkoncert, hvor de begge optrådte. De slog sig sammen med super-producer T-Bone Burnett og en gruppe fantastiske musikere og lavede Raising Sand i 2007. Det var et album fyldt med guddommelige duetter og fortolkninger af gamle klassikere. Plant og Krauss ryddede bordet fuldstændigt til den amerikanske Grammy-uddeling i 2009 – de løb endda med prisen for 'årets album' – ligesom de banede vejen for nu-folk-bevægelsen i 10'erne og satte ekstra fut i solokarrieren hos både Plant og Krauss.

Det var et musikalsk parløb, der fortalte levende om styrken ved vaskeægte musikerskab. På tværs af genrer, verdenshave, kulturer og tid var disse to kunstnere i stand til at skabe et intimt rum sammen, og resultaterne står tilbage som ren musikhistorie.

Der skulle gå næsten 15 år, før Robert Plant og Alison Krauss var klar med en opfølger. 2021 blev året, hvor duoen udgav Raise the Roof (bemærk højdemetaforen i begge albumtitler, hvilket måske antyder, hvordan de får lytterne til at føle sig decideret opløftet, når de spiller). Pladen rummer endnu et pluk af fortolkninger, der strækker sig over flere generationer, og duoen føjer deres sælsomme mystik til hver og én af dem.

Robert Plant spillede en fantastisk koncert i eget navn på Roskilde Festival i 2019, og tilbage i 1995 spillede englænderen sammen med sin gamle Led Zeppelin-makker og guitarist, Jimmy Page.

Alison Krauss har også tidligere optrådt på Roskilde Festival. Hun var her med sit backingband Union Station i 2012.

Vi er begejstrede for at kunne byde Robert Plant og Alison Krauss velkommen tilbage til Roskilde Festival, denne gang på samme scene. Glæd dig til at høre Plants slebne country-blues-vokal og Krauss' honningsøde bluegrass-toner (vokal og violin). De henter sange fra den dybe americana-brønd, der rummer både blues, soul og country, og så supplerer de med lidt britisk folk.