STUDERENDE BYGGER FREMTIDENS LØSNINGER

PUBLICERET MANDAG 16.5.2022

En skulptur af genbrugs-dvd’er og et nyt gemmested for dine festivalminder. Studerende fra Roskilde Universitet skaber nye løsninger inden for bæredygtighed, kunst og interaktion mellem mennesker på årets festival.


Når du i år går rundt i festivalbyen, kan du møde projekter, som er udtænkt og skabt af studerende. Projekterne er resultatet af et innovationsforløb udviklet i samarbejde mellem Roskilde Festival, RUC og Roskilde Kommunes Musicon Sekretariatet.

75 studerende har designet og testet bæredygtige oplevelser og aktiviteter gennem foråret, og i år har vi mulighed for at opleve ni udvalgte projekter fra forløbet, der byder på alt fra byggerumsinventar til kunst.

Startskuddet på en større iværksætterrejse
Bæredygtighed er højt på dagsordenen, og netop derfor blev de studerende stillet udfordringen om at skabe nogle nye bæredygtige løsninger til festivalen.

Forløbet er formet sådan, at de studerende kan få nogle gode muligheder for at teste deres idéer ad flere omgange og i flere forskellige miljøer. 

Drømmen er jo, at det kan give dem startskuddet til deres egen iværksætterejse, hvor de kan udvikle nye løsninger, der kan komme ud i verden,” siger Camilla Huge-Lind fra Musicon-sekretariatet i Roskilde Kommune, som har fulgt forløbet som projektleder.

Bahar Sadik afprøver Nebula i sollys for første gang. Foto: Mads Hobye

Gamle dvd’er får nyt liv
Bahar Sadik er en af de 40 studerende, der får mulighed for at udstille sin idé på årets festival.

Hun har udviklet lysinstallationen Nebula, som er skabt ud af dvd’er fra miljøstationer.

Jeg synes det er så fedt, at man kan lave så smukt et stykke kunst ud af genbrugsmateriale. Det er jo dvd’er, der ellers bare ville blive smidt ud,” siger Bahar Sadik.

Indtil videre har Bahar Sadik brugt omkring 80 dvd’er, men hun er ikke færdig endnu. Nebula skal også have en krop, så der er masser arbejde at give sig i kast med.

Og der er ingen tvivl om, at Bahar Sadik glæder sig til at bygge Nebula færdig og udstille hende på festivalen.

Jeg ryster og græder af glæde, og jeg har så meget adrenalin i kroppen lige nu,” siger Bahar Sadik om udsigten til at kunne udstille Nebula for tusinder af festivaldeltagere.

Mads Larsen afprøver MemoBox - foto: Mads Hobye

Nye relationer på tværs af tid og rum
Mads Larsen er også blandt de studerende, der sammen med sin gruppe skal teste deres idé på festivalen.

Vores idé med MemoBox er at skabe en alternativ måde at gemme på festivalstemningen i stedet for på iPhones med billeder og videoer,” siger Mads Larsen.

Når man løfter røret i MemoBox, hører man en opfordring til at indtale en besked tilbage og dele sine bedste minder. På den måde kan man gemme lidt længere på the orange feeling.

Min gruppe og jeg er selvfølgelig meget spændte på, hvordan vores idé bliver modtaget på festivalen, og hvordan festivalgæsterne vil interagere med den,” fortæller Mads Larsen.

Til Hackathon blev der arbejdet på idéerne i 12 timer - foto: Musicon-sekretariatet

En magisk blanding af studerende
I forløbet deltog både bachelorstuderende fra Interactive Design in the Field og masterstuderende fra Social Entrepreneurship and Management.

Denne kombination af studerende fra forskellige fakulteter kan noget helt specielt, mener Camilla Huge-Lind:

Nogle af dem er helt vildt dygtige til at programmere og bygge ting, der dytter og blinker. Andre har en stærk iværksætterprofil, hvor de har fokus på mennesker og sociale dynamikker. At kombinere de her to retninger er både skørt og innovativt, og det bliver magisk at se i fysisk form,” siger Camilla Huge-Lind.

Forløbet har stået på siden februar. 8. april var de 75 studerende samlet til et hackathon, inspireret af metoder kendt fra virksomheder i Sillicon Valley, hvor man har en udfordring, der skal løses på meget kort tid. Fordelt på 16 grupper har de mange studerende tænkt, testet og pitchet, så det stod ud af ørerne.

Især på hackathon’et tog idéerne form. Efter en 12-timers arbejdsdag skulle de studerende stå færdige med et pitch og en prototype. I alle påskedagene arbejdede de videre på projekterne, og i slutningen af april fik 40 studerende en glædelig besked om, at de var udvalgt til at udstille deres projekt.

Mulighederne er mange
På festivalen kan du finde de mange løsninger udstillet i området syd for Centralpark, hvor også Circular Lab holder til. Ud over Nebula og MemoBox kan du i år også opleve projektet Roskilde Fashion Week eller spille et kæmpe spil stangtennis.

Camilla Huge-Lind håber, at de studerende fra RUC og DTU kan lære fra hinanden:

Det bliver jo sådan en hub af unge mennesker, der bygger fremtidens løsninger inden for bæredygtighed. Det bliver fedt at se, hvordan de ude på festivalen kan lære af hinanden og blive nysgerrige på, hvordan andre har løst udfordringen,” siger Camilla Huge-Lind.

Ud over testen på Roskilde Festival får de studerende også mulighed for at udstille på Rabalder-Festival eller på festivalen GRASP, der begge finder sted i Roskilde-bydelen Musicon. Mulighederne er mange, og den her rejse kan forgrene sig på mange måder, mener Camilla Huge-Lind.

De studerende kan endda komme med igen på Roskilde Festival 2023, men så skal de have nogle kunder og være meget længere med deres projekter.

Det handler jo bare om, hvorvidt de unge mennesker griber muligheden for at udvikle fremtidens løsninger” siger Camilla Huge-Lind.

Tekst: Trine Vester, frivillig i Roskilde Festival Mediehus.

Om innovationsforløbet
Forløbet er et samarbejde mellem Roskilde Kommunes Musicon Sekretariat, Roskilde Universitet og Roskilde Festival. Målet er at udvikle eksperimenterende oplevelser og deltagerinvolverende aktiviteter, der kan inspirere til forandring og bæredygtig udvikling. De studerende kommer fra bacheloruddannelsen Humanistisk-Teknologisk og kandidatuddannelse Social Entrepreneurship and Management. De testede deres idéer og prototyper af på et hackathon den 8. april.

Efter udvælgelsen af idéer og eksamensperioden klargør de studerende projekterne til afprøvning på årets  Roskilde Festival.