FØRSTE SLØR LØFTES FOR ÅRETS KUNSTPROGRAM

PUBLICERET TIRSDAG 31.1.2023

Oplevelser

Kunsten på årets Roskilde Festival indbyder til nye drømme og håb for fremtiden. I dag løfter vi sløret for nogle af de kunstnere og performere, som du kan opleve på Roskilde Festival 2023.

Fra kæmpe tekstiler, danseperformances og mørke abstrakte malerier til lyd, scenografi og installationskunst.  

Programmets første fire navne inden for kunst og aktivisme arbejder med forskellige medier og udtryk, men har det til fælles, at de alle på en eller anden måde engagerer sig i at skabe plads til det sårbare, danne stærke og mangfoldige fællesskaber og bidrage med nye perspektiver på fremtidens udfordringer. 

Anerkendt koreograf sætter fokus på marginalisering
En af de kunstnere, du kan møde, er den fremadstormende performer og koreograf Marikiscrycrycry, som i 2022 blev fremhævet på Forbes liste ’30 under 30’ for deres bidrag til udviklingen af dans i Europa.   

Til dette års festival har de skabt en helt ny performance, der er særligt udviklet til at blive vist på Platform, vores venue for grænsesøgende hybridkunst. Sammen med et hold af internationale dansere har de udarbejdet den hæsblæsende, fascinerende og tankevækkende koreografi "DARK, HAPPY, TO THE CORE", der kredser om køn, race og seksualitet. 

Køn, krop og begær er også omdrejningspunktet i det store, mørke maleri, som Kinga Bartis udfører på facaden af Roskilde Festival-scenen Gloria. Her sammensmelter de forskellige figurer, opløser normer og kategorier og undersøger, hvad der udfolder sig, når der bliver skabt plads til nye versioner og kombinationer. 

Totalinstallation giver rum til psykisk sårbarhed
Bevæger du dig i stedet indenfor i Glorias rå industrihal, vil du dumpe direkte ind i Lise Haller Baggesens meditative totalinstallation, hvor store tekstiler, lyd og dansere i ekspressive kostumer spejler psykens mange facetter. 

Med inspiration fra den danske kunstner Caroline Ebbesen, som en stor del af sit liv var indlagt på Psykiatrisk Center Sct. Hans i Roskilde, skaber hun et omfavnende og omsorgsfuldt univers, der udvisker og udfordrer grænserne for, hvad der kategoriseres som en ”normal” psyke.  

Følelser og identitet er ligeledes sat under lup hos den schweiziske kunstner, danser og musiker Daria Blum, når hun optræder på Platform med en ny performance, der stiller skarpt på den iscenesatte persona i medier og popkultur. Med videoprojektioner, energisk hyperpop, dans og stereotype karakterer skaber hun et intenst inferno, der forstørrer, undersøger og udstiller følelser og iscenesættelsen af dem. 

I dag har vi også offentliggjort 34 nye musiknavne. Dem kan du dykke ned i her.  

Billetsalget er i fuld gang
Roskilde Festival 2023 finder sted fra 24. juni til 1. juli, og billetsalget er godt i gang.  

Hvis du ikke allerede har sikret dig en billet, så kan du få fingrene i en her.