GUIDE: SÅDAN TAGER DU GRØNT PÅ FESTIVAL

PUBLICERET TIRSDAG 21.6.2022

Aftryk
På Roskilde Festival er bæredygtighed tænkt ind i alt fra madboder til affaldshåndtering. Men du kan som deltager gøre en kæmpe forskel for miljøet, hvis du følger disse fem råd.


Guiden er lavet af Den Grønne Ungdomsbevægelse

1

Investér i kvalitetsprodukter, som kan genbruges i mange år.

En stor del af Roskilde Festivals affald består af campingudstyr, som desværre er af dårlig kvalitet og derfor ikke kan genbruges. Samtidig er materialerne, som udstyret består af, ikke egnet til genanvendelse.

Der er en stor klimabelastning forbundet med indvinding af materialer, produktion og transport. Flere af produkterne er desuden lavet af fossile materialer. Der er mange luftmadrasser (blandt andet de klassiske blå) og telte, som indeholder blød PVC, der er meget miljøskadeligt. PVC-holdigt affald er svært at genbruge og giftigt at brænde. Derfor bliver luftmadrasserne simpelt hen gravet ned og problemet efterlades til fremtidige generationer.

Derfor er det bedste, du kan gøre for klimaet, at købe telt, soveposer, luftmadrasser, pavilloner og alt det andet udstyr i god kvalitet. Selvom det måske koster lidt mere i år, vil du også blive glad for det næste år. Samtidig slipper du for at skulle rulle din campingstol ind i gaffatape om og om igen, men i stedet være flyvende i en konge(camping)stol.

2

Læg en exitplan for, hvordan du kommer hjem med alle dine ting, inden du tager afsted.

Det er ofte lørdag nat eller søndag morgen, når festivalen er slut, og du har de ondeste tømmermænd, at det hele bliver svært at overskue. Derfor kan det være godt at have lavet en exitstrategi, hvor du og lejren har planlagt, hvordan I sikrer oprydning, og at alle medbragte ting også kommer med hjem. Læg den plan sammen med din lejr, inden I nærmer jer lørdag og ikke kan overskue noget. Der er flere muligheder for at få sendt sine ting hjem, hvis man ikke orker at slæbe dem med hjem i toget.

3

Tal klima med din lejr.

Uanset om I er en lejr fuld af aktive klimaaktivister eller ej, så brug festivalen og planlægningen som en mulighed for at tale om klima og bæredygtighed med dine venner. Hvis I kan blive enige om at købe bedre udstyr og tage toget hjem i fællesskab, bliver det meget nemmere at holde hinanden op på det. Lav nogle aftaler på forhånd, så I gør det nemt for jer selv at træffe de gode valg.

4

Skift dåsetun og leverpostej ud med kikærter og baked beans.

Fødevareforbrug har også en stor miljø- og klimapåvirkning. Beregninger fra tænketanken Concito viser, at den største forskel, du kan gøre for klimaet i forhold til mad, er at skifte kød og mælkeprodukter ud med plantemad. Pak derfor din taske fuld af gode proteiner fra planteriget. En bonus er, at de fleste plantesmørepålæg på glas eller i dåse ikke behøver at være på køl.

5

Tag offentligt transport til festivalen

Transport er en væsentligt klimasynder, så tænk over dit eget forbrug. Tag toget til festivalen eller kør flere sammen i en bil, hvis toget ikke er muligt. Man kan desuden tage toget helt til Roskilde Festivals egen station. Du skal bare skifte tog på Roskilde Station.

Guiden er skrevet af Emma Lorenzen og Mads Adam Wegener fra Den Grønne Ungdomsbevægelse.