FLOKKR PÅ UNGDOMMENS FOLKEMØDE: AKTIVISMEN SPIRER I MØDET MED UNGDOMMEN

PUBLICERET FREDAG 16.9.2022

Som en del af programmet på Ungdommens Folkemøde gav vi scenen til organisationerne LGBT+, Den Grønne Ungdomsbevægelse, Fridays For Future og UngEnergi, som fik rig mulighed for at sætte ord på deres visioner for en bedre fremtid. Det er vigtigt for organisationerne for forandringen opstår i mødet med de yngre generationer.

”Det betyder så meget, at vi må komme i dag og råbe højt til de unge mennesker. Flere af dem kommer med nogle opgaver, som de skal have udfyldt, og det er en virkelig jordnær måde at møde dem på. Så kan man bruge det som en åbning til at starte en samtale med dem,” fortæller 25-årige Clara Storm, der er frivillig i Den Grønne Ungdomsbevægelse.

Valbyparken, som ellers til dagligt emmer af fred og ro, blev under Ungdommens Folkemøde (UFM) 7.-8. september samlingspunkt for klima-opråb og aktivistiske workshops af alle støbninger.

Vi fik til eventet mulighed for at snakke med Den Grønne Ungdomsbevægelse, LGBT+ og UngEnergi, som er en del af Roskilde Festivals Flokkr på tour, der i efteråret drager ud i landet.

Læs mere om Flokkr on tour

Clara Storm er frivillig i Den Grønne Ungdomsbevægelse, der kæmper for en grøn fremtid. Foto: Sophia Lagoni

Vi vil høres hele året

Organisationerne kæmper på daglig basis for at skabe forbedringer verden over. Dog brænder flere af organisationerne inde med en følelse af at blive overset af politikere og andre aktører i samfundet:

”Jeg kan godt få en følelse af, at vi bliver stemplet som alarmister, og flere mener, vi råber for meget op. Det er en hård modtagelse at få, når budskabet om, at klimaet er ved at kollapse, faktisk er forskningsbaseret. Vi bruger jo frivillig tid på at snakke med politikere og komme med forslag”, fortæller Clara Storm fra Den Grønne Ungdomsbevægelse.

Kristoffer Møldrup Kristensen, der er frivillig i LGBT+ Danmark, har samme følelse af ikke altid at blive taget alvorligt. Hans oplevelse er, at LGBT+ Danmark primært får opmærksomhed under Copenhagen Pride, og at opmærksomheden nærmest er som sunket i jorden de resterende af årets dage.

Derfor er det essentielt for deres organisationer, at de kommer ud og møder befolkningen, så der på den måde kan skabes opmærksomhed omkring deres bevægelser.

Flokkr på tour

Når man gerne vil igennem med sit budskab, er det vigtigt at være velforberedt. Og det kan man roligt sige, at de fire organisationer var, da de deltog på Ungdommens Folkemøde.

”Tilbage i foråret afholdte vi en aktivistskole for de unge frivillige i organisationerne, hvor de lærte at kombinere kreativitet med aktivisme for at kunne nå ud til flere unge mennesker – både til dem, der har kendskab til aktivisme, og til dem, der ikke har”, fortæller Pernille Vingaard, som er projektkoordinator i Roskilde Festivals Art and Activism-team.

Pernille Vingaard, projektkoordinator for 'Flokkr on tour', har hjulpet ildsjælene i LGBT+, Den Grønne Ungdomsbevægelse, Fridays For Future og UngEnergi med at komme ud og møde ungdommen. Foto: Sophia Lagoni

Efter deltagelsen på aktivistskolen var alle fire organisationer med på Roskilde Festival som en del af programmet på scenen Flokkr. D. 19. august drog aktivist-karavanen ud i landet, da turen gik til Folkemøde Møn i Stege. D. 7.-8. september var turen kommet til UFM, hvor organisationerne fik mulighed for at involvere ungdommen i de sager, deres fællesskaber hver især kæmper for.

Et frirum for de unge

Mens de tre grønne organisationer kæmper for at sætte det fysiske liv på dagsordenen, kæmper LGBT+ Danmark for at sætte vores liv og rettigheder på dagsordenen.

”Primært kæmper vi for, at LGBT+ personer får bedre rettigheder og muligheder for at deltage i det danske samfund. Jeg er teamleder i vores ungdomstilbud, ’Aura’, hvor unge mellem 12-17 år kan komme og være sig selv, uden der bliver stillet spørgsmål til, hvem de er”, forklarer Kristoffer Møldrup Kristensen, som er frivillig hos LGBT+ Danmark.

Kristoffer Møldrup Kristensen er frivillig hos LGBT+ Danmark, der kæmper for en verden med lige muligheder og bedre trivsel for alle uanset kønsidentitet og seksualitet. Foto: Sophia Lagoni

Kristoffer Møldrup Kristensen er glad for, at LGBT+ Danmark har fået en stemme på UFM. Det betyder nemlig, at flere unge får muligheden for at forstå og stille spørgsmål til noget, de måske ikke har det store kendskab til.

Læs mere om LGBT + Danmark

En bæredygtig hverdag

UngEnergi forsøger bl.a. at stoppe klimaforandringerne ved at tage rundt på gymnasier og undervise elever i at lave bæredygtige måltider af overskudsmad.

”Vores formål er at bidrage til bæredygtige forandringer i hverdagen. Det gør vi ved at møde folk, hvor de er. Vi er ikke så aktivistiske på gaden”, fortæller 23-årige Sofie Marie Nielsen, der er frivillig hos UngEnergi i Roskilde.

 

Sofie Marie Nielsen er frivillig hos UngEnergi i Roskilde, der arbejder for at samle yngre generationer om at standse klimaforandringerne. Foto: Sophia Lagoni

Sofie er glad for, at UngEnergi har fået muligheden for at tale til det unge publikum på UFM. For her kan de engagere flere unge i, hvordan de kan være med til at forandre verden – også når de voksne ikke gider at lytte til dem. Og det er vigtigt – for det er de unge, der skal tegne fremtiden.

Læs mere om UngEnergi

Mød aktivisterne på GRASP

Fik du ikke hilst på organisationerne på Ungdommens Folkemøde, kan du stadig nå at stifte bekendtskab med dem på dette års GRASP fra 6.-7. oktober, hvor de igen står klar til at dele ud af deres viden.

Læs mere om GRASP

 

Skrevet af Sophia Lagoni, frivillig i Roskilde Festivals mediehus