THE STROKES US

Scene
Orange
Show
23:00
Lørdag 2. juli 2022
New Yorks indierock-helte vender tilbage til Roskilde Festival


Is This It?
Så sandelig er det dét!

The Strokes er tilbage på Roskilde Festival. Sidste gang de var her, praktiserede Julian Casablancas sine sprogkundskaber i dansk – og bandet leverede en tætpakket sætliste fyldt med skarpskårne hits fra karrieren.

Ved årtusindskiftet gjorde The Strokes rock'n'roll spændende og farlig igen med uimodståelige sange, opfindsomme guitarer og kunstnerisk arrogance. De var forløbere for en tiltrængt garagerockbølge i en tid præget af nu-metal og voksenrock. Deres indvirkning var øjeblikkelig og dramatisk. De lavede guitarmusik, du kunne danse til, mens du gik og tyggede lidt på følelsen af fremmedgørelse. Bare lyt til deres debutalbum Is This It? Den dag i dag står pladen som en iskold klassiker med garagerock uden dikkedarer. Der skulle ikke gå længe, før medierne hyldede The Strokes som rockens frelsere.

De fem gutter i The Strokes – sanger/sangskriver Julian Casablancas, guitaristerne Nick Valensi og Albert Hammond, Jr., bassist Nikolai Fraiture og trommeslager Fabrizio Moretti – var på alles læber. De solgte læssevis af plader, høstede forrygende anmeldelser, hev den ene pris hjem efter den anden – og de blev ved med at udgive kvalitetsmusik med en ambition om at afsøge nye territorier undervejs.

I de senere år har medlemmerne af The Strokes haft travlt med forskellige sideprojekter. Julian Casablancas har udgivet musik med sit band The Voidz, mens Albert Hammond, Jr. har lavet hele fire soloalbums (han spillede også på Roskilde Festival 2018). I mellemtiden er bandets tidlige dage blevet skildret i bogen Meet Me in the Bathroom.

2020 blev året, hvor The Strokes slap deres længe ventede sjette plade. Til disse skøre tider er den meget passende tituleret The New Abnormal (selvom det var før coronaen gjorde sit indtog). Det er en plade, som der er blevet taget imod med åbne arme, og som samtidig viser et band, der ikke er bange for at prøve nye ting af.

Det er ikke tit, at The Strokes er på disse breddegrader. Faktisk var sidste gang de optrådte i Danmark netop på Roskilde Festival i 2011. Det er tid til at byde dem velkommen tilbage. Bered dig på et show fuld af de sange, der har givet dem anerkendelse som et af de helt store bands fra det 21. århundrede.