SARA PARKMAN SE

Scene
Gloria
Show
14:30
Lørdag 2. juli 2022
Magisk blanding af folkemusik, salmer, pop og protest


Svenske Sara Parkman bringer både poesi og politisk kant til folkemusiktraditionerne. Det har i hjemlandet gjort hende til en omtalt skikkelse, som har brugt folkemusikkens rum til at adressere kritik af såvel nationalisme som patriarkatet.

Hendes album Matriarkerna (2017) fremskrev en kvindehistorie gennem folkemusikken og gav stemme til en række stærke kvindelige musikere, som historisk har stået i skygge af mændene. Matriarkerna var også en cabaret-lignende forestilling, og Parkman har da også flere gange krydset grænserne mellem koncert- og teaterscene.

Hendes første solo-album, Sara Parkmans skog (2016) viste hende som en stor sangskriver, der formåede at forene poesi og protest, folkemusik-tradition og moderne lydeksperimenter.

Albummet blev i 2019 fulgt op af Vesper – et album der bevægede sig ind i et sakralt rum med inspiration fra salmetraditionen, bøn og kirkekor. Parkman er selv datter af en præst, og religion har altid været en del af hendes liv.

Vesper rummer også politisk bid og indignation. Det er musik, der trykker på den moderne eksistens’ ømme punkter, og som skaber rum for både skam, skrøbelighed, vrede og fortvivlelse. Meget passende brugte aktivist Greta Thunberg og Red Barnet da også for nylig flere af pladens sange til en kampagne om klimakrisen.

Parkman har vundet flere priser for sin musik. I 2017 modtog hun prisen som ‘Årets artist’ til den svenske Folk & Världsmusikgalan, og hendes album Matriarkerna vandt prisen som ’årets udgivelse’ det følgende år. Hun har desuden vunder en aktivistpris fra SKAP, den svenske forening for sangskrivere, komponister og forfattere.

Kom og oplev den magiske lydverden, når Sara Parkman folkmusik kommer til live på Roskilde Festival. Hvis du kunne tænke dig en forsmag på løjerne, anbefaler vi hendes 2021 live album Live på Clandestino Festival. Dér kan du virkelig høre kraften i hendes stemme, og de himmelstræbende lyde af musikken.