DET ER TID TIL AT HANDLE. OG DET HANDLER OM SOLIDARITET!

PUBLICERET TIRSDAG 3.5.2022

Oplevelser
Klimaaktivister, ungdomsbevægelser, forfattere og kunstnere inspirerer til håb, fællesskab, handling og global forandring på Roskilde Festival 2022.


Kunst og aktivisme kan inspirere eller provokere os til debatter og samtaler om, hvad der sker i verden omkring os.

Og kunstnerne og aktivisterne omkring os kan især inspirere til forandring og skubbe til vores tanker og holdninger.

Årets program er fyldt med reflektioner om verdens tilstand anno 2022. Og i dag føjer vi hele 68 kunstnere og aktivistiske bevægelser til din kommende festivaloplevelse.

DakhaBrakha blander folklore og teater med en politisk brod. Glæd dig til et følelsesladet show fra et band, som stolt vil fremvise den rige ukrainske kultur.

Fra Katharina Grosses appel til solidaritet og fællesskab med værket Destroy Me Once, Destroy Me Twice, som er et 2000 m2 farvestrålende dansegulv og maleri midt på campingpladsen, til aktivisterne fra det ukrainsk-danske ungdomshus, som vil fortælle om solidaritet i disse forfærdelige tider præget af en brutal krig. Der er også føjet et par seje aktivistiske ukrainske musiknavne til programmet: Alyona Alyona og DakhaBrakha.

I vores ’forsamlingshus’ Flokkr møder du klimaaktivister fra Fridays for Future, og du kan få svar på dine spørgsmål om krop og sex i Emma Libners live brevkasse Kh Underlivet.

Og vores nye venue Platform bliver mødestedet for nutidens grænsesøgende kunstneriske hybridudtryk. Her bliver du suget ind i Aïsha Devis abstrakte lydverdener og Tino Sehgals sansestimulerende værk This Variation.

Vi kalder denne del af festivaloplevelsen for Time to Act!

Dyk ned i programmet med denne guide.

Hvad mener vi med, at det er tid til at handle?

Svaret er, at mere end nogensinde før har vi alle brug for at rykke tættere sammen, se os selv og hinanden i øjnene og finde løsninger. Løsninger, der rækker ud over os selv og krydser grænser. 

Menneskerettighederne er under pres. Klimakrisen er ødelæggende. Mennesker drives på flugt af krig.

Vi har brug for at finde frem til en ny formular. Tænke i nye måder at leve og være i verden på. Vi skal i fællesskab skabe udvikling. Ikke på bekostning af hverken natur eller mennesker, men i samhørighed og i omsorg. 

Derfor er det solidaritet, der forbinder kunsten, samtalerne, aktivismen, musikken og fejringen af fællesskabet på Roskilde Festival. Så i programmet lader vi kunsten samle og bevæge, skabe dialog og kritisk bevidsthed, anspore uden at afspore, give håb og tænde for modet.

Solidaritet skal følges af handlinger. Og handlingerne skal ske nu. For selvom vi ikke kan ændre på fortiden, kan vi stadig påvirke fremtiden.

Derfor er det solidaritet, der forbinder kunsten, samtalerne, aktivismen, musikken og fejringen af fællesskabet på Roskilde Festival. Så i programmet lader vi kunsten samle og bevæge, skabe dialog og kritisk bevidsthed, anspore uden at afspore, give håb og tænde for modet.  

Men solidaritet gør det ikke alene. Solidaritet skal følges af handlinger. Og handlingerne skal ske nu. For selvom vi ikke kan ændre på fortiden, kan vi stadig påvirke fremtiden. Vi kan gøre op med overforbrug og misbrug af naturens ressourcer. Vi kan bekæmpe ulighed og uretfærdighed. Vi kan sige nej til magt uden omtanke og samhørighed.  

Roskilde Festival har som begivenhed en start og en slutning. Men i det store festivalfællesskab kan vi være sammen om at skabe bevægelse. En solidarisk bevægelse, der ikke lader sig stoppe.