USTAD SAAMI PK

Scene
Gloria
Show
12:00
Fredag 1. juli 2022
Den sidste levende udøver af khayál, et urgammelt, forsvindende musikalsk sprog


Ustad Saami er den sidste levende khayál-mester, en musikalsk stil der anses som en forløber for qawwali-musik, der opstod i Pakistan.

Det er ikke nogen lille forskel, eftersom Saamis stemme er i stand til minutiøst at skifte mellem 49 forskellige toner – det er syv gange den vestlige skala – med kraftig og uafrystelig effekt.

Saami personificerer sit eget mundheld 'at synge er at lytte' ret poetisk, eftersom hans navn kan oversættes til 'at høre', og hans livslange kald, kháyal-sang, står for 'fantasi'.

Saamis mål er at genskabe de "tabte" toner, og han værdsætter især de mest ustabile, da de rummer den største længsel.

Selv under trusler fra islamiske fundamentalister, som anser alt før Muhammeds tid som uhelligt, har den 76-årige mester ukueligt brugt hele sit liv som en dedikeret udøver af en forsvindende kunstform, én som er passeret fra generation til generation siden 1200-tallet.

Det er helt uforståeligt, at han er den eneste officielle praktiserende kháyal-musiker tilbage i verden!

Producer Ian Brennan indspillede Saami og hans fire sønner live uden overdubs på deres tagterrasse i Karachi, hvilket har resulteret i hans længe ventede debutalbum, God Is Not a Terrorist, som udkom i 2019. I 2021 udkom opfølgeren East Pakistan Sky som bl.a. består af et 29 minutter langt nummer, som er en slags tonernes udforskning. Alt er atter engang indspillet i ét take, og virkningen af lydene er guddommeligt smuk.

Det er et sandt privilegium at få Ustad Saami til at optræde på Roskilde Festival.