NYT VENUE: PLATFORM SUGER DIG IND I NUTIDENS GRÆNSESØGENDE HYBRIDKUNST

PUBLICERET TIRSDAG 3.5.2022

Fra Tino Sehgals konstruerede situationskunst til lydalkymisten Aïsha Devis abstrakte soniske verdener. Platform er vores nye rum for nysgerrig, pirkende og grænsesøgende kunst og musik.


Ingen ny Roskilde Festival uden forandringer. Det gælder så sandelig også 2022-sæsonen.

Når du træder ind på festivalpladsen på Roskilde Festival til sommer, vil du støde på et helt nyt venue. Det hedder Platform og ligger i Art Zone mellem Orange Scene og Arena.

Er det et rumskab, der lander? Det er såmænd Platform, vores spritnye performance-rum.

Platform er et rum dedikeret til hybridformater for nysgerrig og pirkende kunst og musik. I Platform kan du opleve et væld af sanselige værker i forskellige former. De har det til fælles, at de stiller spørgsmål til verden omkring os, og at de suger dig ind i nogle helt særlige oplevelser.

Platform er lavet i samarbejde mellem designvirksomheden NLÉ Works og den tyske kunstner Tino Sehgal med målet om at blande arkitektur og koreografi, at åbne for kunstneriske hybridudtryk og at mindske afstand mellem performer og publikum.

Tino Sehgal laver konstrueret situationskunst, der kan bringe dig ud af balance.

Her er, hvad du blandt andet kan opleve på Platform:


Tino Sehgal
er en tysk kunstner, som skaber konstruerede situationer med fokus på sociale interaktioner. Platform er særligt designet som ramme til Sehgals performative værk This Variation. Her gøres rummet helt mørkt, og du kan opleve en gruppe sangere og dansere. Gennem koreografi og vokaliseringer inviteres du til at orientere dig blandt sangere og dansere i dette multi-sensoriske, konstant omskiftelige miljø, som også ændrer form i løbet af dagen. This Variation kan opleves i dagtimerne fra onsdag til lørdag.

Ud over Sehgals værk byder Platform på en række andre performance- og musikoplevelser.

I The Nature of Isolation and Loneliness går Philip | Schneider og Hans Rosenström ind i de fjerneste hjørner af den menneskelige hjerne for at kæmpe imod stigmatiseringen af ensomhed.

Den danske kunstnerduo Philip | Schneider er gået sammen med den finske installationskunstner Hans Rosenström om at skabe et korværk, der adresserer stigmatiseringen af ensomhed i en tid præget af sociale medier, selviscenesættelse, 'likes' og virtuelle venner.

Oplev den australske bulderduo Divide and Dissolve, som kan slå dybe revner i jorden med deres tunge doom og drone-metal, mens de udspiller deres kamp for en social utopi, hvor den hvide kolonisering og overherredømme er blevet afviklet.

Mød den schweiziske lydalkymist Aïsha Devi, som bygger mystiske og abstrakte verdener af lyd. Hun bruger bl.a. musikken i hendes egen meditationspraksis, og så besidder hun en nærmest overmenneskelig evne at forlænge resonansen fra sine stemmebånd (det skal opleves!).

Xenia Xamaneks musik er i særligt kredsløb om sin helt egen verden. Hør den i en unik solokoncert, og fang også Xamaneks klubaften sammen med UUMPHFF-kollektivet.

Du kan også opleve den danske kunstner Xenia Xamanek, som skruer op for sin abstrakte og drømmende elektronik, der bl.a. flirter med reggaetón. Genkendeligt og alligevel eksperimenterende og nysgerrigt. Xenia Xamanek er én af grundlæggerne af musikplatformen UUMPHFF, som holder et seks timer langt hof for alle festlystne festivalgængere i vores ravfarvede hæng-ud-sted Ambereum (læs mere om det lige her).

Julie Pavon er en ny sensation på den danske musikscene. Hun spiller en koncert, hvor du kan mærke hendes house-smagende popproduktioner, der nok skal sætte din krop i bevægelse.

Vi ses i Platform!

Og det er vel at mærke bare én platform. Der foregår en masse andet kunst og aktivismeindhold rundt omkring på festivalen. Læs nogle af vores highlights fra dét program lige her.