PLANTERIGDOM: DIXI BURGER LAVER VEXI, OG HUMMUS BLIVER EN HOVEDRET

PUBLICERET TORSDAG 16.6.2022

Der skal nye boller på suppen. Og de skal være lavet af planter. Vi guider dig gennem årets nyheder i madboderne.


Når du i år går på opdagelse blandt festivalens godt 100 madboder, vil du opleve en planterigdom som aldrig før.

Vores madgruppe, der samarbejder med alle foreningerne og restauratørerne om deres menuer og valg af råvarer, har givet vores gastronomiske udvikling et kæmpe biodiversitets-boost, så du i år kan mætte dig i masser af velsmagende plantebaserede eller vegetariske måltider.

Vi guider dig til de boder, der viser, at grøn omstilling ikke går på kompromis med hverken gode råvarer, smag, kvalitet eller pris.

Foto: Nicolai Hegelund Vilhelmsen

Dixi Burger: Festival-darling bliver grønnere og lækrere
Den New Orleans-inspirerede Dixi Burger holder rekorden for flest solgte burgere på en time (941 styks!).

Det kræver desværre store mængder CO2-udledende oksekød at være indehaver af den rekord. Så de frivillige bag boden, som støtter fællesskabet i KFUM's Boldklub Roskilde, præsenterer derfor to nyskabelser i år.

Glæd dig til at sætte tænderne i den nye og mere klimavenlige version af Dixi Burger. Den justerede opskrift reducerer CO2-aftrykket med 31%.

Og så kan du se frem til verdenspremieren på den nyudviklede Vexi Burger, som er en vegetarisk version af Dixi Burger.

Du finder Dixi Burger ved Central Park.

Oles gård: landlig idyl og sprød pizza
Der er navne, som bare oser af landlig idyl og solidt håndværk. Det gør Ole fra Oles gård og hans pizzaer fra brændefyret ovn bogstaveligt talt.

I 2011 købte Ole et nedlagt landbrug ved Hammel i Østjylland, fældede 100 træer på grunden og byggede sit eget hus ud af dem. Det bød på en del udfordringer. Går man all in på økologi og bæredygtighed, er træbeskyttelse for eksempel no go, hvorfor træet i stedet er brændt på overfladen.

Brug af flammer går igen i hans mad. Ole rejser rundt med sin brændefyrede ovn på hjul og leverer til selskaber og begivenheder i hele landet. Han sælger desuden forbagte kvalitetsfrostpizzaer i blandt andet COOP’s butikker. Alle grøntsager og al kød kommer fra egen gård.

Oles pizza er koldhævet (i 24 timer) surdejsbund med for eksempel kartofler, svampe, rosmarin og olivenolie. Du finder også varianter med salami og skinke.  

Du finder Oles gård i East City.

Hummusiya: Hummus er mere end en dip
Spisehuset i Magstræde er hoppet med på en ny madtrend fra New York, London og Amsterdam: Varianter over en i Mellemøsten traditionel hummusbar, hvor man på ethvert gadehjørne kan købe et regulært måltid mad baseret på kikærter og sesam (tahin).

Sådan en hummusbar hedder en hummusiya, og det er faktisk også navnet på Spisehusets bod i Food Court.

Her får du en cremet hummus med oceaner af tahin smagt til med spidskommen og serveret med chilisauce, friske krydderurter og sæsonens bedste syltede grøntsager fra danske landbrug – samt brød. Du kan vælge mellem topping bestående af ragu eller grøntsagssauce.

Spisehuset har allerede købt de sidste danske kikærter på markedet og hele 400 kilo tahin fra Mellemøsten.

Hummus er valgt som primær ingrediens, fordi den er velsmagende, mættende og, ikke mindst, sund.

Hvis du på Roskilde Festival er med til at gøre idéen om hummus som hovedret til en succes, håber Spisehuset på at åbne hummusbarer i København. Indtil da serverer Spisehuset den i Magstræde.

Du finder Hummusiya i Food Court.

Food Is Now: Gastronomisk åndehul
At leve (og leve godt) med respekt for natur og biodiversitet er en fælles opgave. Derfor har vi inviteret den dagsordensættende restaurant Amass og jord-til-bord-spisestedet Birkemosegaard Køkken til at skabe en planterig og økologisk menu i vores nye restaurant Food Is Now.

For 295 kroner får du en vegetarisk treretters menu, som er sæsonbestemt og fuld af planter dyrket på Sjælland – f.eks. lækkerier som karamelliseret porre, nye danske kartofler trukket op af jordens muld samme dag og grillede østershatte.

Oplevelsen varer 75-90 minutter, og du kan se menuen og købe billet lige her.

Du finder Food Is Now på Festivalpladsen tæt ved Orange Scene.

One Planet Plate: Du sænker aftrykket
Sammen med Rub & Stub og FødevareBanken indsamler vi bodernes overskudsmad, som gives videre til sociale organisationer og herberg, og vi bruger Carbon Cloud til at beregne og reducere måltidernes klimaaftryk.

Men du kan også gøre noget aktivt for at sænke klimaaftrykket. Vi indfører nemlig WWF’s madmærke One Planet Plate.

One Planet Plate hjælper dig til at spotte de måltider, der tager højde for klimaet og biodiversiteten. Kig efter den grønne radise, når du browser gennem menuer i app’en eller på bodernes facader, når sulten melder sig.

Læs mere om One Planet Plate her

Foto: Henrik Arum

Kulinarisk overblik – app giver dig overblikket
Vores nye app bliver din bedste ven, når det handler om det kulinariske overblik. Når festivalen starter, klikker du bare på menupunktet Explore og scroller dig igennem alle madboder og deres retter.

Du kan også markere dine favoritboder, hvis du vil vende tilbage efter mere.

Du kan også finde boderne via kortet i appen, og du kan tjekke retternes CO2-aftryk og se, om de lever op til kravene i WWF’s madmærke One Planet Plate.

God appetit!

 

Meget mere mad og drikke: