GRASP BLEV ET LEVENDE FESTIVAL-LABORATORIUM FOR NYE IDEER

PUBLICERET MANDAG 22.11.2021

Ud over festivalen
Den allerførste udgave af festivalen GRASP bød på et væld af vidensudveksling og kultur på tværs af discipliner.


Roskilde Festivals nye, kloge lillesøster præsenterede alt fra koncerter og debatter over bæredygtig mad og drinks til kunst og installationer.

GRASP samlede forskere, kunstnere og praktikere for at løse tidens store udfordringer med klimakrise og social ulighed i et sanseligt festivalformat, der favnede både det underholdende, det lærerige og det tankevækkende.

Over tre dage er der blevet udviklet, debatteret og skabt i fællesskab – i 88 forskellige events fordelt på 12 scener i den kreative bydel Musicon i Roskilde.

Førstedagen handlede om byudvikling og kunstnerisk medborgerskab, andendagen satte fokus på diversitet og køn i musikken, mens sidstedagen drejede sig om det gnistrende krydsfelt mellem kunst og videnskab.

Fra visioner om antivækst til vævet tidsmanifest
GRASP tog imod ca. 2500 besøgende, som skabte et videbegærligt og engageret fællesskab i scenerummene rundt omkring på Musicon, i udstillingsrummene på Ragnarock og i Roskilde Domkirke.

Der blev lyttet til og talt om visioner om antivækst fra den aktivistiske økonom Giorgos Kallis, perspektiver på virusspredning fra Lone Simonsen, budskabet om musik som samfundsgrundpille fra Shain Shapiro og beretninger om det metodiske krydsfelt mellem videnskab og kunst fra SUPERFLEX – mens folkemusikalske toner fra Dreamers’ Circus, eksperimenterende poptoner fra Efterklang og Lars Greves ”Resonerende rum” påvirkede alle sanser og skabte bevægelse og fysisk fællesskab.

Den tyske kunstnergruppe Soft Agency teamede op med elever fra Roskilde Festival Højskole og vævede et værk som et manifest over vores tid. Turning Tables’ showcase med unge fra belastede boligområder viste, hvordan kunsten kan spille en aktiv rolle. Unge entreprenører stillede op med nye idéer og produkter til en bedre verden. Og mellem de mange inputs kunne deltagerne stille sulten og tørsten med bæredygtig mad fra den urbane farm Øens Have.

Tak til alle, der var med til at skabe GRASP i dette første år. Tak til alle medvirkende. Tak til alle besøgende. Tak til alle frivillige. Tak til partnere.

Vi ses igen næste år til GRASP!