LEJE, IKKE EJE: FARVEL TIL BRUG-OG-SMID-VÆK-KULTUR

PUBLICERET MANDAG 20.6.2022

Aftryk
Alt for meget campingudstyr ender som affald efter Roskilde Festival. Mød en kommende beboer i Clean Out Loud, som synes, at udlejning og genbrug af telte og pavilloner er et kærkomment tiltag i kampen mod engangsforbruget.


Klimakampen er nu. Så vil du gøre dit klimaaftryk på dette års Roskilde Festival mindre?

Da vi sidst var samlet på festivalen tilbage i 2019, efterlod begivenheden 2000 tons affald, og rigtig meget af affaldet består af campingudstyr. Alene 40 tons var PVC-holdige luftmadrasser, der hverken kan brændes af eller genanvendes.

Vi skal det store engangsforbrug af campingudstyr til livs. I år kan du derfor leje teltet, luftmadrassen eller pavillonen i god kvalitet i stedet for selv at købe lavkvalitetsudstyr, som går i stykker efter en uges brug.

Teltbyen opføres. I år tester Roskilde Festival udlejning af telte, pavilloner og luftmadrasser i kampen mod engangsforbrug af campingudstyr - foto: Kim Adrian

Engangsforbrug er ressourcespild
Den nye lejeløsning er en test i 2022. Målet er, at du som beboer i den enorme campingby reducerer dit engangsforbrug og genbruger mere – og dermed bidrager aktivt til at sænke affaldsmængderne på campingområderne.

Engangsforbrug er spild af ressourcer. Vi har endnu ikke de fuldstændige tal for, hvad klimaaftrykket er ved engangsforbruget, men vi ved, at genbrug er bedre end engangsforbrug,” fortæller Sanne Stephansen, som er festivalens chef for bæredygtighed.

Leje-tilbuddet er et af flere initiativer i festivalens ressource- og affaldsplan, som handler om at genbruge produkter og materialer og genanvende mest muligt affald. Ambitionen er at skabe en cirkulær festival og dermed gøre en reel bæredygtig forskel.

Hver gang en ny pavillon produceres og købes til brug på Roskilde Festival, skal der udvindes råstoffer, som skal forarbejdes under ressourcekrævende produktionsforhold. Derefter skal produktet transporteres til Danmark.

Der kræves energi og vand i alle dele af processen. Det er spild af ressourcer, hvis en pavillon kun får otte dages levetid på en festival, forklarer Sanne Stephansen.

Hun skyder samtidig myten ned om, at velgørende organisationer eller andre samler alt det efterladte udstyr ind på festivalfelterne, når festlighederne er overstået.

Vi har hørt nogle historier om, at det, man efterlader, går til velgørenhed. Men sådan er det desværre ikke. Det, der ligger efterladt på campingområderne efter en uge på festival, bliver til affald,” siger Sanne Stephansen.

"Man skal tænke over sit aftryk, og det er virkelig glædeligt, at Roskilde Festival presser på,” siger Oskar Sebastian Ernst, der i år skal bo i Clean Out Loud. Oskar går så meget op i bæredygtighed, at han har fået genbrugssymbolet tatoveret på sin underarm.

Et grønt hjerte
Oskar Sebastian Ernst er studerende på Roskilde Universitet, hvor han læser en kandidat i miljøplanlægning og international development.

Han har i den grad et grønt hjerte, og han har bæredygtighed helt inde under neglene. Men sådan har det ikke altid været.

Jeg synes, idéen om et miljømæssigt fodaftryk er en spændende tanke, og det er noget jeg tænker meget over. Jeg har også været igennem en udvikling, for da jeg startede med at gå på Roskilde Festival, tror jeg ikke frontallapperne i hjernen var helt udviklet endnu, og når jeg ser tilbage på, hvad det var for et svineri, man efterlod dengang, så kan jeg ærligt talt få helt ondt i maven,” siger Oskar Sebastian Ernst.

Igen i år skal Oskar Sebastian Ernst bo på Clean Out Loud-området, og allerede nu taler han og campen om, at de vil leje en pavillon, fordi den er lavet af et slidstærkt materiale.

Jeg synes, at denne leje-løsning er et kærkomment tiltag. Det er så vigtigt, at Roskilde Festival presser på gennem den her top-down tilgang, hvor de træffer nogle valg for én. Man skal tænke over sit aftryk, og det er virkelig glædeligt, at Roskilde Festival presser på,” siger han.

Oskar Sebastian Ernst tror og håber på, at snakken om en mere bæredygtig måde at være festivalgæst på kan brede sig i vennegrupperne, og at Roskilde Festival kan inspirere på bæredygtighedsdagsordenen.

Det starter nogle snakke, som normalt måske ikke var blevet taget i vennegrupperne. Roskilde Festival kan inspirere folk og være dagsordenssættende på det bæredygtige område,” siger Oskar Sebastian Ernst.

Fælles om indsats for genbrug
For at gøre op med engangsforbruget af campingudstyr er Roskilde Festival dybt afhængige af deltagernes egen indsats, understreger Sanne Stephansen.

Det handler om, at festivalgæsterne også selv gør en indsats, tager noget bedre udstyr med og sørger for at få det genbrugt,” siger hun.

Tekst: Trine Vester, frivillig i Roskilde Festivals Mediehus

Leje, ikke eje: Sådan gør du
Lad de dårlige éngangsprodukter blive i discountbutikken – lej en robust pavillon, en luftmadras uden PVC eller et telt, der kan bruges igen og igen. Det har aldrig været lettere – helt bogstaveligt – at tage på festival. Ud over din festivalrygsæk og dit telt behøver du sådan set ikke at slæbe på andet campingudstyr. Se mulighederne her.