DU KAN VÆRE MED TIL AT SIKRE MENNESKERETTIGHEDERNE

PUBLICERET FREDAG 10.12.2021

Ud over festivalen
Vi er indgået i Menneskerettighedsalliancen. Sammen med alle unge i Danmark vil vi arbejde for et samfund uden diskrimination, sexisme og online-had.


Du må ikke udsættes for tortur. Du har ret til at ytre dig. Du har ret til en nationalitet.

Det er nogle af de menneskerettigheder, som FN formulerede i 1948, efter at Europa havde stået i flammer under Anden Verdenskrig.

De er fundamentale – og vigtige.

Men vidste du, at hver anden ung i Danmark ikke kan nævne en eneste menneskerettighed? Og hver femte slet ikke kender til dem?

Derfor er Roskilde Festival netop indgået i Menneskerettighedsalliancen.

Vi ønsker os en ungdomsbevægelse mod diskrimination og hadefuld tale. Vi har i Danmark allerede en lov mod det. Alligevel bliver alt for mange unge mødt med diskriminerende kommentarer på grund af deres handicap, tro, seksuelle orientering, politiske overbevisning, etnicitet eller køn.

Det skal vi gøre op med.

Da Noah Knudsen sagde sit navn og præsenterede sig som transkønnet mand, nægtede en af hans nye lærere på universitetet at kalde ham Noah. "Det er ikke det, der står på dine papirer, så det er ikke det, jeg kommer til at kalde dig," sagde læreren. Som en af forpersonerne for Odense Pride kæmper han for at styrke kønsminoriteter og seksuelle minoriteters rettigheder.

Hos Roskilde Festival støtter vi mange gode initiativer, som arbejder med denne problemstilling. Mange af dem kan du stifte bekendtskab med på festivalen, når vi mødes dér igen til sommer.

Men der foregår også gode tiltag i de øvrige måneder af året, som Roskilde Festival på den ene eller anden måde støtter.

Vi arbejder bl.a. sammen med:

 • Freemuse
  Roskilde Festival donerer midler til Freemuse, som arbejder for at sikre kunstnerisk ytringsfrihed på verdensplan. Det er en øjenåbner at læse deres årlige ”The State of Artistic Freedom”-rapport.
 • Unicorny Camp
  Ja, det er en camp på Roskilde Festival. De skaber et festrum for LGBT+ community’et og alle andre, som har lyst til at være med. Besøg deres Facebook-side.
 • Minoritetsforeninger
  Vi samarbejder med et udvalg af foreninger som LGBT+ Ungdom og Mino Danmark, som repræsenterer forskellige minoritetsgrupper og kæmper for ikke-diskrimination og inkluderende, mangfoldige ungefællesskaber.
 • Emergency Architecture & Human Rights
  Vi samarbejder med organisationen, som arbejder i krydsfeltet af arkitektur og menneskerettigheder, hvor målet er at styrke udsatte grupper from ulighed og humanitære kriser. Besøg deres hjemmeside.
 • Joannahuset
  Vi har støttet Danmarks første børne-ungekrisecenter, som er et fristed for børn og unge, som har det svært. Besøg deres website.

Menneskerettighedsalliancen er indgået mellem Roskilde Festival, Ungdomsbureauet, Dansk Ungdoms Fællesråd, Mino Danmark, Amnesty International og Institut for Menneskerettigheder. Dørene er åbne for alle, som har lyst til også at være med til at kæmpe sammen med os.

Læs mere om Menneskerettighedsalliancen her