GRAFFITI, FESTIVAL OG FÆLLESSKAB

PUBLICERET FREDAG 27.5.2022

Vores nye bog ”Paint It Orange – The Graffiti of Roskilde Festival 1999 – 2019” indkapsler den graffitikultur, der de sidste 20 år er blevet en stadig større del af festivalen. Mød de mennesker, der forvandler festivalens omgivelser til farverige kunstværker.

 

Lars Pedersen er graffitikurator på Roskilde Festival og har de sidste mange år haft en central rolle i graffitimiljøet på festivalen. Men trods de mange års erfaring har det ikke været en nem opgave at udvælge de værker, som skulle med i bogen ”Paint It Orange – The Graffiti of Roskilde Festival 1999 – 2019”:

Vi kunne snildt lave en hel bog med malerier fra bare ét enkelt år,” forklarer Lars Pedersen. Martin Bo Kristensen, der har lavet postproduktion på billederne i bogen, stemmer i: ”Vi har været rigtig mange harddiske og billedfiler igennem!”

Kæmpe kærlighed og kæmpestor familie

Men når det giver mening at bruge så mange kræfter på at lave en bog om graffitien på Roskilde, er det fordi, den er noget helt særligt. Og det er den, ifølge Lars Pedersen, fordi den bliver skabt under noget nær optimale forhold: ”Det er som regel godt vejr, der er meget plads at male på, kunstnerne har al den maling, de overhovedet kan bruge, og de er superinspirerede og motiverede til at skabe et helt fantastisk værk.”

Lars Pedersen har kurateret graffitien på Roskilde Festival siden 1999.

Disse forhold skaber også rammerne for, at mange af værkerne kan blive grundigt gennemarbejdede og detaljerede, hvilket kan være én af grundende til at op mod 100 malere hvert år drager mod festivalen.

Stine Hvid, der har været en del af graffitiholdet i mange år, nikker genkendende til, at man som kunstner derfor udvikler sig og yder sit bedste: ”Man kan lære en hel masse af at gå sammen med så mange dygtige mennesker, der laver det samme som én selv. Det synes jeg er helt fantastisk. Jeg har lært sindssygt meget af at være på Roskilde.”

Men der er noget, hun synes er endnu mere specielt ved at male på Roskilde: ”Fællesskab, kæmpe kærlighed og kæmpestor familie! Det er så fedt at male på Roskilde, fordi man er en del af et større fællesskab, både nationalt og internationalt. Man møder mennesker fra hele verden og er en del af noget større sammen. En masse små units som bygger noget op til en stor helhed, som får den der forløsning til sidst sammen. Det er det, jeg elsker allermest ved at være på Roskilde,” siger Stine Hvid med et kæmpe smil.

Stine Hvid (til venstre) er en af de mange kunstnere, der maler festivalbyen ligeså farvestrålende som dens indbyggere. Billedet kan også ses i den nye bog.

Roskilde-graffitiens genfødsel

Men hvad kan man så forvente af graffitikunsten på årets festival? For Lars Pedersen bliver det en form for genfødsel: ”Malemæssigt kommer der en hel masse super gode malere! Det bliver enormt dejligt og forløsende efter nogle år med aflysninger, for det er noget, vi alle har savnet og manglet i vores liv. Bare det, at vi kan komme ned og gøre det igen på en helt almindelig måde bliver helt fantastisk! Vi kommer ned og reclaimer vores festival-følelse igen, og vi kommer ned og bliver genfødt.

Hvad angår drømmene for fremtiden, siger Lars Pedersen: ”Jeg vil bare gerne blive ved med at præsentere en masse super fede malerier af kunstnere fra hele verden og skabe det visuelle rock n roll, som jeg synes, festivalpladsen har brug for. Jeg har også en drøm om engang at male hele festivalen – alle pladehegn på hele festivalen! Det ville jeg gerne have, at vi kunne nå at male. Hvilket logistisk set er nærmest umuligt.” siger han med et smil – men man har lov til at drømme.


Se et udsnit af bogen herunder, og tjek en lyngennemgang på Instagram.

Du kan købe ”Paint It Orange – The Graffiti of Roskilde Festival 1999 – 2019” her

 

Tekst: Anders Koch Madsen, frivillig webjournalist i Roskilde Festivals mediehus