KUNST DER BEVÆGER DIG – OG DIN KROP

PUBLICERET FREDAG 9.6.2023

Der foregår så vildt enormt på årets festival. Her er din guide til nogle af de vigtigste kunstformer, samtaler, performances og dance-offs, der omfavner alt fra safer spaces til ekstatiske utopier.

Ved du, hvor finder alle de fortryllende dance battles, tankevækkende debatter og fantastiske kunstværker på Roskilde Festival 2023? Hvis ikke, så har vi din ryg! For denne artikel guider dig gennem nogle af de største højdepunkter, der finder sted på årets festival.

På Roskilde Festival 2023 forener vi enestående kunstnere, aktivister, performere og festivaldeltagere (det vil sige dig!) i en fejring af empowerment, rettigheder og ekstatiske utopier. Målet: at inspirere og provokere, at antænde en gnist, at skabe positive forandringer og hæve barren for det, der synes muligt.

Lad os haste videre og præsentere dig for nogle nøje udvalgte højdepunkter!

Oplev en inkluderende og sansestimulerende kunstinstallation

Hvor og hvornår?
Søndag 25. juni klokken 17.00 – Destroy Me Once, Destroy Me Twice

Sæt liv til festen i dine drømme på festivalens første dag med Artem, der med eksperimenterende kunstinstallationer, sanseoplevelser og politisk selvbevidsthed præsenterer deres Party of Your Dreams.

Det grænseudvidende event er centreret om samarbejdet med nye talentfulde kunstnere og deres fortolkning af, hvordan man skaber et trygt og inkluderende rum, hvor festen kan bevæge sig over i andre kunstarter end musik og dans. 

Artem er et københavnsk kunstnerkollektiv, der promoverer kvinders og minoritetsgruppers kunstneriske og kreative praksis og udfordrer det forhold, at der ikke er lige adgang til kunst- og kulturscenen for alle.

Er du på udkig efter flere performances, der omfavner tryghed og safer spaces på festivalen? Så skal du også opleve Lise Haller Baggesens udsmykning af Gloria, paneldebatten om tryghed i nattelivet samt Alex/Alexandra Jönsson, der med kunstværket Safer House undersøger adfærd og omsorg i midlertidige festfællesskaber.

Giv plads til eftertænksomhed og dine soft energies

Hvor og hvornår?
Onsdag 28. juni til lørdag 1. juli – Festivalpladsen ved Port 6, mellem Arena og Orange Scene

Lad os blive lidt i de tillidsfulde rum. Den dansk-marokkanske billedkunstner Maria Nørholm Ramouk udfolder under festivalen tekstilinstallation "N9drou ngharsou chejra (We could plant a Tree)", der tilbyder dig og dine venner et fredfyldt og omfavnende rum midt på festivalpladsen.

Teltlignende strukturer udsmykket med plantefarvede tekstiler indgyder til særlig slags eftertænksomhed og andre soft energies.

Tag dine venner under armen og hop med i en dance battle

Hvor og hvornår?
Mandag 26. juni klokken 15.00 – Destroy Me Once, Destroy Me Twice

Og så er det tid til at få pulsen op! Dansere fra Global Kidz og World Dance Academy forvandler det store dansegulv på campingområdet ved Destroy Me Once, Destroy Me Twice til en ekstatisk og levende danseverden, hvor du kan forvente crazy vibes og ekstatiske bevægelser. Culture Clash-eventet starter med en intens danseforestilling efterfulgt af en åben dance battle, hvor alle er velkommen til at deltage til lyden af ​​vanedannende afrobeats og upbeat dancehall-riddim. Eventet afsluttes med en stor fest, og Global Kidz inviterer alle ind på det brandvarme dansegulv. 

Hvad sker der ellers ved Destroy Me Once, Destroy Me Twice? Tag et kig i vores festivalapp eller her.

Mærk suset fra Marikiscrycrycrys ekstatiske utopier

Hvor og hvornår?
28. juni til 1. juli – Platform (se alle tider her)

"I'm trying to build a more exciting, upbeat future in this really grim moment that we're living in."

Marikiscrycrycry er en engelsk-amerikansk koreograf, der med rytme, hardcore begejstring og et hold af talentfulde, internationale dansere sætter fokus på marginalisering og håbet om at skabe en mere omfavnende verden.

Deres værker kredser om skismaet i at være menneskelig og samtidig opleve ikke at være værdsat og anerkendt som menneske, fordi man står udenfor fællesskabet. Til dette års Roskilde Festival præsenterer de den nye performance DARK, HAPPY, TO THE CORE, der er specielt udviklet til at blive vist på Platform.

I videoen ovenover kan du møde Marikiscrycrycry og høre mere om deres performance på årets festival.

På udkig efter flere bevægende danseperformances ved RF23? Så må du heller ikke misse Daria Blum eller Jules Fischer & Josefine Opsahl på Platform samt Lise Haller Baggesens performance ved Glorias foyer.

Opdag musikkens kraft i den iranske kamp for frihed

Hvor og hvornår?
Fredag 30. juni klokken 12.00 – Avalon

I Iran er forbudt at danse i det offentlige rum, kvinder må ikke optræde foran mænd, som de ikke er i familie med, og kunstnere og musikere risikerer at blive fængslet, idømt bøder eller sågar pisket, hvis deres musik bliver stemplet som ’u-islamisk’ eller ’for vestlig’ af magthaverne. Til trods for den undertrykkende lovgivning har landets musikalske undergrundsindustri været i opblomstring de seneste årtier.

Liraz, Melodi Ghazal og Babak Vakili har alle iranske rødder og mødes på Avalon i en samtale om deres forhold til musik fra hjemlandet, samt hvilken rolle musikken har spillet for de seneste protester i landet. Ved at lade musikken guide os gennem Irans politiske og kulturelle historie kan vi få en bedre forståelse for iranernes nuværende frihedskamp. 

Melodi Ghazal og Liraz optræder også med hver deres solokoncert. Melodi Ghazal spiller i Gloria torsdag 29. juni klokken 16.30, mens Liraz leverer persisk dansefest på Avalon fredag 30. juni klokken 15.00.

Mød unge klimaaktivister, der kæmper for en bæredygtig og retfærdig fremtid

Hvor og hvornår?
Lørdag 1. juli klokken 12.00 – Arena

Mød nogle af klimakampens sejeste unge aktivister fra tre forskellige kontinenter. Over hele verden kæmper unge for deres fremtid. De demonstrerer på gaderne, arbejder aktivistisk for at skabe opmærksomhed, inspirer og opfordrer til forandring. For klimaforandringerne er her allerede – og det er op til os at sætte en ny retning!

Kom til Climate Justice Talk ved Arena og hør fortællingerne fra klimakampens frontlinje, og få vakt din indre aktivist! Her kan du møde Luisa Neubauer, Helena Gualinga, Hilda Flavia Nakabuye og Selma de Montgomery – fire aktivister, der vil antænde din indre aktivist og klæde dig på til at gøre en forskel.

Leder du efter flere højaktuelle og vigtige talks på festivalen? Så kan du blandt andet få aftabuiseret din og dine venners privatøkonomi sammen med Nima Tisdall, Casper Frøkjær Juul, Babyface Mo og Mette Byriel, lytte til Gry Stokkendahl Dalgas og Glenn Bech tale om systemkritisk litteratur eller give dine bidrag, når Herlige Svend, Jalal Arabi, Lasse Dein og Maria Bülow debatterer moderne maskulinitet.