GUIDE: KUNST DU KAN SYNKE IND I

PUBLICERET TORSDAG 30.6.2022

Oplevelser

Skrevet af Anders Koch Madsen, frivillig i Roskilde Festivals Mediehus

Blandt de mange fede kunstprojekter, du kan opleve på Roskilde, er der en lille håndfuld værker, som du ikke blot kan iagttage udefra, men som du faktisk kan lade dig helt omslutte af, synke ned i eller måske endda deltage i. Vi guider her til ”immersive art” på årets festival.

En oase til afslapning og ro

Elvira & Sia: Woven Together
På vejen fra Orange mod Gloria, i Artzone tæt på Platform, løber du på en lille oase af nærvær og afslapning. Det er Elvira & Sias projekt Woven Together, der ved hjælp af forhøjninger og flader i forskellige former og størrelser, beklædt med grønt eller rødt filt, skaber et landskab, som giver mulighed for at sidde eller ligge og inviterer til afslapning og fordybelse. Banerne af grøn eller rødt filt væver sig ind i hinanden og sammen med de gule forhøjninger, der om aftenen belyses nedefra, skaber de en helt særlig atmosfære, der giver anledning til at puste lidt ud.

Foto: Jacob Stage

Træd ind i livets organ

Anna Aagard Jensen: WombRoom
Glorias facade prydes af et enormt vægmaleri af en vagina skabt Carolina Falkholt, og når du træder ind gennem dørene, træder du ikke blot ind i Glorias foyer, men ind i en gigantisk livmoder! Man befinder sig således i Anna Aagaard Jensens WombRoom, hvor livet skabes – og måske også nye relationer?

I den muterede livmoder spreder flere lyserøde æggestokke, som man kan sætte sig på og i, sig ud over gulvet, mens livmoderens sider og loft er dækket af duvende og beroligende, lilla stof, der tilsammen skaber en følelse af, at her kan nyt liv opstå. Som en bonus kan man i WombRoom også opleve andre værker, nemlig Sahar Jamilis opsigtsvækkende lysekrone og Nanna Lysholt Hansens oldgamle månegud, som er omtalt i denne guide.

Foto: Jacob Stage

Udsyn med siddeplads

Mike Ballard - Kæmpebrille
Selvom de er kæmpestore, kan man faktisk godt overse Mike Ballards ellers farverigt udsmykkede briller, som de ligger henslængt langs Fence Walk. Du må imidlertid ikke snyde dig selv for oplevelsen af at sidde på græsset indvendigt i brillen eller måske på kanten af stellet, hvor du kan slappe af, spise eller drøfte dagens koncerter. Oplevelsen af briller får du for alvor, hvis du træder et stykke bagud og ser ud igennem brillerne over området ved Fence Walk og 8th Street. Et view hvor du blandt andet også kan se Placenta, kunstner Marie Munks kæmpestore og hyperrealistiske moderkage.

Foto: Jacob Stage

Et skjulested af rav
Let skjult i gaderne mellem Food Court og Fence Walk gemmer Ambereum sig. Et område, der om dagen tilbyder ro og afslapning, men om aftenen byder på musik, dans og fest i et elektronisk univers. Men Ambereum er ikke alene en platform for nye lyd- og performanceformater. Det er også en stedsspecifik installation i sig selv udviklet af kunstner Viron Erol Vert og kurator Solvej Helweg Ovesen. Med inspiration fra græske templer og med rav og orange som de dominerende farver, udfolder Ambereum sig foran dig med grønt græs, guldbeklædte vægge, små hyggelige hytter og et centralt tempel, der udgør hjertet i området. Ambereum er derfor ikke blot et sted at opleve musik, dans og performance, men en oplevelse i sig selv.

Foto: Jacob Stage

En platform for sociale interaktioner og intense oplevelser

Tino Sehgal – This Variation
Navnet ”Platform” lyder måske ikke særligt ophidsende, men det er dét, der foregår indenfor i festivalens nye venue til gengæld! Bygningen, der er udviklet af designvirksomheden NLÉ Works og den anerkendte arkitekt Kunlé Adeyemi, er faktisk en spændende struktur i sig selv. Det er nemlig en dynamisk konstruktion, der ved hjælp af flytbare vægge kan forvandles fra et afgrænset lukket og mørkt rum til et åbent område, der strækker sig langt udenfor det, som rummes under taget. Platform danner rammen om Tino Sehgal og hans gruppes kunstneriske udfoldelser, der har fokus på sociale interaktioner og gennem sang, dans og tale ofte involverer de besøgende i intense og nogle gange foruroligende oplevelser, som vi kun kan anbefale, at du prøver!